Close
Túraútvonalat alakítanak ki a Permi határterületben a Voszhod–2 landolási helyéhez

Túraútvonalat alakítanak ki a Permi határterületben a Voszhod–2 landolási helyéhez

Az Orosz Föderációban jó néhány hónapja dolgoznak azon, hogy a Permi határterületben egy különleges túraútvonalat alakítsanak ki a csillagászat és a természetjárás nagy szerelmeseinek.

A túra végállomása az a hely lenne, ahol a Voszhod–2 űrhajó (nem tervezett módon) földet ért 1965-ben két űrhajóssal, Pavel Ivanovics Beljajevvel és Alekszej Arhipovics Leonovval a fedélzetén. Leonov neve mellett még egy történelmi teljesítmény szól:

ő volt a világon az első, aki űrsétát hajtott végre.

Alexej Leonov

A Voszhod–2 landolása nem volt épp leányálom, ugyanis a kabinból szivárogni kezdett a levegő, továbbá egyéb műszaki meghibásodások is megnehezítették a leszállást, de végül – az űrkutatás történetében először – sikerült kézi vezérléssel valahogy lerakniuk a gépet, igaz, nem pont ott, ahol azt eredetileg tervezték.

A két asztronauta ugyanis az eredeti landolási helytől pár száz kilométerre, a közel egymillió fős Perm közelében ért földet, valahol egy hófödte erdőben.

Az űrhajósok tüzet gyújtottak, és szerencséjükre az ejtőernyőjük is jól kivehető volt a magasból, így a kutatóhelikopter viszonylag hamar megtalálta őket, a nem ideális terepviszonyok miatt azonban csak kilométerekkel arrébb tudott leszállni.

A gyalogos keresés csak másnap reggel kezdődött meg, a legénységnek addig helikopterről dobtak le meleg ruhát és ellátmányt. Végül az utólagos vizsgálat annyi tervezési problémát tárt fel, hogy a program további repüléseit egyszerűen lefújták.

A Permi határterület már önmagában megér egy misét

Az új túraútvonal célja ez az erdő lesz, pontosabban az a zóna, ahol a történelmi landolás megtörtént. A helyszínen az 1965-ös űrkapszula élethű modelljét is megtekinthetik a turisták, valamint egy pavilon és egy kemping is várja azokat, akik valamivel több időt töltenének el ott.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Travel + Leisure, Spacefacts.de)

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom