Close
Legelésző lovakkal bámulhatjuk a naplementét ennek az argentin háznak a tetején

Legelésző lovakkal bámulhatjuk a naplementét ennek az argentin háznak a tetején

Klassz lehet lónak lenni Buenos Aires közelében, már amennyiben ebből a brutalista stílusú betonházból indulunk ki. Errefelé ugyanis egy fűvel borított épület tetején legelészve tölthetik el a napjaikat a paripák.

Nem éppen hétköznapi látvány ez a domboldalból kiálló spirállépcsős ház, melyet mesterséges tó és szépen megmunkált gyepszőnyeg ölel körbe a Pampákon. Utóbbi karbantartásában sokat segít az itt lakó mind a negyvennégy ló is.

A különös épületet, vagy inkább szuperistállót a helyi Ramos stúdió tervezte a profi lovaspóló-csillag, a világ legjobbjai közé sorolt Nacho Figueras számára.

Feltűnően korszerű és környezetbarát konstrukcióban gondolkodott, amikor lefestette álmai lovasotthonát Juan Ignacio Ramos építészmérnöknek, pontosabban ahogy ő fogalmazott: – “Praktikus és inspiráló helyet akartunk létrehozni, ami olyan, mint egy múzeum.”

A feltűnőséget még úgy is sikerült elérni, hogy az öntött betonból felhúzott épület zökkenőmentesen illeszkedik természeti környezetébe, szabad szemmel alig észrevehető a messzi távolból. Pláne, ha éppenséggel békében legelésző lovak kötik le a figyelmünket, mert akkor eszünkbe sem jutna, hogy a patáik alatt micsoda formás betonmonstrum rejtőzik.

Az élményhez sokat ad a házon belül valóságos műalkotásnak tekinthető spirállépcső, a tükröződő medence, és a terasz jóvoltából a vendégek elé táruló pazar panoráma is.

Figueiras egyik kedvenc szpotja az istállón belül a nappalinak is felfogható tárolóhelyiség, ahol a nyergeket, a csizmákat, a sisakokat és az összes többi kelléket pakolta egybe, kiemelten kezelve természetesen a pályafutása során megnyert trófeáit.

Argentínában komoly hagyományai vannak a sportágnak, Buenos Aires környékén konkrétan két hatalmas lovaspólópálya működik. Az időjárás lehetővé teszi, hogy egész évben hódoljanak a szenvedélyüknek a játékosok.

Figueras kevésbé meglepő módon nagyon szeret itt lenni: – “Imádok a masszív háztetőmön ülni a barátaimmal, és közben beszélgetni, borozgatni.”

Mit is mondhatnánk: szívesen csatlakoznánk mi is egy pohár borral a társasághoz, és végignéznénk a füvel borított ház tetején, ahogy a Pampák földjén nyugovóra tér a Nap.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Deezen)

Close