Close
Eljött a francia újbor imádóinak legjobban várt napja

Eljött a francia újbor imádóinak legjobban várt napja

A hónap harmadik csütörtökére ébredtünk, ami a borkedvelők naptárában minden esztendőben pirossal van bekarikázva, mert ezen a napon kezdődik a Beaujolais Noveau ünnep, vagyis mostantól kóstolhatóak először a francia újborok.

A sztori eredetéért egészen 1941-ig kell visszalapoznunk a történelemkönyvben: abban az évben hoztak egy rendeletet, ami véget vetett az egymással versengő gazdák küzdelmének, onnantól kezdve november 15-e lett a francia újbor napja. A hetvenes évektől már világméretű szabályozásra volt szükség, ezért november harmadik csütörtökét jelölték ki annak a napnak, amely előtt nem kerülhet a boltba primőr.

Természetesen itthon a Bortársaság is készül(t) a jeles napra, ezért érdemes nézegetni, milyen finomságokkal jelentkeztek az idei alkalomra. Aki ódzkodik a testesebb, nehezebb boroktól, az örömét lelheti ebben az ünnepben, mert ilyenkor könnyedebb, lendületesebb, gyümölcsös tételek érkeznek. Nem árulunk el nagy titkot: ezeket a borokat nem szerencsés hónapokig a vitrinben őrizgetni, kortyolgassuk el őket, amint lehet. Ez könnyen betartható iránymutatás, az ellenkezője sokkal fájdalmasabb tud lenni.

Ez is érdekelhet:

(Fotó: Unsplash)

bor | november | bortársaság | francia bor | ajánlat

FOLYTASD EZZEL

Szabad szemmel is varázslatosan látványos csillagállás jön a hétvégén

Egy hónapon át tartó fesztivállá alakul az ünnepi időszak Budapest impozáns luxusszállodájában

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram