Close
Rekordpénzért ülnek a majmok a parlamentben

Rekordpénzért ülnek a majmok a parlamentben

Devolved Parliament – ez Banksy legmagasabb áron eladott képének a címe, mely a napokban kelt el a híres Sotheby’s aukciósház árverésén. 4 x 2,5 méteres az alkotás, az arctalan művész legnagyobb képe, vásárlójának kilétét pedig nem hozták nyilvánosságra. Azt viszont igen, hogy összesen tizen licitáltak rá, és tizenkét perc alatt új gazdára talált. A kép a parlamentben ülő majmokat ábrázol, reagálván ezzel a politika, jelesen a brit politika jelenlegi helyztére, akár a Brexit témára is. 

Mi is különösen kedveljük Banksy csípős, elgondolkodtató alkotásait, melynek egyik jó példája a most elkelt Devolved Parliament is. A dolog pikantériája, hogy a vászonra festett kép tíz évvel ezelőtt készült, de ma is ugyanúgy valid témát dolgoz fel, erre pedig egy gyűjtő olyannyira ráharapott, hogy 9,9 millió fontot, vagyis több mint 3,5 milliárd forintot is megadott érte (ez már az adókkal és illetékekkel megtoldott összeg).

A Sotheby’s a licitet megelőzően olyan másfél-két millió fontra számított, de összesen tizen szálltak versenybe érte, és végül erre a rekordösszegre tornázták fel a árát. Az aukciósház honlapján megtekinthető a tizenkét perces licitálás. Ugyanilyen magas áron elárverezett popkulturális mű Jean-Michel Basquiat Pyro című alkotása, amely szintén most kelt el.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Sotheby’s, Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Ausztrália vizeibe most senki se merészkedjen, az egész partot ellepték a fájdalmas csípésű medúzák
Utazz Finnországba a Toldi moziban! Jönnek a Finn Filmnapok
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom