Ezek a világ jelenlegi legfenntarthatóbb városai

Ha fenntartható egy város, az nemcsak azt jelenti, hogy jobb a bolygó számára. A fenntartható város jövőálló, és valóban a lakói javát szolgálja.

A holland Arcadis cég nemrég tette közzé a Fenntartható Városok Indexének 2022-es kiadását, amely száz várost értékelt és rangsorolt aszerint, hogy mennyire fenntarthatóak. Az egyes városokat ötvenegy mérőszám alapján értékelték, amelyek a szennyezettségi szinttől kezdve a zöldterületek számán át a tömegközlekedés minőségéig terjednek.

Az Arcadis tanulmányának élén Oslo végzett.

A norvég fővárost kivételesen környezetbarát tömegközlekedési rendszere, a rengeteg zöld terület, az alacsony energiafelhasználás és a tiszta levegő miatt dicsérik. A város mind az általános rangsorban, mind a környezeti fenntarthatóság tekintetében az első helyen zárt.

Oslót Stockholm követi, amely nemcsak zöld tulajdonságai, hanem társadalmi fenntarthatósága miatt is jól szerepelt. Stockholmban alacsony a jövedelmi egyenlőtlenség, egészséges a munka és a magánélet egyensúlya, és jó az egészségügyi rendszer.

A harmadik helyen Tokió tanyázik, elsősorban az alacsony bűnözési rátájának és a mesés közlekedési hálózatának köszönhetően.

A tízes lista így alakult:

  • 1. Oslo, Norvégia
  • 2. Stockholm, Svédország
  • 3. Tokió, Japán
  • 4. Koppenhága, Dánia
  • 5. Berlin, Németország
  • 6. London, Egyesült Királyság
  • 7. Seattle, USA
  • 8. Párizs, Franciaország
  • 9. San Francisco, USA
  • 10. Amszterdam, Hollandia

Ha többet szeretnél megtudni a módszertanról, vagy elmerülni a tanulmányban alacsonyabbra rangsorolt városokban, itt olvasható el a teljes jelentés.

Az Institute for Economics and Peace (IEP) nevű nemzetközi kutatóintézet pedig közzétette 2021-re vonatkozó, éves jelentését, amely többek között arra kereste a választ, mennyit változott a világ a békesség és háború viszonylatában az azt megelőző évhez képest.

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images)

rangsor | toplista | legfenntarthatóbb | városok

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom