Close
Hazai csapat dolgozik Bjarke Ingels új projektjén

Hazai csapat dolgozik Bjarke Ingels új projektjén

Már nem egyszer megírtuk, hogy Bjarke Ingels az új Zaha Hadid, azzal a kitétellel, hogy a dán építész-zseni sokkal izgalmasabb és sokoldalúbb egyéniség, mint néhai kolléganője. Így aztán örömmel értesültünk róla, hogy egyik legújabb munkájában egy magyar csapat is részt vesz.

A Baumetall Design Kft. fémlemez tető és homlokzatburkolatok tervezésével, gyártásával és kivitelezésével foglalkozik, ez pedig egy olyan speciális terület, amelyet kevés vállalat választ főiránynak. A cég nevéhez fűződik a Türkmenisztáni repülőtér megtervezése, legyártása és levezénylése, de részt vettek más projektekben is: a Dinamo Minsk Stadion, a taskenti HUMO jéghoki aréna, a Dinamo Moszkva Futball és Jéghoki stadion építésében, és a Doha metróhálózat két legnagyobb állomásának tetejét is ők építették.

És így fog kinézni a következő projektjük

Az évek során összekovácsolódott egy harmincfős gárda, amelyben 22 mérnök dolgozik, de a többi munkatárs is magas mérnöki tudással és minőségi elvárással rendelkezik. Mivel a csapat tagjai angol, német, orosz, török és lengyel nyelven tudnak tárgyalási szinten kommunikálni, és minden kolléga beszél idegennyelvet, így a nemzetközi piacon való aktív részvételük nem ütközik akadályokba, és mivel egy korábbi német partner tavaly kisebbségi tulajdonrészt vásárolt a cégben,

egy olyan hazai sikertörténetről beszélhetünk, ami már a nemzetközi színtéren is kezd komoly eredményeket elérni.

A modern művészeti kiállítótérként működő Kistefos Museum egy norvég magánszemély nevéhez fűződik, az ő fejlesztéséről van szó, és ez az intézmény az ő adománya lesz a közösségnek. A múzeum kivitelezésére írt pályázatot Bjarke Ingels, és cége, a BIG nyerte meg 2014-ben.

– A már évtizedek óta működő alapítvány, amely a modern művészetek bemutatását tűzte ki célul, az új BIG által tervezett épülettel jelentős bővítést valósít meg, illetve a megfogalmazott épület tömeg maga is kiállítási tárgyként értelmezhető – mondta el a Roadsternek Dr. Toldy Gábor, a Baumetall Design Kft mérnöke. – A szaktervezésére meghívást kaptunk, mivel a dán fővállalkozóval együtt dolgozunk egy másik, 225 m hosszú autópályán és vasúton átívelő állomás híd épületen Dániában. Számos referenciánkon megszerzett kompetenciánk miatt vontak be a Kistefos Museum előkészítési munkáiba, ahol a személyes tárgyalások alkalmával sikerült meggyőznöm magas szintű szakmai tudásunkról a BIG tervezőit is. Ennek köszönhetően mi nyertük el a homlokzattervezési, gyártási és kivitelezési munkáit. Nagy kihívás egy ilyen bonyolult épületet megvalósítani, ugyanakkor nagyszerű tapasztalat a BIG-el és a RAMBOLL-al – 13.000 mérnök dolgozik náluk – együtt kidolgozni a terveket.

Ráadásul egyetlen nem skandináv résztvevőként, külön jó érzés hogy folyamatosan helyt tudunk állni és már sokszor bizonyítottuk észrevételeink helyességét, így javaslatainkat megfogadva folyt a főszerkezetek tervezése is. A magyar mérnökök, jó vezetéssel komolyan helyt tudnak állni a világpiacon.

Az épületburkolat kivitelezése szeptemberben kezdődik, az átadás pedig a tervek szerint 2019 nyarán történik meg.

Ez is érdekelhet:

FOLYTASD EZZEL
Imádják a kínaiak ezt a szelfiző óriáspandaszobrot
Igazi adrenalinbomba lett ez a hihetetlenül látványos függőhíd
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom