Close
Ha csak egy emberre hallgatunk a koronavírus kapcsán, az legyen Jane Goodall

Ha csak egy emberre hallgatunk a koronavírus kapcsán, az legyen Jane Goodall

A világhírű etológus, békenagykövet és főemlőskutató Jane Goodall sem hallgatta el a véleményét a járványról, ráadásul a nyolcvanöt éves angol kutató korántsem látja annyira sötéten a ránk váró jövőt. Egy videóüzenetben beszél önkéntes izolációról, összefogásról, az egészségünk megőrzésének fontosságáról és a lelassulásról. 

Ha van olyan kivételes koponya és nagyszerű ember, akinek minden lépése, tette és mondata arany, az éppen Jane Goodall. 2019-ben sokunkat érte olyan szerencse, hogy a Sziget fesztiválon végighallgathattuk inspiráló és gondolatébresztő előadását. A kora ellenére még mindig nagyon aktív kutató és békenagykövet személyisége, határozottsága és mindenkit kanapéba szegező tudásával átitatott higgadtsága éppen az, amire ezekben az átmeneti, instabil időkben szükségünk van.

Goodall maga is angliai otthonából beszél a világ többi részéhez, hiszen tudja jól, hogy a közösségi távolságtartás a járvány lelassításának egyik legfontosabb tényezője. „Frusztráló, de egészségesnek kell maradnom. Még rengeteg a tennivalóm, mielőtt meghalnék” – mondta.

Elhihetjük, hogy ha ő, egy ennyire fontos, világhírű, tudományos munkát végző etológus és antropológus is otthon marad, akkor ez tényleg fontos lépés a szebb jövő érdekében.

Kiemelte, hogy bárki lehet fertőzött. Attól függetlenül, hogy nem tapasztal magán tüneteket, hordozza a koronavírust, így tényleg az egyetlen jó döntés az otthon maradás, a társas tevékenységek felfüggesztése.

Jane Goodall 1965-ben Tanzániában

A békenagykövet üzenetében érzékenyít és tényeket közöl a sajnálatos vadállat-kereskedelemmel és az orvvadászattal kapcsolatban, hogy elhatárolódik mindazoktól, akik kifejezetten a kínaiakra, ázsiaiakra fogják ezeket a tevékenységeket. Fel kell venni a harcot az illegális állatkereskedelemmel szemben, és ha szomorú is az apropó, de legalább beszédtéma lett ez is. Beszédét egy esszenciális gondolattal zárja:

“Együtt átvészelhetjük ezt a nehéz időszakot, és megtanulhatjuk, mi az igazán fontos az életben: a család, a barátság, a szeretet és mindenekfelett: az egészségünk.”

A videó magyar felirattal ezen a linken nézhető meg.

A koronavírussal kapcsolatos korábbi cikkeink:

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

 

tanácsok | koronavírus-járvány | koronavírus | etológia | jane goodall

FOLYTASD EZZEL

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Párizs főpolgármestere nagy port kavaró bejelentést tett: szerinte minden orosz részt vehetne az olimpián

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram