Kiderült, melyik a világ legélhetőbb városa 2022-ben, és csak egy karnyújtásnyira van

A trónbitorló az új-zélandi Aucklandtől vette el a címet, ami egy év alatt a 34. helyre zuhant vissza.

Bécs lett idén újra a világ legélhetőbb városa az Economist 172 várost listázó, harminc szempontot mérlegelő eredménytáblája szerint;

az osztrák főváros Aucklandet lökte le a dobogóról, ami a koronavírus miatt bevezetett kemény szankciók nyomán első helyről egészen a 34. helyre ugrott vissza.

Bécs 2021-ben a 12. helyen állt; ekkor zárva voltak az éttermek és a múzeumok is a városban, de az ezt megelőző években, 2018-ban és 2019-ben is Bécs volt az első helyen.

A világ legélhetőbb városa címet a jó infrastruktúra és stabilitás miatt kapta legfőképp a város, valamint a jó egészségügy és a kulturális, valamint szórakozási lehetőségek is hozzátettek a győzelemhez.

A legélhetőbb városok listájában tíz európai város szerepel idén: Bécs után a második helyezett Koppenhága, harmadik pedig Zürich, a hatodik helyen Genf, hetedik helyen Frankfurt, kilencedik helyen pedig Amszterdam áll.

Kanada szintén jól teljesített: Calgary Zürich-kel karöltve a harmadik helyen végzett, ötödik lett Vancouver, Toronto pedig a nyolcadik. A tizedik helyen osztozik Oszaka és Melbourne, Párizs csak a 19. helyen végzett, Brüsszel pedig a 24. lett Montreal sarkában.

Manchester a 28., London a 33. helyen landolt, Barcelona a 35., Madrid pedig a 43. helyet érdemelte ki. Milánó a 49.-ként végzett, New York az 51. helyet kapta, Peking pedig csupán 71. a rangsorban.

Hogy Budapest hányadik helyen végzett a 172-ből, azt egyelőre nem tudni, részletesebb eredményeket július 7-re ígért a felmérést készítő EIU, mikor nyilvánosságra hozzák a teljes listát. A magyar főváros azonban bekerült az előzetes jelentésbe és a grafikon alapján valahol a 30. és 50. hely között állhat. A közleményben emellett azt írják, hogy

Budapest Varsóval és egyéb kelet-európai városokkal együtt vesztett a stabilitási pontszámából a diplomáciai feszültségek miatt.

(Forrás: Economist, The Guardian, fotók: Getty)

economist | bécs | legélhetőbb város | lista | ausztria

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom