Close
Minden, amit az isteni pesztóról és felhasználásáról tudni érdemes

Minden, amit az isteni pesztóról és felhasználásáról tudni érdemes

A bazsalikomos pesztó egy ikonikus olasz szósz, amelyet tésztára vagy bruschettára is tehetünk, de bátran fűszerezhetjük vele sült húsainkat, halainkat is.

Az ősi ételben tökéletes harmóniába kerülnek a friss zöldfűszerek, a sajt, az olaj és a fenyőmag. Évszázadokon keresztül mozsárban készítették az olaszok, ma leginkább turmixgépben készül a modern változata.

A pesztót számos módon elkészíthetjük, van, aki fenyőmag helyett diót vagy mandulát tesz bele. Van azonban még négy bombabiztos tipp, amit érdemes megfogadni elkészítése során.

  • A pesztó készítéséhez mindig friss bazsalikomleveleket használjunk, sose szárítottat!
  • A fenyőmagot vagy az olajosmagvakat felhasználás előtt pirítsuk meg, hogy jobban érvényesülni tudjanak az ízei!
  • A bazsalikomot mindig az utolsó pillanatban adjuk hozzá a turmixgépben a pesztó alapanyagaihoz, és óvatosan aprítsuk, hogy a levelek az oxidáció miatt ne barnuljanak meg
  • Ha kevésbé intenzív ízű pesztót szeretnénk, reszeljünk hozzá citromhéjat!

Hozzávalók a tradicionális változathoz:

  • ½ csésze fenyőmag
  • 2 fokhagymagerezd, hámozva
  • ½ csésze extra szűz olívaolaj
  • 2 csésze friss bazsalikomlevél
  • ¼ csésze reszelt parmezán sajt

Elkészítése:

A fenyőmagot kissé megpirítjuk, minden hozzávalót a bazsalikom kivételével a turmixgépbe teszünk és homogén állagúra pürésítjük. Amikor már majdnem tökéletes az állaga, hozzáadjuk a bazsalikomot és összeaprítjuk. Kóstolást követően ízlésünk szerint tovább sózzuk.

Felhasználására számos lehetőségünk nyílik. Az előételek elkészítésére rákenhetjük a bruschettára vagy crostinire, de görögjoghurttal elkeverve tökéletes mártogatóst kaphatunk. A pesztó egyedülálló módon képes arra, hogy még magasabb szintre emelje az rizottó vagy a burgonyapüré ízvilágát, de a tepsiben sütött zöldségek ízesítésére is alkalmas. Természetesen felhasználhatjuk tésztaételekhez is, sőt, pác helyett bedörzsölhetjük vele húsainkat, halainkat is.

Az üzletekben pedig már megkezdődött az eperszezon, az első hazai termesztésű szemek is elérhetőek lesznek a piacokon. Érdemes kihasználni az előttünk álló heteket, hónapokat arra, hogy minél változatosabban használjuk fel ezt az isteni szezonális gyümölcsöt. Ez a krémesen lágy tiramisu garantáltan meghozza a kedvünket a további kísérletezéshez.

(Fotók: Getty Images)

rizottó | mediterrán konyha | recept | pesztó | variációk

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram