Bálna alakú, lebegő városokba telepítené az emberiséget ez a bámulatos projekt

Ezeké a bálnacsaládot formázó, önfenntartó városoké a jövő? Könnyen lehet!

A Dezeen építészeti portál Redesign the World döntős projektje Justitian Khoo bámulatba ejtő projektje, aki nagyon formabontóan képzeli el a jövő városait.

A The Whales nevű koncepció lényege, hogy bálna alakú városok úsznának a vízen, melyeket teljes egészében a napból, tengerből és szélből nyert megújuló energia működtetne.

A táplálékot haltenyészésből képzeli el a tervező, amely egyszerre proteingazdag élelemmel látná el a lakókat, az ételmaradékokat és csontokat pedig a városokon kialakított, lebegő farmokon használnának tápanyagként és komposztálnák is.

A vízen lebegő városok teljesen önfenntartóak és míg a vízen úsznak, addig a természet vissza tudja foglalni a szárazföldet.

A tervező szerint így helyreállhatna a természet ökoszisztémája és hely szabadulna fel a szárazföldön. Khoo a dizájnnál a bálnacsaládokból inspirálódott, akik mindig együtt utaznak és segítik egymást a vízen; így képzeli el a lebegő városokban élő embereket is. A tervező részletesen kidolgozta, milyen rendszerekkel tud teljesen önfenntartó lenni a bálnaváros, ha érdekel, itt olvashatsz róla többet!

(Forrás: Dezeen)

építészet | khoo | bálnacsalád | projekt | lebegő város

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom