Minden, amit az isteni pesztóról és felhasználásáról tudni érdemes

A bazsalikomos pesztó egy ikonikus olasz szósz, amelyet tésztára vagy bruschettára is tehetünk, de bátran fűszerezhetjük vele sült húsainkat, halainkat is.

Az ősi ételben tökéletes harmóniába kerülnek a friss zöldfűszerek, a sajt, az olaj és a fenyőmag. Évszázadokon keresztül mozsárban készítették az olaszok, ma leginkább turmixgépben készül a modern változata.

A pesztót számos módon elkészíthetjük, van, aki fenyőmag helyett diót vagy mandulát tesz bele. Van azonban még négy bombabiztos tipp, amit érdemes megfogadni elkészítése során.

  • A pesztó készítéséhez mindig friss bazsalikomleveleket használjunk, sose szárítottat!
  • A fenyőmagot vagy az olajosmagvakat felhasználás előtt pirítsuk meg, hogy jobban érvényesülni tudjanak az ízei!
  • A bazsalikomot mindig az utolsó pillanatban adjuk hozzá a turmixgépben a pesztó alapanyagaihoz, és óvatosan aprítsuk, hogy a levelek az oxidáció miatt ne barnuljanak meg
  • Ha kevésbé intenzív ízű pesztót szeretnénk, reszeljünk hozzá citromhéjat!

Hozzávalók a tradicionális változathoz:

  • ½ csésze fenyőmag
  • 2 fokhagymagerezd, hámozva
  • ½ csésze extra szűz olívaolaj
  • 2 csésze friss bazsalikomlevél
  • ¼ csésze reszelt parmezán sajt

Elkészítése:

A fenyőmagot kissé megpirítjuk, minden hozzávalót a bazsalikom kivételével a turmixgépbe teszünk és homogén állagúra pürésítjük. Amikor már majdnem tökéletes az állaga, hozzáadjuk a bazsalikomot és összeaprítjuk. Kóstolást követően ízlésünk szerint tovább sózzuk.

Felhasználására számos lehetőségünk nyílik. Az előételek elkészítésére rákenhetjük a bruschettára vagy crostinire, de görögjoghurttal elkeverve tökéletes mártogatóst kaphatunk. A pesztó egyedülálló módon képes arra, hogy még magasabb szintre emelje az rizottó vagy a burgonyapüré ízvilágát, de a tepsiben sütött zöldségek ízesítésére is alkalmas. Természetesen felhasználhatjuk tésztaételekhez is, sőt, pác helyett bedörzsölhetjük vele húsainkat, halainkat is.

Az üzletekben pedig már megkezdődött az eperszezon, az első hazai termesztésű szemek is elérhetőek lesznek a piacokon. Érdemes kihasználni az előttünk álló heteket, hónapokat arra, hogy minél változatosabban használjuk fel ezt az isteni szezonális gyümölcsöt. Ez a krémesen lágy tiramisu garantáltan meghozza a kedvünket a további kísérletezéshez.

(Fotók: Getty Images)

recept | mediterrán konyha | pesztó | variációk | rizottó

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom