Close
Különleges túraútvonallal várják Oroszországban a kalandozni vágyókat

Különleges túraútvonallal várják Oroszországban a kalandozni vágyókat

Az Orosz Föderációban jó néhány hónapja dolgoznak azon, hogy a Permi határterületben egy különleges túraútvonalat alakítsanak ki a csillagászat és a természetjárás nagy szerelmeseinek.

A túra végállomása az a hely lenne, ahol a Voszhod–2 űrhajó (nem tervezett módon) földet ért 1965-ben két űrhajóssal, Pavel Ivanovics Beljajevvel és Alekszej Arhipovics Leonovval a fedélzetén. Leonov neve mellett még egy történelmi teljesítmény szól:

ő volt a világon az első, aki űrsétát hajtott végre.

Alexej Leonov

A Voszhod–2 landolása nem volt épp leányálom, ugyanis a kabinból szivárogni kezdett a levegő, továbbá egyéb műszaki meghibásodások is megnehezítették a leszállást, de végül – az űrkutatás történetében először – sikerült kézi vezérléssel valahogy lerakniuk a gépet, igaz, nem pont ott, ahol azt eredetileg tervezték.

A két asztronauta ugyanis az eredeti landolási helytől pár száz kilométerre, a közel egymillió fős Perm közelében ért földet, valahol egy hófödte erdőben.

Az űrhajósok tüzet gyújtottak, és szerencséjükre az ejtőernyőjük is jól kivehető volt a magasból, így a kutatóhelikopter viszonylag hamar megtalálta őket, a nem ideális terepviszonyok miatt azonban csak kilométerekkel arrébb tudott leszállni.

A gyalogos keresés csak másnap reggel kezdődött meg, a legénységnek addig helikopterről dobtak le meleg ruhát és ellátmányt. Végül az utólagos vizsgálat annyi tervezési problémát tárt fel, hogy a program további repüléseit egyszerűen lefújták.

A Permi határterület már önmagában megér egy misét

Az új túraútvonal célja ez az erdő lesz, pontosabban az a zóna, ahol a történelmi landolás megtörtént. A helyszínen az 1965-ös űrkapszula élethű modelljét is megtekinthetik a turisták, valamint egy pavilon és egy kemping is várja azokat, akik valamivel több időt töltenének el ott.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Travel + Leisure, Spacefacts.de)

FOLYTASD EZZEL
Magyarországról még mindig csak karanténkötelezettséggel lehet Angliába utazni
Még ebben a hónapban újranyit New York legelegánsabb szállodája
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom