Close
Remek elképzelés volt ez a városi oázis, csak a lakóknak gondozniuk kellett volna a növényzetet

Remek elképzelés volt ez a városi oázis, csak a lakóknak gondozniuk kellett volna a növényzetet

A Qiyi City Forest Gardent azzal a céllal adták át két éve, hogy ökoparadicsomként fog szolgálni a rossz levegő, a szmog és az agglomeráció kortárs szinonimájaként ismert Kínában.

De a sztoriban valami nagyon félrement: bár a távol-keleti ország egyik legszennyezettebb városában, Csengtuban szinte megváltásként fogadták a projekt indulását, és mind a 826 lakás elkelt, végül az épületegyüttesbe ismeretlen okok miatt csak tíz család költözött be.

Így nem volt, aki gondozza az emeleteket beborító trópusi erdőket, ahova szúnyogok, valamint más ízeltlábúak egész hada fészkelte be magát.

A paneldzsungelbe költözött lakók patthelyzetben vannak: az anyatermészet olyannyira átvette az uralmat az épületegyüttes felett, hogy elviselhetetlen itt élni, ugyanakkor a lakásokért – érthető okok miatt – nem tolonganak az érdeklődők.

Minden balkonon húsz kiválasztott növényfajt találhatunk – ezek nemcsak a város levegőjére, de a zajszintre is jó hatással vannak. A növények alatt szinte roskadoznak a balkonok, így az sincs kizárva, hogy a közeljövőben az épületek vázszerkezetét is érzékenyen érinti majd a zöld hegemónia.

Mindez azért is szomorú, mert főként emberi mulasztás miatt futott a projekt ennyire zátonyra, amelyet ideális esetben a zöldépítészet magasiskolájaként emlegetnénk.

A történet végkifejlete remélhetőleg nem fogja kedvét venni sem a kínai beruházóknak, sem a kínai polgároknak attól, hogy a továbbiakban olyan építészeti projektekre mondjanak igent, amelyek a fenntartható fejlődéssel összeegyeztethetők, és élhetőbbé teszik a lakótereinket.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Design You Trust)

FOLYTASD EZZEL
Öt nem mindennapi ajándékötlet a Roadstertől, amivel garantáltan nem lőhetsz mellé
Elképesztően látványos lesz a Liget Projekt keretében megvalósuló etnográfiai múzeum épülete
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom