Szép eredmény Veres Istvánéktól!
A világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyének világdöntőjét szeptember 26–27-én rendezték Lyonban a SIRHA keretein belül. Veres István és a magyar csapat – elnök: Hamvas Zoltán, coach: Széll Tamás, commis: Molnár Bence – a második napon versenyzett,
és végül huszonegy csapatból tizenegyedikként zárt.
A legjobb hústál Izlandé lett, a legjobb elviteles ételsor díját Svédország kapta, a legjobb commis Svájcból került ki. Az idén debütáló társadalmi felelősségvállalás különdíját Kolumbia viheti haza, a bronzérem Norvégiába, az ezüst Dániába került.
A 2021-es Bocuse d'Or győztese Franciaország lett.
A Magyar Bocuse d'Or Akadémia Facebook-oldalán olvasható információk szerint a magyar csapat hústémájának elemei az alábbiak voltak:
- Brezírozott marhastefánia
- Kétféle vegán burgonyaköret: konfitált burgonya hagymadzsemmel, savanyított kaprilevéllel és kakukkfűvel
- Ropogós burgonyapuffancs burgonyapürével
- Zöldség friccasse
- Brokkoli és sült cékla saláta tormával és almával
A Bocuse d’Or verseny híres arról, hogy teljesen szinkronban van a világban zajló eseményekkel és az aktuális kulináris trendekkel, így nem meglepő, hogy a járványhelyzet a versenyszabályzatban is különös, eddig sosem látott megoldásokat szült.
A legnagyobb változás kétségkívül az volt, hogy a csapatoknak a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kellett készíteniük, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag a paradicsom.
A Bocuse d’Or versenyeken mindig az egyik legizgalmasabb és leglátványosabb tényező az a tál, amelyen a csapatok a hústémát prezentálják. Ezeknek a tálaknak a megtervezése és kivitelezése ugyanúgy hónapokig tart, mint maga a felkészülés, és ezek a tálak rendszerint híven tükrözik az adott séf dizájnról alkotott véleményét.
Az idei versenyen azonban ez nem így volt.
A Bocuse d’Or történetében először egyforma tálat kaptak a csapatok, tehát mindenkinek ugyanolyan tálon kellett bemutatni a hústémát. A tál kiegészült egy fémedénnyel, ebben egy ragut tálaltak. Ez a hús harmadik köreteleme, amelynek zöldségekből és magvakból kellett készülnie.
A Magyar Bocuse d’Or Akadémia Facebook- és Instagram-oldalán további információk olvashatóak a döntőről.
(Fotók: Getty Images, Magyar Bocuse d’Or Akadémia)
franciaország | Lyon | világ | magyar bocuse d’or akadémia | magyar csapat
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!