Close
Lebegő oázisok jelentek meg a bécsi Duna-csatornán

Lebegő oázisok jelentek meg a bécsi Duna-csatornán

A bécsi városvezetés még hónapokkal ezelőtt úgy döntött, hogy kizöldíti a Duna-csatornának a Kaiserbadschleuse nevű részét, ahova eredetileg egy városi kikötőt terveztek.

A városi kikötő projektjét viszont leállították, így a hatalmas betontömbök kihasználatlanul maradtak. Ezért a városvezetés a betontömbök átépítéséről határozott, ugyanis francia mintára úszó kerteket akart telepíteni rájuk – Párizsban, a Szajnán már összehoztak egy hasonló beruházást. Februárban kezdődtek meg az átépítési munkálatok, amelyekben kreatív megoldások is helyet kaptak, hiszen a környékbeli bicikliutakat sem szerették volna korlátozni, továbbá figyelembe kellett venni azt is, hogy a terület műemlékvédelem alatt áll.

Így a betonszigeteket kizöldítették, felszerelték fekvőalkalmatosságokkal, és a rengeteg fa, bokor és egyéb flóra között töltődhet fel az ember, miközben gyönyörködhet a Dunában és a túlpartban. De a projektnek nem csak városarculati jelentősége van: az osztrák főváros így szeretett volna még hatékonyabban védekezni a nyári hőhullámok ellen.

A minikertek ugyanis elősegítik a hűvös levegő gyorsabb és intenzívebb áramlását, ami a meleg napokon elengedhetetlen a kellemes városi klímához.

Ulli Sima, környezetvédelemért felelős városi tanácsnok, a terv kiötlője szerint a bécsi városvezetés egy olyan vízparti helyet akart létrehozni, amely nemcsak pozitív hatással van a környezetre, de ahol a városlakókat sem kötelezik arra, hogy mindenáron fogyasszanak, hanem egyszerűen, kötöttségek és költségek nélkül is élvezhetik a hűs parkot és a szabad levegőt.

És ha már városi oázisok:

(Forrás: Player.hu, Bécs Város Külképviseleti Irodája)

FOLYTASD EZZEL
Ebből az elképesztően látványos irodából garantáltan nem vágynál home office-ba
Ez az izlandi ház a tökéletes bizonyíték, miért érdemes rombolás helyett megmenteni
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom