Close
Ez a húszéves Boeing rejti a repülés jövőjét

Ez a húszéves Boeing rejti a repülés jövőjét

A Boeing ecoDemonstrator programja 2012-ben indult, és célja, hogy a jövőben akár élesben is használható, környezetbarát technológiákat teszteljen.

Az évek során kilenc repülő szolgálta a nemes célt, most pedig bemutatták a tizediket, egy húszéves 777-200ER-t, amely körülbelül harminc fenntartható technológiát tesztel majd a következő fél évben. Ezek az innovációk az üzemanyag-felhasználás, a károsanyag-kibocsátás és a zaj csökkentésére, valamint a fenntarthatóbb anyagok felhasználására irányulnak.

A kép illusztráció

A NASA-val együttműködve például olyan függőleges lapátokat fejleszt a cég, amelyek a szárnyon elhelyezve javítják az aerodinamikai hatékonyságot fel- és leszálláskor. Emellett a projektek között találunk egy olyan rendszert, amelyet a fedélzeti szürkevíz visszaforgatására terveztek, hogy a kézmosóvízzel lehessen leöblíteni a vécét, így csökkentve egyben a repülőgép súlyát is.

A tesztlistán szerepel még többek között egy környezetbarát hűtőközeg, az üvegház-gázok kibocsátását csökkentő tűzoltóberendezés és egy pilótákat segítő vizualizációs rendszer.

A repülő fenntartható (SAF) és hagyományos üzemanyag harminc/hetven arányú keverékével működik majd.

A program története során eddig nagyjából 230 technológiát teszteltek, melyeknek mintegy harmadát építették be a termékekbe és szolgáltatásokba.

Ez a légitársaság hatalmas lépést tett a fenntarthatóbb jövő felé, akárcsak ezek a városok.

(Forrás: CNN, képek: Boeing, Unsplash)

repülés | környezetbarát | ecodemonstrator | repülőgép | Boeing 777-200ER

FOLYTASD EZZEL

Ha a magabiztosságnak van illata, a BOSS most megtalálta

Elegáns reggeliző a Duna partján, ahová nemcsak az ételekért, hanem a hangulatért is megyünk

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram