Barcelona új tere mintha egy álomvilágból kristályosodott volna ki

La Barcelonita névre keresztelte a tervező 100 Architects Barcelona új találkahelyét, ami a környék oldott hangulatából merített ihletet.

Elég határozottan átalakították a katalán főváros egyik híres utcasarkát, a Westfield La Maquinista bevásárlóközpont mellett: a tervező 100 Architects munkái egyébként is mintha egy Lego-álomvilágból lépnének elő, itt viszont különösen indokolt volt ez a döntés, elvégre a La Barcelonita névre keresztelt új teret a helyszín jellegzetes nyári hangulata és a híres La Barceloneta beach színei ihlették.

A színpompás látványhoz képest meglepő beismerés, hogy a projektet az egyszerűség és a hatékonyság jegyében hozták létre.

A Barcelonita több gyalogos útvonal találkozásánál fekszik, és a stratégiai helyét kihasználva geometrikus térbe szervezi a forgalmat.

Afféle gömbcsuklóként funkcionál a tér, hogy a gyalogosok zökkenőmentesen áthaladhassanak rajta, ugyanakkor erőteljes színeivel és játékos formáival fel is hívja magára a bámészkodók figyelmét.

Az eszközök és a járdák egy szabályos kör geometriai középpontjából kifelé hullámzó sávokba rendeződnek. A színes terepen padlógrafikák, rejtett trambulinok, mászókák, csúszdák, ülőhelyek találhatóak. Még egy – tengerparti faházat idéző – függőleges labirintus is tartozik a projekthez. És nem tudjuk nem észrevenni a szintén a gyerekek kíváncsiságára apelláló, középen álló Waffel standot.

A vásárló élmény tehát kiegészíthető játékkal, találkozásokkal, beszélgetésekkel, némi lassítással és időzéssel egy olyan helyen, amin máskülönben csak úgy átrohannának az arra járók.

(Forrás: Parametric Architecture, nyitókép: 100 Architects)

La Barcelonita | 100 architects | építészet | barcelona | urbánus játszótér

FOLYTASD EZZEL

Budapesti csúcspanoráma exkluzív pezsgőkkel a felhők közelében – Ez a White Raven

Well done

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Az életörömöt ünnepli az ital, ami több egyszerű rumnál
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom