Close
Elégették, majd digitális műalkotásként adták el Banksy egyik alkotását

Elégették, majd digitális műalkotásként adták el Banksy egyik alkotását

Egy New York-i parkból élőben streamelt videón elégették, majd digitális műalkotásként a korábbi ár többszöröséért eladták Banksy Morons (Hülyék) című művét.

A 2006-os szitanyomat tokenizált képének (ideájának) tulajdonjogáért az NFT (non-fungible, nem helyettesíthető tokenek) piacán fizetett az Ether nevű kriptopénzzel 380 ezer amerikai dollárnak (117 millió forint) megfelelő összeget a vevő, aki a tulajdonjogot továbbadhatja, így a vásárlás befektetésként is működik.

Banksy alkotása itt még ép állapotban

A fizikai voltában megsemmisített képet 95 ezer dollárért vásárolta meg az Injective Protocol nevű blokklánccég, hogy inspirációt adjon az új technológiák rajongóinak és a művészeknek, hidat építsen a fizikai művészet és az NFT között.

Az elégetett képen látható jelenetben egy művészeti árverés látható, ahol az emberek “Nem tudom elhinni, ti hülyék, hogy tényleg megveszitek ezt a vacakot!” feliratú festményre licitálnak.

Műkritikusok szerint eredetileg maga a nyomat, majd az elégetésével kapcsolatos mutatvány is a műkincspiac kritikájának tűnik. A blokklánccég talán csúfolódik a képet megvásárló műgyűjtőkön, a hülyéken, akiknek elég pénzük van ahhoz, hogy szó szerint elégessék – foglalta össze a véleményeket a különös művészeti árverésről szóló beszámolójában a BBC.

Az Injective Protocol szóvivője azt mondta, hogy

műalkotásnak tekintik magának a műnek az elégetését is,

és azért esett a választásuk Banksy egy képére, mert az inkognitóját őrző művész korábban saját maga darálta le egyik művét egy árverésen:

A szóvivő szerint a bevételt jótékony célra fordítják a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, de a konkrét kedvezményezettekről később döntenek.

Banksy továbbra is mozgásban

Hiába is lassította le a világot a koronavírus-járvány, Banksy továbbra is mozgásban van. Tavaly nyáron a londoni metrón alkotott, majd pár hónappal ezelőtt egy bristoli ház falán szúrtak ki egy olyan stencilezéssel készült alkotást, amelyen az ő stílusjegyei ismerhetők fel. Az alkotáson egy fejkendős, idős asszony látható, aki épp kitüsszenti a fogsorát. Nemrég pedig  kivágták egy nottinghami ház falából Banksy hulahoppozó kislányt ábrázoló művét, miután azt John Brandler galériatulajdonos egy hat számjegyű összegért megvásárolta.

(Forrás: MTI)

művészet | kritika | Banksy | koronavírus-járvány | Hülyék

FOLYTASD EZZEL

Így indították el a Disney+-t Közép-Európában

Róma új múzeumát minden régészetrajongónak látnia kell

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom