Close
Jön a Binálé, és ránk szabadítja a kortárs digitális művészetet

Jön a Binálé, és ránk szabadítja a kortárs digitális művészetet

A 42. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megrendezésre kerülő kiállítás nemzetközi és hazai művészek, szupersztárok és pionírok alkotásait mutatja be egy immerzív digitális vásznon a Margit-szigeti Kristály Színtéren április 21-e és május 7-e között. A művészeti szemle technológia és demokrácia kapcsolatát helyezi új fénytörésbe Buda, Pest és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóján.

A biennálé lehetőséget teremt a digitális művészeti gyakorlatok színes és gazdag világának megismerésére, különböző esztétikák és alkotótechnikák élményalapú megtapasztalására. A szemle történeti perspektívát is kínál a digitális művészet e gyorsan változó szegletéhez, avantgard úttörők és a legújabb technológiákkal kísérletező kortárs művészek mozgóképes alkotásainak együttes bemutatása megvilágítja a művészet, a kreativitás, a technológia és a társadalom változásainak összefüggéseit.

Nagy Ágoston: Ratio landscape
Szabó Eszter: A here elhagyása

– Olyan nemzetközi művészeket hívtunk meg, akik valamilyen értelemben demokratikus szellemben alkotnak – mondta el a Roadsternek Lukács Viola, az esemény társkurátora. – A Binálé hívószava a Queering Democracy, hogy hogyan tudjuk újraértelmezni a demokratikus kereteket egy olyan metakrízisben – posztkovid világ, háború, infláció, új technológiák inváziója, és így tovább – amiben létezünk.

Pátkai Rozina Györgyi: Nehezen olvasható művek

A város 150. évfordulója előtt tisztelegve olyan digitális műalkotások, adatvizualizációk és generatív művészeti munkák is meghívást kaptak, amelyek Budapest demokratikus vagy éppen antidemokratikus szövetéhez kapcsolnak provokatív kérdéseket. A Binálé a kiállítással és a hozzá kapcsolódó kísérőprogramokkal párbeszédet nyit a város, a jövő és a technológia kapcsolatáról, a hozzáférhető és kirekesztő városi dimenziókról.

– Filmek, VR applikációk, stop motion technika, dokumentumfilm, 3D alkotás, generatív műalkotások – szóval széleskörű skálán mozognak a képzőművészek műalkotásai – fejtette ki Lukács Viola. – Egy Budapest makettet is bemutatunk, a Budapesti Történeti Múzeum jóvoltából, ezt VR applikációk segítségével igyekszünk majd életre kelteni.

Nagy Ágoston: Ratio landscape

A Binálé kurátora Lukács Viola digitális művészeti kurátor mellett Weiler Péter, képzőművész és Neudold Júlia Márta kulturális menedzser. A tizenhét napos eseményen több mint hatvan hazai és nemzetközi művész munkái vonulnak fel.

– A 67 éves New York-i Claudia Hart személyesen is ellátogat Budapestre – mondta Lukács Viola. – Neki egy hibrid performansza lesz, aminek eredetileg Chicagóban lett volna a premierje, de ott elmaradt, így a magyar fővárosban fog bemutatkozni ez a performansz. Több előadás is kapcsolódik a programhoz, ezek egyikén Weiler Péter képzőművész beszélget Tilesch Györggyel, a nemzetközileg elismert AI-szakértővel.

Claudia Hart: Empire, 3 channel Projection

Jegyek és bővebb információ itt.

lukács viola | queering democracy | Budapesti Tavaszi Fesztivál | weiler péter | binálé

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

A kaktusz, ami lehoz a netről, hogy bevezessen az unatkozás művészetébe

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram