Close
Rekordpénzért ülnek a majmok a parlamentben

Rekordpénzért ülnek a majmok a parlamentben

Devolved Parliament – ez Banksy legmagasabb áron eladott képének a címe, mely a napokban kelt el a híres Sotheby’s aukciósház árverésén. 4 x 2,5 méteres az alkotás, az arctalan művész legnagyobb képe, vásárlójának kilétét pedig nem hozták nyilvánosságra. Azt viszont igen, hogy összesen tizen licitáltak rá, és tizenkét perc alatt új gazdára talált. A kép a parlamentben ülő majmokat ábrázol, reagálván ezzel a politika, jelesen a brit politika jelenlegi helyztére, akár a Brexit témára is. 

Mi is különösen kedveljük Banksy csípős, elgondolkodtató alkotásait, melynek egyik jó példája a most elkelt Devolved Parliament is. A dolog pikantériája, hogy a vászonra festett kép tíz évvel ezelőtt készült, de ma is ugyanúgy valid témát dolgoz fel, erre pedig egy gyűjtő olyannyira ráharapott, hogy 9,9 millió fontot, vagyis több mint 3,5 milliárd forintot is megadott érte (ez már az adókkal és illetékekkel megtoldott összeg).

A Sotheby’s a licitet megelőzően olyan másfél-két millió fontra számított, de összesen tizen szálltak versenybe érte, és végül erre a rekordösszegre tornázták fel a árát. Az aukciósház honlapján megtekinthető a tizenkét perces licitálás. Ugyanilyen magas áron elárverezett popkulturális mű Jean-Michel Basquiat Pyro című alkotása, amely szintén most kelt el.

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Sotheby’s, Getty Images)

Close