Lebegő oázisok jelentek meg a bécsi Duna-csatornán

A bécsi városvezetés még hónapokkal ezelőtt úgy döntött, hogy kizöldíti a Duna-csatornának a Kaiserbadschleuse nevű részét, ahova eredetileg egy városi kikötőt terveztek.

A városi kikötő projektjét viszont leállították, így a hatalmas betontömbök kihasználatlanul maradtak. Ezért a városvezetés a betontömbök átépítéséről határozott, ugyanis francia mintára úszó kerteket akart telepíteni rájuk – Párizsban, a Szajnán már összehoztak egy hasonló beruházást. Februárban kezdődtek meg az átépítési munkálatok, amelyekben kreatív megoldások is helyet kaptak, hiszen a környékbeli bicikliutakat sem szerették volna korlátozni, továbbá figyelembe kellett venni azt is, hogy a terület műemlékvédelem alatt áll.

Így a betonszigeteket kizöldítették, felszerelték fekvőalkalmatosságokkal, és a rengeteg fa, bokor és egyéb flóra között töltődhet fel az ember, miközben gyönyörködhet a Dunában és a túlpartban. De a projektnek nem csak városarculati jelentősége van: az osztrák főváros így szeretett volna még hatékonyabban védekezni a nyári hőhullámok ellen.

A minikertek ugyanis elősegítik a hűvös levegő gyorsabb és intenzívebb áramlását, ami a meleg napokon elengedhetetlen a kellemes városi klímához.

Ulli Sima, környezetvédelemért felelős városi tanácsnok, a terv kiötlője szerint a bécsi városvezetés egy olyan vízparti helyet akart létrehozni, amely nemcsak pozitív hatással van a környezetre, de ahol a városlakókat sem kötelezik arra, hogy mindenáron fogyasszanak, hanem egyszerűen, kötöttségek és költségek nélkül is élvezhetik a hűs parkot és a szabad levegőt.

És ha már városi oázisok:

Városi oázisnak indult ez a paneldzsungel, majd rémálommá vált

Az anyatermészet átvette az uralmat az épületegyüttes felett.

(Forrás: Player.hu, Bécs Város Külképviseleti Irodája)

Duna-csatorna | beton | duna | bécs | ausztria

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom