Close
Rekordpénzért ülnek a majmok a parlamentben

Rekordpénzért ülnek a majmok a parlamentben

Devolved Parliament – ez Banksy legmagasabb áron eladott képének a címe, mely a napokban kelt el a híres Sotheby’s aukciósház árverésén. 4 x 2,5 méteres az alkotás, az arctalan művész legnagyobb képe, vásárlójának kilétét pedig nem hozták nyilvánosságra. Azt viszont igen, hogy összesen tizen licitáltak rá, és tizenkét perc alatt új gazdára talált. A kép a parlamentben ülő majmokat ábrázol, reagálván ezzel a politika, jelesen a brit politika jelenlegi helyztére, akár a Brexit témára is. 

Mi is különösen kedveljük Banksy csípős, elgondolkodtató alkotásait, melynek egyik jó példája a most elkelt Devolved Parliament is. A dolog pikantériája, hogy a vászonra festett kép tíz évvel ezelőtt készült, de ma is ugyanúgy valid témát dolgoz fel, erre pedig egy gyűjtő olyannyira ráharapott, hogy 9,9 millió fontot, vagyis több mint 3,5 milliárd forintot is megadott érte (ez már az adókkal és illetékekkel megtoldott összeg).

A Sotheby’s a licitet megelőzően olyan másfél-két millió fontra számított, de összesen tizen szálltak versenybe érte, és végül erre a rekordösszegre tornázták fel a árát. Az aukciósház honlapján megtekinthető a tizenkét perces licitálás. Ugyanilyen magas áron elárverezett popkulturális mű Jean-Michel Basquiat Pyro című alkotása, amely szintén most kelt el.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Sotheby’s, Getty Images)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom