Close
Kivágták egy nottinghami ház falából Banksy hulahoppozó kislányt ábrázoló művét

Kivágták egy nottinghami ház falából Banksy hulahoppozó kislányt ábrázoló művét

El is szállították azt a képet, amelyet a világhírű utcaművész festett.

A tavaly októberben megjelent kép egy bicikligumival hulahoppozó kislányt ábrázol. John Brandler galériatulajdonos a BBC-nek azt mondta, hogy egy hat számjegyű összegért vásárolta meg a Banksy-képet, amelyet szakemberekkel vágatott ki a házfalból. Mint hozzátette, szeretné megóvni az graffitiművész alkotásait, szerinte ugyanis az utca ártalmaitól műanyag lappal védett kép hosszútávon penészedne és károsodna a szabadban.

Brandler – aki korábban az utcaművész több más művét, köztük egy Port Talbot-i garázs faláról a Seasons Greetings című alkotást is megszerezte – arról is beszélt a BBC-nek, hogy a hulahoppozó kislány képét még idén ki akarja állítani a suffolki Moyse’s Hall Múzeumban. A nottinghami városi tanács azon fáradozott, hogy az értékes falfestmény a településen maradhasson, de “semmilyen opció nem jött be”, így végül a háztulajdonos szabadon dönthetett arról, mi legyen a téglafal sorsa.

Az önkormányzat, amely kapcsolatban állt Banksy munkatársaival, úgy tudja, a művész nem akarta, hogy az alkotást eltávolítsák annak a háznak a faláról, ahová felfestette, és a tanács nem is tudott arról, hogy a képet tartalmazó falrész kivágását tervezik. A Nottingham Post című lap szerint a háztulajdonos megpróbálta eladományozni a Banksy-művet, tárgyalt is erről helyi szervezetekkel, jótékonysági csoportokkal, sőt országos testületekkel is, de a tárgyalások nem vezettek eredményre.

A névtelenség kérő tulajdonos azt mondta a lapnak, hogy végül az eladásból származó pénzt fogja felajánlani jótékony célokra.

Nagy port kavart korábban az a Sotheby’s-aukción lejátszódó esemény, mikor a Lány luftbalonnal című munkája után készült Banksy-festmény a leütést követően azonnal félig ledarálta saját magátA Bristolból származó graffitiművész pályája kezdetén gyakran rajzolt patkányokat és majmokat a metrókocsik falára.

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

fal eltávolították | kivágták | kép | Banksy | nottingham

FOLYTASD EZZEL

Tíz tipp, hogy túléld a karácsonyi őrületet

Bob Dylan jól átverte a rajongóit legújabb könyvében, de ők mégis rájöttek a csalásra

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram