Close
Beteszi a lábát Dél-Amerikába a dán építész-fenegyerek

Beteszi a lábát Dél-Amerikába a dán építész-fenegyerek

Bjarke Ingelsre mindig érdemes odafigyelni, de ha ezt nem tudnánk, az ecuadori épülete akkor is felkeltené a figyelmünket.

Ecuador fővárosában, Quitóban építi fel az első dél-amerikai épületét Bjarke Ingels stúdiója, a BIG. Az IQON torony harminchárom emelete összesen 35 ezer négyzetméternyi lakóterület lesz.

Quito leendő legmagasabb épülete egy városi park szélére kerül, és pazar kilátást nyújt majd a környező vulkanikus hegyekre – a lehető legjobb panoráma érdekében elforduló betonkockákból áll majd az épület.

Az épület tetejére egy körmedence kerül, a lépcsőzetes teraszokon pedig relaxálhatnak majd a szerencsések. Minden lakásnak lesz déli és északi ablaka is, ezzel nemcsak nyitottságot közvetít az épület, de megadja a teljes város átlátásának élményét is.

Továbbá a BIG szerint „beengedjük a parkot az épületbe, vagyis minden erkély alá ültetünk a park fáiból és növényeiből, ennek külön helyet terveztünk. Minél közelebb van a parkhoz, annál magasabbakat.”

Ha pedig a fák – a stúdió számításai szerint mintegy öt év alatt – túlnövik egy-egy emelet magasságát, kiültetik majd őket szerte a városi parkjaiba. A terv szerint az IQON egyetlen épületben visszaadja majd Quito sokszínűségét.

(Fotók: BIG)

Ez is érdekelhet:

Close