Ebből a vírusból nagyon sokat kell tanulnunk

Kaptunk egy lehetőséget arra, hogy megnézzük, milyen az, amikor tényleg azt csináljuk, amit a környezetvédők mondanak harminc-negyven éve.

A Highlights of Hungary Special #1 adásával most a világ átrendezősédére reagálva, hibrid módon folytatja a Highlights podcastsorozatot. Fontos, hogy a tudást minél szélesebb körben osszuk meg, ezért a koronavírus hatásai kapcsán beszélgettünk Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértővel, a Hintalovon Alapítvány alapítójával, Vásárhelyi Gábor kutatóval, az ELTE biológia-fizika tanszék kutatócsoportjának tagjával, a CollMot társalapítójával, és Kovács András Péterrel, a Telekom marketingvezetőjével.

Hogyan éljük meg ezt a helyzetet és mire számíthatunk a jövőben? Mire tanít minket a járvány, és mik a pozitív hozadékai?

„Van egy esélyt adó része a krízisnek: esélyt adhat az oktatási rendszernek, hogy a krétaporból kiemelkedve modernebb oktatáshoz lépjünk tovább. Esélyt adhat a családoknak arra, hogy a belső dinamikáikban valami mást megtapasztaljanak. A pánikot és az aggodalmat kiegészítette egyfajta tenni akarás” – mondja Gyurkó Szilvia.

Vásárhelyi Gábor a késleltetés definíciója mentén szemlélteti a helyzet komplexitását. „Vannak a világban olyan folyamatok, amelyek különböző időskálán tartalmaznak késleltetést, a vírus esetében néhány nap vagy hét, vannak azonban folyamatok, ahol a késleltetés években-évtizedekben mérhető, például a légyszennyezés és fajkihalások. A vírusterjedésben amit meg kell tanulnunk, hogy mivel késleltetés van a rendszerben, ezért bonyolódik az ok-okozati folyamatok megértése. Sokkal előrébb tart ez a folyamat, mint ameddig látjuk, és sokkal jobban oda kell figyelnünk azokra a rendszerekre, amikben még nagyobb késleltetés van.”

Számos támogató és összefogó tettet is tapasztalhattunk az elmúlt időszakban, melynek még messze nincs vége. „Folyamatosan monitorozzuk, hogy mi történik a társadalomban, és mire lehet a legnagyobb szükség. Mi is az esély oldaláról közelítenénk erre. Nyilván ez egy szomorú apropó, de most hirtelen felgyorsultak olyan társadalmi digitalizációs folyamatok, amiben egyébként szerepünk van, és direkt nem az eszközértékesítés irányából, hanem társadalmi szemléletformálás irányból közelítünk, ezeket próbáljuk megragadni, és ráállni arra, hogy a digitalizációval hogyan tudjuk közelebb hozni ebben az izolált helyzetben is az embereket” – tudjuk meg Kovács András Pétertől.

A podcastet ide kattintva lehet meghallgatni, az első special epizód errefelé található.

podcast | highlights of hungary

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom