Close
Barcelonában megpróbálják fokozni a csodát

Barcelonában megpróbálják fokozni a csodát

A Sagrada Família már most is a világ egyik leghíresebb épülete, de hét év múlva, amikor befejezik, a legmagasabb is lesz Barcelonában.

Száz évvel Antoni Gaudí halála (1926) után befejezik a barcelonai Sagrada Família bazilikát. A legmagasabb, Jézusról elnevezett torony 172,5 méteres lesz majd, a közepében a csigalépcső mellett üvegliftet helyeznek el, ez szállítja majd a látogatókat a magasba, egy kisebb kilátóteraszra, a torony csúcsát díszítő 17 méteres kereszt lábához.

A központi tornyot öt alacsonyabb torony veszi majd körbe, négyet az evangélistákról, egyet pedig Szűz Máriáról neveznek el.

A katalán modernizmus jelképének számító, a gótikus és szecessziós elemeket egyénien ötvöző bazilikának jelenleg nyolc befejezett tornya van, a most épülőkkel pedig összesen tizennyolc lesz.

Jordi Faulí főépítész ugyan Gaudí halálának századik évfordulójára ígéri az épület befejezését, az aprólékos díszítő munkálatokból marad még későbbre is.

„Örökösei vagyunk Gaudí projektjének, célunk, hogy úgy fejezzük be, ahogy azt ő akarta”

– jelentette ki a főépítész, ezzel arra is utalva, hogy az eredeti terveken a főbejárathoz egy tágas sugárút vezet, amelynek jelenlegi megvalósításához két lakóháztömböt le kellene bontani.

A bazilika alapkövét 1882-ben fektették le, Gaudí egy év múlva vette át a munkálatokat, és a megszállottjukká vált, mindent újra és újra áttervezett, 1910-től felhagyott minden egyéb munkájával. Az építkezésen remeteként élt, maga gyűjtött a költségekre egészen 1926. június 10-én bekövetkezett haláláig.

Akkor az épületnek még csak a negyede, egy torony és a keleti homlokzat volt kész. A Sagrada Família ma a világon az egyetlen, még épülő emlékmű.

A Születés Kapuja nevet viselő homlokzatát és a kriptát 2005-ben az UNESCO világörökség részének nyilvánították. Az épületet 2010. november 6-án XVI. Benedek pápa bazilika rangra emelte és megszentelte. A templom működik, miséket celebrálnak benne, de a legtöbben turistaként érkeznek, hogy megcsodálják az épületet. Az elmúlt évben több mint 4,5 millió látogató járt a bazilikában.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI)

barcelona | sagrada família | antoni gaudí | video

FOLYTASD EZZEL

Így ébred fel álmából a világ egyik legszegényebb országa

Látványos videó mutatja be, hogy a síelés a természet törvényeit áthágó spontán varázslat

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram