Close
Dán fenegyerek védheti meg Manhattant az árvíztől

Dán fenegyerek védheti meg Manhattant az árvíztől

A sztárépítész Bjarke Ingels által megálmodott rendszer nem csak egy esetleges árvíz és tengerszint-emelkedés ellen nyújt biztonságot, hanem közösségi térként is szolgál majd Lower Manhattanben.

A BIG U névre keresztelt projekt Ingels cége és a holland One Architecture & Urbanism koprodukciójából született azt követően, hogy pályázatot írtak ki a Sandy hurrikán 2012-es pusztítása után.

Ingelsék nyertes pályaműve Humanhattan 2050 néven fut, és lényegében egy U alakban kialakított védelmi rendszert jelent, amely tíz mérfölden át húzódik a nyugati 57. és a keleti 42. utca között.

Az akadályokkal körbevett terület Manhattan sérülékenyebb részeit védi majd, az építkezés első fázisa az East River Parkban mintegy 335 millió dolláros költséggel indulhat.

Az újonnan kialakítandó, növényekkel díszített gátak feldobják az eddig sem szürke városképet, közösségi térként is szolgálnak, és persze sokkal ellenállóbbak lesznek viharban és árvíz esetén.

Amennyiben pedig hurrikán csap le Manhattanre, a falakra menedékként tekinthetnek a New York-iak. Bjarke Ingels cége, a Big és partnerük, a One Architecture & Urbanism annyira belejöttek a klímaváltozás elleni védelembe, hogy egy hasonló projektet is létrehoztak, melynek célja San Francisco árvízvédelme.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Deezen)

Bjarke Ingels | manhattan | projekt | árvíz | new york

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram