Close
Dán fenegyerek védheti meg Manhattant az árvíztől

Dán fenegyerek védheti meg Manhattant az árvíztől

A sztárépítész Bjarke Ingels által megálmodott rendszer nem csak egy esetleges árvíz és tengerszint-emelkedés ellen nyújt biztonságot, hanem közösségi térként is szolgál majd Lower Manhattanben.

A BIG U névre keresztelt projekt Ingels cége és a holland One Architecture & Urbanism koprodukciójából született azt követően, hogy pályázatot írtak ki a Sandy hurrikán 2012-es pusztítása után.

Ingelsék nyertes pályaműve Humanhattan 2050 néven fut, és lényegében egy U alakban kialakított védelmi rendszert jelent, amely tíz mérfölden át húzódik a nyugati 57. és a keleti 42. utca között.

Az akadályokkal körbevett terület Manhattan sérülékenyebb részeit védi majd, az építkezés első fázisa az East River Parkban mintegy 335 millió dolláros költséggel indulhat.

Az újonnan kialakítandó, növényekkel díszített gátak feldobják az eddig sem szürke városképet, közösségi térként is szolgálnak, és persze sokkal ellenállóbbak lesznek viharban és árvíz esetén.

Amennyiben pedig hurrikán csap le Manhattanre, a falakra menedékként tekinthetnek a New York-iak. Bjarke Ingels cége, a Big és partnerük, a One Architecture & Urbanism annyira belejöttek a klímaváltozás elleni védelembe, hogy egy hasonló projektet is létrehoztak, melynek célja San Francisco árvízvédelme.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Deezen)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom