A magyarok egyik kedvenc kirándulóhelye is felkerül az UNESCO listájára

A Biokovo-Imotski-tavak Geopark felkerült  már csak egyetlen lépésre van attól, hogy felkerüljön az UNESCO Globális Geoparkok listájára.

A horvát Biokovo-Imotski-tavak Geopark várhatóan jövő év áprilisában hivatalosan is az UNESCO Világ Geoparkjainak köréhez csatlakozhat. Ezzel az ország immáron három UNESCO-geoparkkal is büszkélkedhet, miután korábban erre a rangra emelkedett Papuk és a Vis szigetcsoport természetvédelmi területe is.

A Biokovo-Imotski-tavak különleges kulturális, történelmi és természeti kincseket rejtenek, egyedülálló élőhelyet biztosítanak számtalan növény és állatfaj számára. Egyik legcsodálatosabb látványossága a Kék-tó, amelynek formája elliptikus,

mélysége pedig háromszáz és ötszáz méter között mozog.

A víz szintje azonban jelentősen ingadozik minden évben, így van, amikor csak száz méteres a mélysége.

Az UNESCO Világ Geoparkjaihoz való csatlakozást Imotski városa anyagilag is támogatta, most pedig kiemelt célként fogalmazták meg egy modern látogatóközpont építését is.

A szakértők szerint az UNESCO rang tovább növeli majd az úti cél ismertségét, fellendíti a turizmusát is. Emellett számos fejlesztés előtt nyílnak meg a kapuk, legyen szó mezőgazdaságról, vendéglátásról, a szolgáltatói szektorról vagy más geoparkokkal való együttműködésről.

(Forrás: Schengenvisainfo, fotók: Getty)

kék-tó | Biokovo-Imotski-tavak | dalmácia | Biokovo-Imotski-tavak Geopark | Horvátország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom