Close
Ha csak egy emberre hallgatunk a koronavírus kapcsán, az legyen Jane Goodall

Ha csak egy emberre hallgatunk a koronavírus kapcsán, az legyen Jane Goodall

A világhírű etológus, békenagykövet és főemlőskutató Jane Goodall sem hallgatta el a véleményét a járványról, ráadásul a nyolcvanöt éves angol kutató korántsem látja annyira sötéten a ránk váró jövőt. Egy videóüzenetben beszél önkéntes izolációról, összefogásról, az egészségünk megőrzésének fontosságáról és a lelassulásról. 

Ha van olyan kivételes koponya és nagyszerű ember, akinek minden lépése, tette és mondata arany, az éppen Jane Goodall. 2019-ben sokunkat érte olyan szerencse, hogy a Sziget fesztiválon végighallgathattuk inspiráló és gondolatébresztő előadását. A kora ellenére még mindig nagyon aktív kutató és békenagykövet személyisége, határozottsága és mindenkit kanapéba szegező tudásával átitatott higgadtsága éppen az, amire ezekben az átmeneti, instabil időkben szükségünk van.

Goodall maga is angliai otthonából beszél a világ többi részéhez, hiszen tudja jól, hogy a közösségi távolságtartás a járvány lelassításának egyik legfontosabb tényezője. „Frusztráló, de egészségesnek kell maradnom. Még rengeteg a tennivalóm, mielőtt meghalnék” – mondta.

Elhihetjük, hogy ha ő, egy ennyire fontos, világhírű, tudományos munkát végző etológus és antropológus is otthon marad, akkor ez tényleg fontos lépés a szebb jövő érdekében.

Kiemelte, hogy bárki lehet fertőzött. Attól függetlenül, hogy nem tapasztal magán tüneteket, hordozza a koronavírust, így tényleg az egyetlen jó döntés az otthon maradás, a társas tevékenységek felfüggesztése.

Jane Goodall 1965-ben Tanzániában

A békenagykövet üzenetében érzékenyít és tényeket közöl a sajnálatos vadállat-kereskedelemmel és az orvvadászattal kapcsolatban, hogy elhatárolódik mindazoktól, akik kifejezetten a kínaiakra, ázsiaiakra fogják ezeket a tevékenységeket. Fel kell venni a harcot az illegális állatkereskedelemmel szemben, és ha szomorú is az apropó, de legalább beszédtéma lett ez is. Beszédét egy esszenciális gondolattal zárja:

“Együtt átvészelhetjük ezt a nehéz időszakot, és megtanulhatjuk, mi az igazán fontos az életben: a család, a barátság, a szeretet és mindenekfelett: az egészségünk.”

A videó magyar felirattal ezen a linken nézhető meg.

A koronavírussal kapcsolatos korábbi cikkeink:

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

 

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom