Close
Ez a húszéves Boeing rejti a repülés jövőjét

Ez a húszéves Boeing rejti a repülés jövőjét

A Boeing ecoDemonstrator programja 2012-ben indult, és célja, hogy a jövőben akár élesben is használható, környezetbarát technológiákat teszteljen.

Az évek során kilenc repülő szolgálta a nemes célt, most pedig bemutatták a tizediket, egy húszéves 777-200ER-t, amely körülbelül harminc fenntartható technológiát tesztel majd a következő fél évben. Ezek az innovációk az üzemanyag-felhasználás, a károsanyag-kibocsátás és a zaj csökkentésére, valamint a fenntarthatóbb anyagok felhasználására irányulnak.

A kép illusztráció

A NASA-val együttműködve például olyan függőleges lapátokat fejleszt a cég, amelyek a szárnyon elhelyezve javítják az aerodinamikai hatékonyságot fel- és leszálláskor. Emellett a projektek között találunk egy olyan rendszert, amelyet a fedélzeti szürkevíz visszaforgatására terveztek, hogy a kézmosóvízzel lehessen leöblíteni a vécét, így csökkentve egyben a repülőgép súlyát is.

A tesztlistán szerepel még többek között egy környezetbarát hűtőközeg, az üvegház-gázok kibocsátását csökkentő tűzoltóberendezés és egy pilótákat segítő vizualizációs rendszer.

A repülő fenntartható (SAF) és hagyományos üzemanyag harminc/hetven arányú keverékével működik majd.

A program története során eddig nagyjából 230 technológiát teszteltek, melyeknek mintegy harmadát építették be a termékekbe és szolgáltatásokba.

Ez a légitársaság hatalmas lépést tett a fenntarthatóbb jövő felé, akárcsak ezek a városok.

(Forrás: CNN, képek: Boeing, Unsplash)

boeing | Boeing 777-200ER | repülés | ecodemonstrator | környezetbarát

FOLYTASD EZZEL

Háromszor is gondold meg, hogy ma lemész a Balatonhoz: több kilométeres a torlódás

Öt elvarázsolt sziget Európában, ahol a főszezonban is nyugalmat találunk

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom