Close
Visszavonhatják az új Boeingeket, ha nem mentesülnek a biztonsági előírások alól

Visszavonhatják az új Boeingeket, ha nem mentesülnek a biztonsági előírások alól

A Boeing megpendítette, hogy nem szállítja le 737 MAX repülőgépének legújabb modelljeit, ha nem mentesítik bizonyos, 2023-ban életbe lépő biztonsági előírások alól.

A különböző légitársaságok világszerte már több mint hatszáz darabot rendeltek a Boeing 737 MAX legújabb, 10-es számmal jelzett modelljéből, amely ennek a típusnak a legnagyobb kapacitású változata. Nem biztos azonban, hogy meg is kapják ezeket a gépeket.

A jövő évtől ugyanis új légi közlekedési szabályozást vezetnek be az Egyesült Államokban, amely a MAX 10-esekre is fog vonatkozni, legalábbis akkor, ha a Boeingnek nem sikerül befejezni idén a tanúsítási eljárást. Az új szabályok értelmében pedig a gépek pilótafülkéjét új biztonsági technológiával kell felszerelni, ami növeli a költségeket és további pilótaképzéseket tesz szükségessé.

Ez pedig különösen fájdalmasan érintené a Boeinget, miután az új gépnek az az egyik legnagyobb vonzereje, hogy a 737-est ismerő pilóták külön kiképzés nélkül repülhetnek vele.

A kialakult helyzet kapcsán a Boeing vezérigazgatója, David Calhoun azt mondta, hogy az egész projektet törölhetik, ha a repülőgépet nem mentesítik az új szabályok alól vagy a cég nem kap haladékot.

„Olyan kockázat ez, amelyet hajlandó vagyok vállalni. Ha elveszítem a harcot, akkor elveszítem a harcot” tette hozzá, majd azzal folytatta, hogy aki azon megy keresztül, amin ők, például kénytelen annyi adósságot felhalmozni, az egyáltalán nem látja fenyegetőnek egy MAX 10 nélküli világ elképzelését.

A Boeing 737 MAX sorozatát azután kezdték szigorúbban ellenőrizni, miután 2018-ban és 2019-ben is lezuhant egy-egy ilyen típusú gép, mint kiderült, mindkét baleset az MCAS tervezési hibájához volt köthető.

Eközben a Boeing már a jövő technológiáit is teszteli, itt olvashatsz arról, hogy hogyan.

(Forrás: Independent, képek: Boeing)

Boeing 737 MAX 10 | Boeing 737 MAX | típus | boeing | repülőgép

FOLYTASD EZZEL

Ezért nem szabad értékelést írni egy szállodáról, ha rossz az idő

Ez a bájos spanyol falu hihetetlenül baráti bérleti díjakkal vár

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom