Close
Rövidesen betiltanák a városnéző túrákat az amszterdami piros lámpás negyedben

Rövidesen betiltanák a városnéző túrákat az amszterdami piros lámpás negyedben

A holland főváros több mindenről nevezetes, például az ikonikus csatornáiról, a kerékpároskultúráról és múzeumairól. Ennek ellenére a turisták zöme mégis azért látogat el oda, hogy kihasználja a marihuánafogyasztásra és prostitúcióra vonatkozó megengedő szabályozást. Most úgy tűnik, hamarosan szigorodni fog a rendszer.

A tervek szerint az amszterdami városvezetés egész egyszerűen betiltaná a szervezett városnéző túrákat a legendás piros lámpás negyedben. Minderre azért van szükség, mert a tömegesen érkező turisták – a New York Times beszámolója szerint több mint ezer csoportos túra halad át minden héten a piros lámpás negyed főterén – tiszteletlenül viselkednek a szexmunkásokkal szemben.

Egy városi tanácsnok szerint elfogadhatatlan, hogy a szexmunkásokra turistaattrakcióként tekintenek, míg az érintettek nagy része arra panaszkodott, hogy a bámészkodó tömegek elijesztik a fizető vendégeket, vagyis nem tesznek jót az üzletnek. Arról nem is beszélve, mennyire túlzsúfolttá válik a környék, a tavalyi évben 19 millió turista érkezett a 850 ezer lakost számláló városba, ez pedig a helyiek életét is megkeseríti.

A tilalom január elsején lép majd érvénybe, az elképzeléseknek megfelelően jövőre tehát már nem lesz szabad vezetett túrát szervezni a piros lámpás negyedbe.

Persze Amszterdam többi kerületét is igyekeznek megóvni a túlzott inváziótól, a turistacsoportok maximális létszámát az eddigi húszról tizenötre módosítanák, és a túravezetést is szigorú szabályokhoz kötnék. Mindennek persze nem örülnek az utak szervezői, akik szerint a fővárosba érkezők idegenvezető nélkül is elmennek majd a piros lámpás negyedbe, ahol még több gondot okozhatnak, hiszen nem lesz majd velük senki, aki kordában tartaná őket, felhívná a figyelmüket arra, hogy tilos fotózni, és hogy viselkedjenek tisztelettudóan.

Ez is érdekelhet:

(Képek: Getty Images)

Close