Close
Eljött a francia újbor imádóinak legjobban várt napja

Eljött a francia újbor imádóinak legjobban várt napja

A hónap harmadik csütörtökére ébredtünk, ami a borkedvelők naptárában minden esztendőben pirossal van bekarikázva, mert ezen a napon kezdődik a Beaujolais Noveau ünnep, vagyis mostantól kóstolhatóak először a francia újborok.

A sztori eredetéért egészen 1941-ig kell visszalapoznunk a történelemkönyvben: abban az évben hoztak egy rendeletet, ami véget vetett az egymással versengő gazdák küzdelmének, onnantól kezdve november 15-e lett a francia újbor napja. A hetvenes évektől már világméretű szabályozásra volt szükség, ezért november harmadik csütörtökét jelölték ki annak a napnak, amely előtt nem kerülhet a boltba primőr.

Természetesen itthon a Bortársaság is készül(t) a jeles napra, ezért érdemes nézegetni, milyen finomságokkal jelentkeztek az idei alkalomra. Aki ódzkodik a testesebb, nehezebb boroktól, az örömét lelheti ebben az ünnepben, mert ilyenkor könnyedebb, lendületesebb, gyümölcsös tételek érkeznek. Nem árulunk el nagy titkot: ezeket a borokat nem szerencsés hónapokig a vitrinben őrizgetni, kortyolgassuk el őket, amint lehet. Ez könnyen betartható iránymutatás, az ellenkezője sokkal fájdalmasabb tud lenni.

Ez is érdekelhet:

(Fotó: Unsplash)

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom