Close
Dán fenegyerek védheti meg Manhattant az árvíztől

Dán fenegyerek védheti meg Manhattant az árvíztől

A sztárépítész Bjarke Ingels által megálmodott rendszer nem csak egy esetleges árvíz és tengerszint-emelkedés ellen nyújt biztonságot, hanem közösségi térként is szolgál majd Lower Manhattanben.

A BIG U névre keresztelt projekt Ingels cége és a holland One Architecture & Urbanism koprodukciójából született azt követően, hogy pályázatot írtak ki a Sandy hurrikán 2012-es pusztítása után.

Ingelsék nyertes pályaműve Humanhattan 2050 néven fut, és lényegében egy U alakban kialakított védelmi rendszert jelent, amely tíz mérfölden át húzódik a nyugati 57. és a keleti 42. utca között.

Az akadályokkal körbevett terület Manhattan sérülékenyebb részeit védi majd, az építkezés első fázisa az East River Parkban mintegy 335 millió dolláros költséggel indulhat.

Az újonnan kialakítandó, növényekkel díszített gátak feldobják az eddig sem szürke városképet, közösségi térként is szolgálnak, és persze sokkal ellenállóbbak lesznek viharban és árvíz esetén.

Amennyiben pedig hurrikán csap le Manhattanre, a falakra menedékként tekinthetnek a New York-iak. Bjarke Ingels cége, a Big és partnerük, a One Architecture & Urbanism annyira belejöttek a klímaváltozás elleni védelembe, hogy egy hasonló projektet is létrehoztak, melynek célja San Francisco árvízvédelme.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Deezen)

FOLYTASD EZZEL
A Covid óta mindenki ezt keresi: sokszor többet ér a lakásunk, ha ezzel az egy dologgal rendelkezik
Így flörtöl a beton a terméskővel a hegyek lábánál fekvő portugál tanyán
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom