Close
Így nézegetheted otthonról a graffiti szupersztárjának felforgató utcai műveit

Így nézegetheted otthonról a graffiti szupersztárjának felforgató utcai műveit

A street art produkciók nevéből is kitűnik, hogy eredeti környezetben élvezhetőek igazán, de a koronavírus-járvány okozta megváltozott élethelyzet mostanság arra kényszerít, hogy beérjük a művek virtuális megtekintésével.

Akik imádják a Bristolban született világhírű brit graffitiművész, Banksy munkáit, bizonyára bármikor örömmel utaznának el a városba, hogy autentikus körülmények között tanulmányozzák szatirikus utcai művészetét.

Most egy darabig ezt nem tehetik meg, de a The Banksy Bristol Trail keretében legalább online bejárhatóak a város utcái: a túra elvisz Banksy legismertebb alkotásaihoz, másrészt különféle háttéranyagokkal és érdekességekkel teszi színesebbe a virtuális kirándulást (továbbá még a Bristol Museum kínálata is elérhető). Az ehhez szükséges app itt tölthető le iOS-re és itt Androidra.

Mint ismeretes, a rivaldafényt kerülő Banksy úgy reformálta meg a kortárs művészetet, hogy valódi kilétét homály fedi.

2010-ben a Time magazin a világ száz legbefolyásosabb embere közé választotta. Ugyanebben az évben készült el a Kijárat az ajándékbolton át című dokumentumfilmje, amellyel még Oscar-díj jelölést is szerzett. Banksy a harmincas éveiben járva lassan átcsúszott a mainstream térfélre. Népszerűségét azóta is eszközként használja a társadalmi egyenlőtlenségek, a háborúk, a kizsákmányolás, környezetvédelem és egyéb globális problémák ellen. Üzeneteit a gegek és az irónia mesterszintű vizuális használatával viszi át a köztudatba. Ő maga elhatárolódik a műgyűjtők által összeszedett munkáiból rendezett kiállításoktól, amelyek 2018 óta sűrűsödtek világszerte. Azt viszont látnunk kell, hogy az aktivista üzenetei ezeken a kiállításokon keresztül is rengeteg emberhez eljutnak, még akkor is, ha tudjuk, ez inkább egy történet elmesélése, de nem az eredeti történet – írtuk róla a közelmúltban annak kapcsán, hogy épp feljövőben volt a budapesti kiállítása, melyet a koronavírus-járvány miatt be kellett zárni.

A koronavírussal kapcsolatos korábbi cikkeink:

(Fotó: Getty Images)

kiállítás | graffiti | koronavírus | utcai | Banksy

FOLYTASD EZZEL

Így befolyásolja az energiaválság a magyarok idei karácsonyi költéseit

Öt csodás gasztrokönyv karácsonyra

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram