Close
Egy fiatal séf nyerte a Bocuse d’Or magyar döntőjét

Egy fiatal séf nyerte a Bocuse d’Or magyar döntőjét

Bíró Lajos pedig az Akadémia új díját, az Életmű-díjat vehette át.

Október 21-én tartották a Bocuse d’Or magyar döntőjét a Hungexpón.

Négy szakács szállt ringbe az első helyért, gyönyörű versenyzésnek lehettünk tanúi.

A versenyzőknek a szokott módon két ételt kellett készíteniük, egy hal- és egy húsételt.

Dalnoki Bence haltála
Dalnoki Bence haltála

A halétel kötelező alapanyaga a balatoni sudár ponty volt, amelyből éttermi stílusú tányért kellett készíteni, melyet két szervizben várt el a zsűri. A haltányér kötelező elemeként a bezdáni pirospaprika is használni kellett.

Dalnoki Bence hústála

A hústéma kötelező alapanyagaként a mangalica szerepelt, a teljes állat bármely részét fel lehetett használni. További kötelező elem volt a tarja és a nyelv is. A hústémában legalább három különböző köretnek és legalább egy mártásnak kellett feltűnnie. A csapatok reggel egy meglepetés alapanyagot is kaptak, mégpedig a snidlinget.

A döntőben négy kiváló szakács versenyzett. Az első boxban Huszár Tibor, a nyírbátori Kakukk Étterem kreatív séfje foglalt helyet. A másodikban Kelemen Roland, a múltkori hazai döntő második helyezettje, a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Aqua-Sol séfje szorgoskodott. A harmadikban a későbbi győztes Dalnoki Bence, míg a negyedikben Adamek Balázs, a székesfehérvári Diófa Étterem konyhafőnöke dolgozott.

Helyezések és díjak:

  • A legjobb csapat díja: Dalnoki Bence és Nyikos Patrik
  • A médiazsűri különdíja: Dalnoki Bence
  • A legjobb commis: Fodor Noel
  • Életmű-díj (új díj, ezentúl minden magyar döntő alkalmával kiosztják): Bíró Lajos
  • Harmadik helyezett: Adamek Balázs és Kocsis Marcell
  • Negyedik helyezett: Kelemen Roland és Fodor Noel
  • Ötödik helyezett: Dalnoki Bence és Nyikos Patrik

Dalnoki Bence a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje, aki tanulóéveit rögtön Szulló Szabina és Széll Tamás csapatában kezdte meg. Elmondása szerint mindent tőlük tanult. Bocuse d’Or-on még nem indult, ám 2019-ben ő képviselte hazánkat a Calgaryban megrendezett Chaîne des Rôtisseurs versenyen.

A Hungexpo vadonatúj rendezvénytermében megrendezett versenyen a szakma kiválóságai foglaltak helyet a zsűriben. A kóstolózsűri tagjai  Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, Bíró Lajos, Erdei János, Tiago Sabarigo, Rácz Jenő, Sárközi Ákos, Barna Ádám és Jahni László voltak.

A konyhai zsűriben Széll Tamás, Lutz Lajos, Vajna Tamás, Nyíri Szása, Segal Viktor és Harmath Csaba kapott helyet.

A kiváló hangulatról ezúttal is Jókuti András és Gianni Annoni gondoskodott. A nyertes számára nagyon komoly munka kezdődik, hiszen a Magyarországon megrendezendő európai válogatóig már csak néhány hónap van hátra. Találkozunk március 22-én!

(Fotók: Fekete Antonio/Magyar Bocuse d’Or Akadémia – ételek, Valuska Gábor – verseny)

bíró lajos | dalnoki bence | Bocuse d'Or | magyar döntő | szakácsverseny

FOLYTASD EZZEL

Ha a magabiztosságnak van illata, a BOSS most megtalálta

Elegáns reggeliző a Duna partján, ahová nemcsak az ételekért, hanem a hangulatért is megyünk

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram