Close
Rekordpénzért ülnek a majmok a parlamentben

Rekordpénzért ülnek a majmok a parlamentben

Devolved Parliament – ez Banksy legmagasabb áron eladott képének a címe, mely a napokban kelt el a híres Sotheby’s aukciósház árverésén. 4 x 2,5 méteres az alkotás, az arctalan művész legnagyobb képe, vásárlójának kilétét pedig nem hozták nyilvánosságra. Azt viszont igen, hogy összesen tizen licitáltak rá, és tizenkét perc alatt új gazdára talált. A kép a parlamentben ülő majmokat ábrázol, reagálván ezzel a politika, jelesen a brit politika jelenlegi helyztére, akár a Brexit témára is. 

Mi is különösen kedveljük Banksy csípős, elgondolkodtató alkotásait, melynek egyik jó példája a most elkelt Devolved Parliament is. A dolog pikantériája, hogy a vászonra festett kép tíz évvel ezelőtt készült, de ma is ugyanúgy valid témát dolgoz fel, erre pedig egy gyűjtő olyannyira ráharapott, hogy 9,9 millió fontot, vagyis több mint 3,5 milliárd forintot is megadott érte (ez már az adókkal és illetékekkel megtoldott összeg).

A Sotheby’s a licitet megelőzően olyan másfél-két millió fontra számított, de összesen tizen szálltak versenybe érte, és végül erre a rekordösszegre tornázták fel a árát. Az aukciósház honlapján megtekinthető a tizenkét perces licitálás. Ugyanilyen magas áron elárverezett popkulturális mű Jean-Michel Basquiat Pyro című alkotása, amely szintén most kelt el.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Sotheby’s, Getty Images)

Banksy | művészet | sotheby’s | társadalomkritika | kritika

FOLYTASD EZZEL

Egészen hihetetlen híresség indul Joe Biden ellen az amerikai elnökválasztáson

Ilyen árakra készüljön az, aki élő fát vásárolna karácsonyra

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram