Az elfeledett berlini vidámpark óriáskereke még ma is forog

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a meglehetősen szomorú, málló nosztalgiák sokaknak még izgalmasabbak, mint a jelen vívmányai. Az urbexláz nem újkeletű, de gyorsan terjed, és az elhagyatott, pusztuló épületek is sokasodnak. A német főváros élettörténetéből kiindulva elég egyértelmű, hogy sok a romos, funkcióját feszített épület, de kreativitásuk határtalan, és sokat töltenek meg új élettel. Nem úgy az egykori keleti blokk egyetlen vidámparkját, amely több mint tizenöt éve várja jobb sorsát. A múltban gyerekkacajtól hangos park botrányos ügyekbe keveredett: drogcsempészet, felelőtlenség, bebörtönzött tulajdonosok pecsételték meg sorsát. Az erdei vurstlit ma, 2020-ban is meglátogathatjuk, ha szeretjük az ilyesféle hátborzongató kalandokat. 

Közel a Treptower parkhoz találjuk Plänterwaldot, ami egy valóságos folyóparti erdő Berlin belvárosában. Könnyen megközelíthető, S-Bahn megálló is tartozik hozzá, ami már eleve ideális hangulatteremtő kiindulópont. A régies állomás előtt játszó gyerekeket formázó, kicsit ijesztő szobrok mutatják, hogy Plänterwaldban a takaros társasházakon túl valami különleges várja a kicsiket. Illetve várta, 1969–2002-ig, míg a fenyves és tölgyfaerdő mélyén található Spreepark vélhetően örökre leállította a játékait.

1969-ben, Kulturpark Plänterwald néven nyitotta meg kapuit, mint a keleti blokk egyetlen ilyen jellegű intézménye.

Hosszú éveken keresztül használta a város, virágkorát a nyolcvanas évek elején élhette a "szocialista Disneyland" gúnynévre keresztelt park.

Tematikus vasutak, körhinták, céllövölde, vizes csúszdák, vadnyugati falu, hullámvasutak, szellemkastély és a többi megszokott vidámparkos játék várta látogatóit, mintegy harminchektáros területen. Ma végig kerítéssel határolt, és ugyan sokan másznak be kaland gyanánt nézelődni, azért biztosabb, ha egy vezetett túrára jelentkezünk – nemcsak a sok plusz információ, hanem az óvatosság miatt is. Lehet, hogy izgalmas az illegális urbex, de veszélyes is, és a német hatóságok sem viccelnek ilyen kérdésekben.

Ahogy közeledünk a parkhoz, már messziről feltűnik az óriáskerék, amely egykor a régió legnagyobbjának számított.

Hiába nem hajtja semmi, egy hevesebb széllökésre komótosan, de el-elindul.

Hatásvadásznak hangozhat, de bizony a berozsdásodott szerkezet nemcsak mozog, de sír is, vagyis csikorgó hangját az erdőben is hallani. A jobb időket megélt óriási műanyag dínók hosszú évek óta a mohos talajon hevernek, és jó néhány romos játék látszik még kintről is.

Hogy miért zárt be a Spreepark, arra sokféle magyarázat van, mindenesetre egy homályos drogcsempészeti ügy tett pontot a történet végére.

1989-ben, Berlin újraegyesítése után korszerűsíteni kellett a parkot, és új vezetőség lépett az élére, ráadásul számos követelménynek kellett megfelelni, hiszen a városvezetés egészen 2061-ig vidámpark üzemeltetésére predesztinálta a plänterwaldi területet.

A vezetés Norbert Witte kezébe került, ám a férfi nem büszkélkedhetett túl sikertes múlttal: nevéhez kötötték a hamburgi körhintabalesetet is, melyben hét ember életét vesztette, további tizennégy pedig súlyosan megsérült. Sok konfliktus és elvarratlan szál is nehezítette a munkát, például fel kellett volna újítani egy, a területen található századelős mulatót, ami aztán sosem történt meg. Az üzemeltető Witte családnak az egyre szomorúbb látogatói számokkal is szembesülnie kellett, felújításokat sem tudtak eszközölni, a park 2001-ben csődbe ment.

Norbert Witte és családja a kudarc után Peruba költözött, mert egy jó barátjuk szerint Lima szinte ordított, hogy legyen egy olyan vidámparkja, amilyen a Spreepark volt. Hat játékot összesen húsz konténerben átszállítottak tehát Peruba, ahonnan 2004-ben tértek vissza Németországba.

A bökkenő csak annyi volt, hogy a Flying Carpet nevű szerkezet gyomrában 167 kiló kokaint szerettek volna átcsempészni Európába.

Természetesen az édesapa és fia is börtönbe került, azzal a különbséggel, hogy Norbert már szabadlábon van, sőt, egy lakókocsiban él a park területén, a fia viszont még nem szabadulhatott a perui hűvösről.

Az elhagyatott vidámparkban a vezetett túrákon felül filmeket, klipeket is forgattak már, sőt, ahogy az Berlinben nem egyedi eset, különleges, kuturális események miatt is többször kinyitották már. A The XX például koncertet is tartott a néhai Spreeparkban. Jövője kérdéses, sokak szerint lakópark épül majd ott, hiszen a város egyik legszebb erdeje közepén könnyen lehetne értékesíteni az ingatlanokat. Voltak tervek arra vonatkozóan is, hogy újra vidámpark üzemeljen, ahogy azt a törvényi előírásokban is szerepel, de erre nincs pénze a városvezetésnek, inkább másba invesztálnak. Ki tudja tehát, meddig csikorog még a Spreepark rozsdás óriáskereke, és meddig hevernek fejetlen plasztikhattyúk az elvadult erdei talajon...

A vezetett túrákról bővebben innen tájékozódhatsz.

Ez is érdekelhet:

Al Capone börtöne és a kórház, ahol Hitlert is kezelték – Elhagyatott helyek, tele történelemmel

Van, hogy épp az az izgalmas egy helyben, ami egykor volt. Pusztulásra ítélt célpontok után kutattunk.

(Fotók: Unsplash, Getty Images, Pixabay)

vidámpark | elhagyatott vidámpark | urbex | planterwald | berlin

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom