Close
Nem pánikolok, nem a saját kényelmemet nézem elsősorban, hanem a közös érdekeinket!

Nem pánikolok, nem a saját kényelmemet nézem elsősorban, hanem a közös érdekeinket!

Olyan napokat élünk, amire senki sem vágyott. Rettegve néztük a moziban ülve, kukoricával az ölünkben a hasonló szituációkat, de most valósággá vált az egész. Két napja tudatosan átlapoztam a Netflixen a Pandemic címen futó dokumentumsorozatot, most pedig azon filózom, lehet, hogy érdemesebb lenne mégis megnézni, hátha tanulok belőle valamit. Felváltva legyintek a babfelvásárlókra és ugrik be, hogy a mélyhűtőnkben több a vágott petrezselyem, mint a hús. A közhangulat és a média sem segít mindezen, de pánikolni nem szabad, csak felelősségteljesen viselkedni!

Egy vagyok a sok millió ember közül, aki még nem élt át világméretű, nem csak gazdasági jellegű krízist, egy vagyok, aki mindig szerencsésnek gondolta magát, hogy nem tapasztalta saját bőrén a háborút, az éhínséget, vagy egy szörnyű természeti csapást és következményeit.

A kialakult helyzet egyáltalán nem biztató, viszont nagyon könnyen megnehezíthetjük magunknak, ha olyan irányba megyünk, ami csak rombolni tud, nem szinten tartani, vagy majd újáépíteni. Az egyik kedves olasz ismerősöm a minap megosztott egy szöveget, amiben az állt, hogy “a nagyapáinkat még a frontra kényszerítették, tőlünk csak annyit kértek, maradjunk otthon!” Elgondolkodtató.

Senki sem tudja megjósolni, hogy az egészségügyi veszteségek és emberéletek mellett mi történik a gazdasággal. Hányan maradnak munka nélkül, mert az iparágukban – legyen az vendéglátás, turizmus, szórakoztatóipar, reklám… – kevesebb emberre lesz majd szükség.

És itt van rögtön az utazás. Ami a Roadster egyik fontos pillére és boldogságforrás mindenkinek, aki valaha elkapta már az érzést, hogy milyen egy új, ismeretlen kultúrát, tájat felfedezni, kiváncsian szemlélni a világot. Akik szerencsés helyzetben vannak, vagy éppen ez az érdeklődési körük, hobbijuk, azok most meg lettek bénítva. Míg pár hete a nyári kikapcsolódást, tavaszi városlátogatást szervezték, most egyszerre szertefoszlottak ezek a tervek.

Természetünkből fakadóan akkor vagyunk a legjobban sarokba szorítva, amikor a szabadságunkat korlátozzák. Kevés ekkora érvágás létezik.

De akkor sem szabad a kardunkba dőlni és pánikhelyzetet alakítanunk magunk körül, pláne nem depresszióba zuhanni saját, kevésbé kényelmes helyzetünk miatt. Ez csak egy utazás, vagy csak egy színházjegy. Be lehet pótolni, be fogjuk pótolni!

Türelemmel és felelősséggel kell az elkövetkezendő hetek elé nézni. Nem biztos, hogy jó ötlet nekiindulni a világnak! Ha opcionálisan otthonról is végezhetjük a munkát, akkor bólintsunk a lehetőségre. Segítsünk mindazoknak, akik erre rászorulnak. Akár jó szóval, kedvességgel és beszélgetéssel, a pánikhelyzet lazításával, akár a #nevaltsvisszajegyet kampánnyal, akár azzal, hogy a közösségben élő, rettegő idősek helyett patikába, boltba megyünk. Tanuljuk meg, mit jelent az altruizmus (önzetlen viselkedés: olyan viselkedés, mely nem az élőlény saját érdekét, túlélését szolgálja, hanem egy másik fajtársét),és legyünk altruisták. Beszélgessünk a gyerekekkel, akik tagadókkal, pánikolókkal is találkoznak, és semmit sem értenek az egészből, ezáltal még kérdezni sem nagyon tudnak. Nem kell tolongani a hipermarketben és felhalmozni alapélelmiszernek mondott, de maximum a karácsonyi sütéshez felhasznált dolgokat, nem kell úgy bespájzolni, hogy senkinek se jusson semmi. Nem kell félreugrani és gorombán bánni másokkal, mert köhintettek egyet.

Okosan, következetesen, mértékletesen, és legjobb tudásunk szerint egy közösség tagjaként kell viselkedni! Pániktól, pánikkeltéstől és dezinformációktól mentesen.

Ez is érdekelhet:

(Illusztrációk: Getty Images)

koronajárvány | vélemény | csend | pánik | utazás

FOLYTASD EZZEL

Új úti célt vett fel a kínálatába a Wizz Air

Akkora a felháborodás, hogy Párizs meggondolta magát az Eiffel-tornyot illetően

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram