Close
Különleges túraútvonallal várják Oroszországban a kalandozni vágyókat

Különleges túraútvonallal várják Oroszországban a kalandozni vágyókat

Az Orosz Föderációban jó néhány hónapja dolgoznak azon, hogy a Permi határterületben egy különleges túraútvonalat alakítsanak ki a csillagászat és a természetjárás nagy szerelmeseinek.

A túra végállomása az a hely lenne, ahol a Voszhod–2 űrhajó (nem tervezett módon) földet ért 1965-ben két űrhajóssal, Pavel Ivanovics Beljajevvel és Alekszej Arhipovics Leonovval a fedélzetén. Leonov neve mellett még egy történelmi teljesítmény szól:

ő volt a világon az első, aki űrsétát hajtott végre.

Alexej Leonov

A Voszhod–2 landolása nem volt épp leányálom, ugyanis a kabinból szivárogni kezdett a levegő, továbbá egyéb műszaki meghibásodások is megnehezítették a leszállást, de végül – az űrkutatás történetében először – sikerült kézi vezérléssel valahogy lerakniuk a gépet, igaz, nem pont ott, ahol azt eredetileg tervezték.

A két asztronauta ugyanis az eredeti landolási helytől pár száz kilométerre, a közel egymillió fős Perm közelében ért földet, valahol egy hófödte erdőben.

Az űrhajósok tüzet gyújtottak, és szerencséjükre az ejtőernyőjük is jól kivehető volt a magasból, így a kutatóhelikopter viszonylag hamar megtalálta őket, a nem ideális terepviszonyok miatt azonban csak kilométerekkel arrébb tudott leszállni.

A gyalogos keresés csak másnap reggel kezdődött meg, a legénységnek addig helikopterről dobtak le meleg ruhát és ellátmányt. Végül az utólagos vizsgálat annyi tervezési problémát tárt fel, hogy a program további repüléseit egyszerűen lefújták.

A Permi határterület már önmagában megér egy misét

Az új túraútvonal célja ez az erdő lesz, pontosabban az a zóna, ahol a történelmi landolás megtörtént. A helyszínen az 1965-ös űrkapszula élethű modelljét is megtekinthetik a turisták, valamint egy pavilon és egy kemping is várja azokat, akik valamivel több időt töltenének el ott.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Travel + Leisure, Spacefacts.de)

oroszország | Alekszej Arhipovics Leonov | Permi | Leonov | Permi határterület

FOLYTASD EZZEL

Negyedmillió forinttal többe kerül egy nyaralás a magyarok egyik kedvenc célpontján

Egy uszoda megkérdezte a vendégeket, hogy hajlandók-e otthon zuhanyozni

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram