Close
Városi oázisnak indult ez a paneldzsungel, majd rémálommá vált

Városi oázisnak indult ez a paneldzsungel, majd rémálommá vált

A Qiyi City Forest Gardent azzal a céllal adták át két éve, hogy ökoparadicsomként fog szolgálni a rossz levegő, a szmog és az agglomeráció kortárs szinonimájaként ismert Kínában.

De a sztoriban valami nagyon félrement: bár a távol-keleti ország egyik legszennyezettebb városában, Csengtuban szinte megváltásként fogadták a projekt indulását, és mind a 826 lakás elkelt, végül az épületegyüttesbe ismeretlen okok miatt csak tíz család költözött be.

Így nem volt, aki gondozza az emeleteket beborító trópusi erdőket, ahova szúnyogok, valamint más ízeltlábúak egész hada fészkelte be magát.

A paneldzsungelbe költözött lakók patthelyzetben vannak: az anyatermészet olyannyira átvette az uralmat az épületegyüttes felett, hogy elviselhetetlen itt élni, ugyanakkor a lakásokért – érthető okok miatt – nem tolonganak az érdeklődők.

Minden balkonon húsz kiválasztott növényfajt találhatunk – ezek nemcsak a város levegőjére, de a zajszintre is jó hatással vannak. A növények alatt szinte roskadoznak a balkonok, így az sincs kizárva, hogy a közeljövőben az épületek vázszerkezetét is érzékenyen érinti majd a zöld hegemónia.

Mindez azért is szomorú, mert főként emberi mulasztás miatt futott a projekt ennyire zátonyra, amelyet ideális esetben a zöldépítészet magasiskolájaként emlegetnénk.

A történet végkifejlete remélhetőleg nem fogja kedvét venni sem a kínai beruházóknak, sem a kínai polgároknak attól, hogy a továbbiakban olyan építészeti projektekre mondjanak igent, amelyek a fenntartható fejlődéssel összeegyeztethetők, és élhetőbbé teszik a lakótereinket.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Design You Trust)

kína | rémálom | csengtu | Qiyi City Forest Garden | szúnyog

FOLYTASD EZZEL

Hihetetlen, mivel bízta meg a norvég közútkezelő a neves építészirodát

A tervek alapján elképesztően szépen alakítják át a Notre-Dame előtti teret

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom