Close
Hét dolog, amit látni kell a Bartók Tavaszon

Hét dolog, amit látni kell a Bartók Tavaszon

Ennél izgalmasabban nem is lehetne nyitni a fesztiválszezont!

Lendület, frissesség, új ötletek hasonló jelzők juthatnak eszünkbe Bartók Béláról, és talán nem bánnánk, ha mi is hasonló szellemben vethetnénk bele magunkat az év napfényesebb időszakába. Ehhez most meg is kaphatjuk a szükséges lökést és inspirációt a Müpa jóvoltából, mely vérpezsdítő fesztivállal pörget ki minket a hétköznapok egyformaságából.

Budapesten április 1-én kezdődik a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek, mely tizenhét napon keresztül vonultatja fel a hazai és nemzetközi művészeti élet legeredetibb alkotásait a zenétől a táncon át egészen a képzőművészetig, hogy azután április 21-től a vidéki nagyvárosokban, Miskolcon, Győrben, Debrecenben, Pécsett és Szegeden is izgalmasabbnál izgalmasabb programokkal csábítsa a közönséget.

“Miből merítünk? Mi az, ami meghatároz minket? Hogyan újulunk meg, hogyan lesz friss, érvényes, amit létrehozunk?”

többek között ezeket a kérdéseket veti fel a fesztivál, melynek célja, hogy megmutassa, milyen lenyűgöző tehetséggel kapcsolódnak korunk legkiválóbb művészei Bartók üzenetéhez és örökségéhez, mint Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója Bartók Béla 141. születésnapján elmondta, hozzátéve, hogy

keresni a tiszta forrást, értelmezni és feldolgozni örökségünket, hozzáilleszteni jelenünket: egyre fontosabbá váló küldetés!

Hangolódásként összegyűjtöttünk hét különleges programot, melyet mi már be is írtunk a naptárba, de további infókért érdemes átlapozni a frissen megjelent Bartók Tavasz magazint is, melyben interjúkat olvashatunk a fesztivál meghatározó szereplőivel, és Bartókról, sőt, még a szecesszióról is megtudhatunk néhány érdekességet.

Budapest Ritmo

Április 7-én, a sorozat első napján fél öttől hív világ körüli zenei utazásra a Szimpla Kertbe hat különleges, a szakmai zsűri által kiválasztott balkáni és kelet-európai világzenei formáció a tavalyi Öröm a zene verseny fődíját megnyerő magyar zenekartól a lengyel táncházig.

Emellett idén először zenei filmprogram is vár az Akvárium Klubban, ahol négy filmet láthatsz, amelyet a Budapest Ritmo felkérésére forgattak 2021-ben: Reisz Gábor és Szimler Bálint alkotását, a MORDÁI-t, Damokos Attila és a Dresch Vonós Quartet, Cserepes Károly, Karcis Gábor és Kálmán Mátyás, valamint Szilágyi Fanni és az Odd ID koncertfilmjét.

A fesztivál során április 10-ig mali zenei miliőjétől kezdve a szívszaggató fadón keresztül egészen az Indiai-óceán dzsesszbe oltott hangjaiig barangolhatjuk be a világ zenei térképét.

Mikor? 2022. április 7-től 10-ig

Hol? Budapesti klubok

Bővebben >>

Anthony Roth Costanzo áriaestje

Anthony Roth Costanzo napjaink egyik legizgalmasabb előadóművész-egyénisége, akit 2019-ben a Musical America által az év énekesének választott. Kontratenorként otthonosan mozog a kortárs zene világában éppúgy, mint a barokk-klasszikus repertoárban. Olyan ikonikus szerepeket énekelt a közelmúltban, mint Apollo (Britten: Halál Velencében), az Angyal (Kaija Saariaho: Only the Sound Remains), Ehnaton (Philip Glass) vagy Go-Go herceg (Ligeti: Le Grand Macabre).

Händel-alakításai közül, melyeket a fesztiválon is láthatunk, kiemelkedik a Julius Caesar Egyiptomban címszerepe és Armindo figurája a Partenopéból. Vashegyi György és együttesei vendégeként olyan szerepekből válogat, amelyek révén előadó-művészetének sokféle színét mutathatja meg a közönségnek.

Mikor? 2022. április 7., 19.30

Hol? Müpa — Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Bővebben >>

Tiszta forrás

Bartókot nemcsak a magyar, hanem a környező népek és a távolabbi vidékek zenéje is élénken foglalkoztatta. Az észak-afrikai arab gyűjtés kerül a fókuszába ennek a a zene és a tánc kapcsolatából épülő produkciónak, mely a Dubaji Világkiállítás magyar napjának gálaműsora volt.

A Tiszta forrásban Guessous Mesi Junior Prima díjas énekesnő, a Győri Balett és a Magyar Állami Népi Együttes az arab és a magyar zene kapcsolódásán keresztül mutatja be a bartóki életmű néhány jellegzetes darabját.

Mikor? 2022. április 8., 19.30

Hol? Müpa — Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Bővebben >>

Ludwig Múzeum: Kiterjesztett jelen

A pandémia megrendítette a kiszámítható jövőbe vetett hitünket. Szembesített azzal, hogy az egyén (továbbra is) az ökoszisztéma része, és érintetté váltunk olyan problémákban, amelyek eddig az egyéni szintünkön és valóságunkon kívül álló folyamatoknak tűntek. Átmeneti állapotba kerültünk, amely viszont egyre inkább tartósnak bizonyul.

A Ludwig Múzeum meditatív kiállítása az átmenetiségnek ezeket a kérdéseit helyezi vizsgálódásának fókuszába. Változatos technikák és médiumok segítségével teremti meg a lehetőséget, hogy tetten érjük a pillanatot, amelyben a jelen kitágul, és közelről figyelhetjük meg a belső történéseket.

Mikor? A kiállítás megtekinthető április 8. és szeptember 4. között.

Hol? Ludwig Múzeum

Bővebben >>

Eötvös Péter: Álmatlanság

A fesztivál keretében láthatjuk annak az opera-balladának a magyarországi bemutatóját, melyet Eötvös Péter zeneszerző-karmester a berlini Staatsoper felkérésére írt. A mű Jon Fosse norvég író zenei feldolgozásért kiáltó tudatfolyam-prózájának, a  Trilógiának az első részét, az Álmatlanságot dolgozza fel, melynek főszereplője két tizenéves fiatal, akik gyereket várnak, de semmijük sincs.

Kilátástalan a jövőjük, és a környezetükben élő felnőttektől sem számíthatnak segítségre. Valahányszor azt látja a fiú, hogy nem tud másként javítani a lány és a születendő gyermek helyzetén, sorra eltünteti az embereket, akik kiközösítették őket.

Mikor? 2022. április 12., 19 óra

Hol? Müpa — Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Bővebben >>

David Fray zongoraestje

A francia zongoraművészt, David Fray-t a kritikusok napjaink egyik legeredetibb Bach-játékosának tartják, melyhez nagymértékben hozzájárult Bruno Monsaingeon róla készített portréfilmje, a Swing, Sing and Think.

Az előadó az idei koncertszezonban mások mellett Cecilia Bartolival és Peter Mattei svéd baritonnal lép fel, illetve olyan együttesek társaságában ad koncertet, mint a Suisse Romande vagy a Toulouse-i Nemzeti Zenekar. Több CD-t készített, Bach-felvételeivel számos díjat is nyert, de figyelemreméltóak Mozart- és Schubert-lemezei is.

David Fray az utóbbi évadokban több ízben játszotta Beethoven c-moll zongoraversenyét, a Liszt Ferenc Kamarazenekar estjén pedig még egy versenymű előadásában is szerepet vállal: Baráti Kristóffal és Várdai Istvánnal közös produkciója a koncertévad egyik szenzációjának ígérkezik.

Mikor? 2022. április 14., 19.30

Hol? Müpa — Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Bővebben >>

Uri Caine: Bartók Project

Az amerikai zeneszerző, zongorista, Uri Caine univerzális muzsikus, aki a legkülönbözőbb formációkkal koncertezik a dzsessztől a klasszikus zenéig. Zeneszerzőként mélyen elkötelezett a zenetörténet olyan nagyságai iránt, mint Bach, Mozart, Schumann, Verdi, Wagner vagy Mahler. Dolgozott a bécsi Volksoperben, a Concerto Kölnnel, az Arditti Vonósnégyessel és a BBC Szimfonikus Zenekarával. 1985 óta New Yorkban él, az elmúlt közel négy évtizedben harminchárom albumot rögzített együttesvezetőként.

Bartók művészete zenei tanulmányainak kezdete óta foglalkoztatja, a Bartók által gyűjtött és feldolgozott népzene, illetve kompozícióinak jellegzetes zenei világa folyamatos inspirációt jelentett számára. A budapesti koncerten olyan hazai muzsikusok csatlakoznak hozzá – Lukács Miklós, Várallyay Petra és Szandai Mátyás –, akik mind előadóként, mind pedig zeneszerzőként markáns és autonóm stílust alakítottak ki.

Mikor? 2022. április 10., 20 óra

Hol? Müpa — Fesztivál Színház

Bővebben >> 

(Forrás, képek: bartoktavasz.hu)

koncertajánló | zene | müpa | koncert | jazz

FOLYTASD EZZEL

Egzotikus ízek, romantikus séták és egy mesebeli kastély – Ajándékötletek Valentin-napra

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram