Close
Kiderült, melyik a világ legélhetőbb városa 2022-ben, és csak egy karnyújtásnyira van

Kiderült, melyik a világ legélhetőbb városa 2022-ben, és csak egy karnyújtásnyira van

A trónbitorló az új-zélandi Aucklandtől vette el a címet, ami egy év alatt a 34. helyre zuhant vissza.

Bécs lett idén újra a világ legélhetőbb városa az Economist 172 várost listázó, harminc szempontot mérlegelő eredménytáblája szerint;

az osztrák főváros Aucklandet lökte le a dobogóról, ami a koronavírus miatt bevezetett kemény szankciók nyomán első helyről egészen a 34. helyre ugrott vissza.

Bécs 2021-ben a 12. helyen állt; ekkor zárva voltak az éttermek és a múzeumok is a városban, de az ezt megelőző években, 2018-ban és 2019-ben is Bécs volt az első helyen.

A világ legélhetőbb városa címet a jó infrastruktúra és stabilitás miatt kapta legfőképp a város, valamint a jó egészségügy és a kulturális, valamint szórakozási lehetőségek is hozzátettek a győzelemhez.

A legélhetőbb városok listájában tíz európai város szerepel idén: Bécs után a második helyezett Koppenhága, harmadik pedig Zürich, a hatodik helyen Genf, hetedik helyen Frankfurt, kilencedik helyen pedig Amszterdam áll.

Kanada szintén jól teljesített: Calgary Zürich-kel karöltve a harmadik helyen végzett, ötödik lett Vancouver, Toronto pedig a nyolcadik. A tizedik helyen osztozik Oszaka és Melbourne, Párizs csak a 19. helyen végzett, Brüsszel pedig a 24. lett Montreal sarkában.

Manchester a 28., London a 33. helyen landolt, Barcelona a 35., Madrid pedig a 43. helyet érdemelte ki. Milánó a 49.-ként végzett, New York az 51. helyet kapta, Peking pedig csupán 71. a rangsorban.

Hogy Budapest hányadik helyen végzett a 172-ből, azt egyelőre nem tudni, részletesebb eredményeket július 7-re ígért a felmérést készítő EIU, mikor nyilvánosságra hozzák a teljes listát. A magyar főváros azonban bekerült az előzetes jelentésbe és a grafikon alapján valahol a 30. és 50. hely között állhat. A közleményben emellett azt írják, hogy

Budapest Varsóval és egyéb kelet-európai városokkal együtt vesztett a stabilitási pontszámából a diplomáciai feszültségek miatt.

(Forrás: Economist, The Guardian, fotók: Getty)

lista | legélhetőbb város | bécs | ausztria | economist

FOLYTASD EZZEL

Lemaradtál a sarki fényről? Nagylelkű ajándékkal kárpótol a hajótársaság

Kemény árat fizetett a kaliforniai turista, aki eltévedt Firenzében

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram