Close
Akár milliárdokért is elkelhet Banksy önmegsemmisülő festménye

Akár milliárdokért is elkelhet Banksy önmegsemmisülő festménye

Három évvel ezelőtt eredetileg 1,4 millió dollárért (420 millió forintért) adták el, most ismét árverésre kerül, és akár 8,3 millió dollárt (kb. 2,5 milliárd forintot) is érhet.

Ismét aukcióra kerül egy Banksy-festmény, amely eredeti árának ötszöröséért is elkelhet. Mint ismert, 2018 októberében a Sotheby’s aukcióján 1,4 millió dollárért eladták Banksy egyik leghíresebb képét, a Girl With Balloon-t, azaz a Lány lufival című alkotást. Közvetlenül az aukció nyertesének kihirdetése után a keretbe rejtett aprítógép működésbe lépett, és elpusztította a festmény felét. Most, a Szerelem a kukában a műalkotás új neve, értéke 5,5-8,3 millió dollár lehet.

Az eredeti terv szerint Banksy az egész festményt fel akarta aprítani, mivel azonban az részben megmaradt, a festménynek új értéke lett. Mielőtt  az alkotás árverésre kerülne, bejárja a Sotheby’s galériáit szerte a világon, így eljut Hongkongba, Tajpejbe és New Yorkba is. Végül a kalapács a legmagasabb értéknél október 14-én, Londonban fog lecsapni.

“A Szerelem a kukában a 21. század leglátványosabb művészi történéséből született” – mondta Alex Branczik, a Sotheby’s modern és kortárs művészeti elnöke az Associated Pressnek.

Hozzátette, hogy amikor az eredeti kép részben megsemmisült az aukcióstermükben, Banksy olyan szenzációt váltott ki, amely mára egy kulturális jelenséggé vált.

Bár a kép akár nyolcmillió dollárért is eladható, mégsem ez lesz a legdrágább Banksy-festmény, ami a Sotheby’s aukcióján elkelt. Tavaly a Show Me the Monet című festményt 9,8 millió dolláros (kb. 30 milliárd forintos) licitért talált új tulajdonosára, messze meghaladva az eredeti, becsült értékét.

Nem ez az első eset, hogy valami meglepő történik Banksy egyik alkotásával. Egy New York-i parkból élőben streamelt videón elégették, majd digitális műalkotásként a korábbi ár többszöröséért eladták Morons (Hülyék) című művét.

(Forrás: Travel + Leisure, fotó: Tolga Akmen, AFP, Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Soha nem látott Van Gogh-rajzot mutattak be Amszterdamban
Nagy lazítások jönnek, csupán alig néhány korlátozás marad érvényben Hollandiában
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom