Close
Így nézegetheted otthonról a graffiti szupersztárjának felforgató utcai műveit

Így nézegetheted otthonról a graffiti szupersztárjának felforgató utcai műveit

A street art produkciók nevéből is kitűnik, hogy eredeti környezetben élvezhetőek igazán, de a koronavírus-járvány okozta megváltozott élethelyzet mostanság arra kényszerít, hogy beérjük a művek virtuális megtekintésével.

Akik imádják a Bristolban született világhírű brit graffitiművész, Banksy munkáit, bizonyára bármikor örömmel utaznának el a városba, hogy autentikus körülmények között tanulmányozzák szatirikus utcai művészetét.

Most egy darabig ezt nem tehetik meg, de a The Banksy Bristol Trail keretében legalább online bejárhatóak a város utcái: a túra elvisz Banksy legismertebb alkotásaihoz, másrészt különféle háttéranyagokkal és érdekességekkel teszi színesebbe a virtuális kirándulást (továbbá még a Bristol Museum kínálata is elérhető). Az ehhez szükséges app itt tölthető le iOS-re és itt Androidra.

Mint ismeretes, a rivaldafényt kerülő Banksy úgy reformálta meg a kortárs művészetet, hogy valódi kilétét homály fedi.

2010-ben a Time magazin a világ száz legbefolyásosabb embere közé választotta. Ugyanebben az évben készült el a Kijárat az ajándékbolton át című dokumentumfilmje, amellyel még Oscar-díj jelölést is szerzett. Banksy a harmincas éveiben járva lassan átcsúszott a mainstream térfélre. Népszerűségét azóta is eszközként használja a társadalmi egyenlőtlenségek, a háborúk, a kizsákmányolás, környezetvédelem és egyéb globális problémák ellen. Üzeneteit a gegek és az irónia mesterszintű vizuális használatával viszi át a köztudatba. Ő maga elhatárolódik a műgyűjtők által összeszedett munkáiból rendezett kiállításoktól, amelyek 2018 óta sűrűsödtek világszerte. Azt viszont látnunk kell, hogy az aktivista üzenetei ezeken a kiállításokon keresztül is rengeteg emberhez eljutnak, még akkor is, ha tudjuk, ez inkább egy történet elmesélése, de nem az eredeti történet – írtuk róla a közelmúltban annak kapcsán, hogy épp feljövőben volt a budapesti kiállítása, melyet a koronavírus-járvány miatt be kellett zárni.

A koronavírussal kapcsolatos korábbi cikkeink:

(Fotó: Getty Images)

graffiti | kiállítás | utcai | tárlat | koronavírus

FOLYTASD EZZEL

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom