Close
Lebegő oázisok jelentek meg a bécsi Duna-csatornán

Lebegő oázisok jelentek meg a bécsi Duna-csatornán

A bécsi városvezetés még hónapokkal ezelőtt úgy döntött, hogy kizöldíti a Duna-csatornának a Kaiserbadschleuse nevű részét, ahova eredetileg egy városi kikötőt terveztek.

A városi kikötő projektjét viszont leállították, így a hatalmas betontömbök kihasználatlanul maradtak. Ezért a városvezetés a betontömbök átépítéséről határozott, ugyanis francia mintára úszó kerteket akart telepíteni rájuk – Párizsban, a Szajnán már összehoztak egy hasonló beruházást. Februárban kezdődtek meg az átépítési munkálatok, amelyekben kreatív megoldások is helyet kaptak, hiszen a környékbeli bicikliutakat sem szerették volna korlátozni, továbbá figyelembe kellett venni azt is, hogy a terület műemlékvédelem alatt áll.

Így a betonszigeteket kizöldítették, felszerelték fekvőalkalmatosságokkal, és a rengeteg fa, bokor és egyéb flóra között töltődhet fel az ember, miközben gyönyörködhet a Dunában és a túlpartban. De a projektnek nem csak városarculati jelentősége van: az osztrák főváros így szeretett volna még hatékonyabban védekezni a nyári hőhullámok ellen.

A minikertek ugyanis elősegítik a hűvös levegő gyorsabb és intenzívebb áramlását, ami a meleg napokon elengedhetetlen a kellemes városi klímához.

Ulli Sima, környezetvédelemért felelős városi tanácsnok, a terv kiötlője szerint a bécsi városvezetés egy olyan vízparti helyet akart létrehozni, amely nemcsak pozitív hatással van a környezetre, de ahol a városlakókat sem kötelezik arra, hogy mindenáron fogyasszanak, hanem egyszerűen, kötöttségek és költségek nélkül is élvezhetik a hűs parkot és a szabad levegőt.

És ha már városi oázisok:

(Forrás: Player.hu, Bécs Város Külképviseleti Irodája)

oázis | bécs | duna | Duna-csatorna | ausztria

FOLYTASD EZZEL

Ha erre az öt dologra figyelsz, mindenkinek megakad a szeme az Airbnb-den

Az idegenforgalom Oscar-díját nyerte el a Magyar Zene Háza

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram