Close
Városi oázisnak indult ez a paneldzsungel, majd rémálommá vált

Városi oázisnak indult ez a paneldzsungel, majd rémálommá vált

A Qiyi City Forest Gardent azzal a céllal adták át két éve, hogy ökoparadicsomként fog szolgálni a rossz levegő, a szmog és az agglomeráció kortárs szinonimájaként ismert Kínában.

De a sztoriban valami nagyon félrement: bár a távol-keleti ország egyik legszennyezettebb városában, Csengtuban szinte megváltásként fogadták a projekt indulását, és mind a 826 lakás elkelt, végül az épületegyüttesbe ismeretlen okok miatt csak tíz család költözött be.

Így nem volt, aki gondozza az emeleteket beborító trópusi erdőket, ahova szúnyogok, valamint más ízeltlábúak egész hada fészkelte be magát.

A paneldzsungelbe költözött lakók patthelyzetben vannak: az anyatermészet olyannyira átvette az uralmat az épületegyüttes felett, hogy elviselhetetlen itt élni, ugyanakkor a lakásokért – érthető okok miatt – nem tolonganak az érdeklődők.

Minden balkonon húsz kiválasztott növényfajt találhatunk – ezek nemcsak a város levegőjére, de a zajszintre is jó hatással vannak. A növények alatt szinte roskadoznak a balkonok, így az sincs kizárva, hogy a közeljövőben az épületek vázszerkezetét is érzékenyen érinti majd a zöld hegemónia.

Mindez azért is szomorú, mert főként emberi mulasztás miatt futott a projekt ennyire zátonyra, amelyet ideális esetben a zöldépítészet magasiskolájaként emlegetnénk.

A történet végkifejlete remélhetőleg nem fogja kedvét venni sem a kínai beruházóknak, sem a kínai polgároknak attól, hogy a továbbiakban olyan építészeti projektekre mondjanak igent, amelyek a fenntartható fejlődéssel összeegyeztethetők, és élhetőbbé teszik a lakótereinket.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Design You Trust)

város | kína | Qiyi City Forest Garden | rémálom | szúnyog

FOLYTASD EZZEL

Így néz ki Frank Sinatra egykori otthona

Bárki megszállhat abban a dubaji penthouse-ban, amiért még Beyoncé is rajong

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram