Európában először Budapesten, a nagy divathetek előtt mutatkoznak be az ukrán tervezők

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) augusztus 29. és szeptember 4. között immár tizedik alkalommal rendezi meg a régió egyik legmeghatározóbb divateseményét a Budapest Central European Fashion Week-et (BCEFW), melynek keretében a szakmai együttműködések fontosságát helyezi a fókuszba.

Az Ukrainian Fashion Week szervezőivel való szoros partneri kapcsolatnak köszönhetően a magyar fővárosban mutathatják be kollekciókat azok az ukrán márkák, melyeknek eddig a huszonöt éve folyamatosan megrendezett kijevi székhelyű rendezvény nyújtott bemutatkozási lehetőséget. A nagy divathetek előtt megtartott BCEFW során természetesen kiemelt szerepet kapnak a magyar, illetve az ukránon túl más regionális tervezők tavaszi-nyári kollekciói is, így

városszerte számos esemény keretében ismerheti meg a közép-európai kortárs dizájnereket a nemzetközi divatszakmai közönség.

A Magyar Divat & Design Ügynökség 2018 óta évente kétszer rendezi meg a közép-európai régió egyik legmeghatározóbb eseményét, a Budapest Central European Fashion Week-et (BCEFW), melynek kezdetektől kiemelt célja volt, hogy a nemzetközi közönség figyelmét felhívja a régióban rejlő egyedi kreativitásra.

Forintos-Szűcs Anita, a Magyar Divat & Design Ügynökség általános vezérigazgató-helyettese úgy fogalmazott: a Magyar Divat & Design Ügynökség folyamatosan törekszik a régiós tervezők támogatására, a szomszédos országok közötti kapcsolatok erősítésére. Rendkívül fontosnak tartják a humanitárius segítségnyújtást, így nem volt kérdés számukra, hogy a tizedik jubileumi BCEFW alkalmával ők is szeretnék támogatni az ukrán tervezők nemzetközi érvényesülését.

Segítjük őket abban, hogy bemutatkozhassanak a nemzetközi kereskedők és az érdeklődő közönség előtt ezáltal még több határon átívelő kapcsolatra tehessenek szert.

Az előző eseményekhez hasonlóan idén is a világ különböző pontjairól várják a vendégeket, amely kiváló alkalom a márkáknak arra, hogy párbeszédet kezdeményezzenek a nemzetközi közönséggel és további együttműködési lehetőségekre tegyenek szert.

Az év eleji jó gyakorlatot megtartva az eseményt a nemzetközi divatheteket megelőzve, szezonnyitóként 2022. augusztus 29. és szeptember 4. között tartják. Így az Ukrainian Fashion Week szervezőivel együttműködésben nemcsak a magyar, hanem az ukrán tervezőknek is a BCEFW keretében van először lehetősége – Milánó, Párizs, London és New York előtt –, hogy tavaszi-nyári kollekcióikat bemutatva tárgyalásokat kezdhessen a nemzetközi viszonteladókkal és forgalmazókkal.

Irina Danilevszka, az Ukrainian Fashion Week alapítója és vezérigazgatója rámutatott: 2022 az Ukrán Divathét huszonötödik évfordulójának éve, így számos nagy projekttel készültek, melyeket február elején az ötvenedik UFW-n jelentettek be. Néhány héten belül azonban, február 24-én kitört a háború, amely minden ukrán életét megváltoztatta.

Hangsúlyozta: "Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy

a körülmények ellenére az Ukrán Fashion Week egyetlen szezont sem kell kihagynia.

Kiemelte, hogy a súlyos ukrajnai háború miatt  nagyon kicsi az esély arra, hogy az UFW 51. rendezvénye megvalósulhasson. Ezért elindítják a "Support Ukrainian Fashion" kezdeményezést, hogy megerősítsék az ukrán tervezőket és biztosítsák új kollekcióik bemutatását a nemzetközi kifutókon.

"Jelenleg nyolc ország divathete támogatja az ukrán tervezőket és az UFW-t ebben a rendkívül nehéz és tragikus időszakban. Hálásan köszönjük a Magyar Divat & Design Ügynökségnek és a Budapest Central European Fashion Week-nek a támogatást és a különleges lehetőséget, amelyet az ukrán tervezők számára biztosítanak."

Úgy véli, a

divatnak kivételes ereje van az emberi jogok, a sokszínűség és a szabadság védelmében. Ma a divat emberséget és támogatást mutat.

Két ukrán tervező önálló catwalk show-val, további ukrán divattervezők pedig collective fashion show-val szerepelnek a 2023-as tavaszi és nyári kollekciókat felvonultató divathéten. Továbbá az ukrán divattervezők az értékesítésben is segítséget kapnak, hogy a buyerek és a szakmai közönség minél jobban megismerhesse a munkáikat.

A BCEFW idejére Budapest minden alkalommal divatvárossá változik. A hét folyamán a divatbemutatók mellett a számos kísérőrendezvény is megvalósul a fővárosban. A hétvégi catwalk show-k helyszínéül a már év elején is nagy sikert aratott Szépművészeti Múzeum szolgál, ahol a kortárs divattervezők darabjainak bemutatásához világhírű festmények és műremekek adnak egyedi keretet.

Az MDDÜ, valamint az UFW között nem ez az első együttműködés a két szervezet közötti szakmai kapcsolat keretében több éve kölcsönösen támogatják egymást és a tervezők munkáját. Az ukrán tervezők évek óta visszatérő résztvevői a budapesti divathétnek, a magyar tehetségek pedig a kijevi divathétnek, továbbá az ágazat képviselői egymás divatipari rendezvényein is rendszerint közreműködnek.

bcefw | Budapest Central European Fashion Week | ukranian fashion week | ufw

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom