Close
Így nézegetheted otthonról a graffiti szupersztárjának felforgató utcai műveit

Így nézegetheted otthonról a graffiti szupersztárjának felforgató utcai műveit

A street art produkciók nevéből is kitűnik, hogy eredeti környezetben élvezhetőek igazán, de a koronavírus-járvány okozta megváltozott élethelyzet mostanság arra kényszerít, hogy beérjük a művek virtuális megtekintésével.

Akik imádják a Bristolban született világhírű brit graffitiművész, Banksy munkáit, bizonyára bármikor örömmel utaznának el a városba, hogy autentikus körülmények között tanulmányozzák szatirikus utcai művészetét.

Most egy darabig ezt nem tehetik meg, de a The Banksy Bristol Trail keretében legalább online bejárhatóak a város utcái: a túra elvisz Banksy legismertebb alkotásaihoz, másrészt különféle háttéranyagokkal és érdekességekkel teszi színesebbe a virtuális kirándulást (továbbá még a Bristol Museum kínálata is elérhető). Az ehhez szükséges app itt tölthető le iOS-re és itt Androidra.

Mint ismeretes, a rivaldafényt kerülő Banksy úgy reformálta meg a kortárs művészetet, hogy valódi kilétét homály fedi.

2010-ben a Time magazin a világ száz legbefolyásosabb embere közé választotta. Ugyanebben az évben készült el a Kijárat az ajándékbolton át című dokumentumfilmje, amellyel még Oscar-díj jelölést is szerzett. Banksy a harmincas éveiben járva lassan átcsúszott a mainstream térfélre. Népszerűségét azóta is eszközként használja a társadalmi egyenlőtlenségek, a háborúk, a kizsákmányolás, környezetvédelem és egyéb globális problémák ellen. Üzeneteit a gegek és az irónia mesterszintű vizuális használatával viszi át a köztudatba. Ő maga elhatárolódik a műgyűjtők által összeszedett munkáiból rendezett kiállításoktól, amelyek 2018 óta sűrűsödtek világszerte. Azt viszont látnunk kell, hogy az aktivista üzenetei ezeken a kiállításokon keresztül is rengeteg emberhez eljutnak, még akkor is, ha tudjuk, ez inkább egy történet elmesélése, de nem az eredeti történet – írtuk róla a közelmúltban annak kapcsán, hogy épp feljövőben volt a budapesti kiállítása, melyet a koronavírus-járvány miatt be kellett zárni.

A koronavírussal kapcsolatos korábbi cikkeink:

(Fotó: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Ausztrália vizeibe most senki se merészkedjen, az egész partot ellepték a fájdalmas csípésű medúzák
Utazz Finnországba a Toldi moziban! Jönnek a Finn Filmnapok
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom