Magyarország békésebb hely lett tavaly eszerint a felmérés szerint

Az Institute for Economics and Peace (IEP) nevű nemzetközi kutatóintézet közzétette 2021-re vonatkozó, éves jelentését, amely többek között arra kereste a választ, mennyit változott a világ a békesség és háború viszonylatában az azt megelőző évhez képest.

Eszerint globálisan a béke szintje átlagosan 0,3 százalékkal romlott 2021-ben, vagyis az elmúlt tizennégy évben tizenegyedszerre esett vissza a mutató. Ugyanakkor több országban javult a helyzet, mint ahányban romlott: kilencven hely lett békésebb, míg hetvenegyben erősödtek a konfliktusok. 2008 óta a 25 legbékétlenebb ország helyzete átlagosan tizenhat százalékkal romlott, míg a 25 legbékésebb országé 5.1 százalékkal javult. 2008 óta 116 országban csökkent az emberölések aránya.

A legbékésebb országok listájának első helyein nem történt sok meglepetés, az első két helyen ismét Izlandot találjuk, ahogy 2008 óta mindig, majd Új-Zéland, Írország, Dánia és Ausztria következik. A közép- és kelet-európai EU-térségen belül Szlovénia került a legjobb helyre, mégpedig a hetedikre, míg Csehország a nyolcadik helyen követi.

Magyarország két helyezést lépett előre, így a 13. helyen áll a listán,

a felső 15-ös mezőnyben található még Magyarország után Finnország és Horvátország.

Az IEP meghatározása szerint ezek az országok a "nagyon magas" békeindexű csoporthoz tartoznak. Az élen álló tíz ország közül hét Európában található, és Törökország az egyetlen ország ebből a régióból, amely kívül esik az index felső felén.

Szlovákia a 20., Lengyelország a 25., Románia a 31. helyen szerepel, ugyanakkor már a háborút megelőzően is több, Oroszország közelében található ország békemutatói romlottak, így Finnországé, Svédországé, Romániáé, Észtországé, Lettországé, Litvániáé és Moldováé is.

A legrosszabb helyzetben nem túl meglepő módon Afganisztánt találjuk immár ötödik éve, és a sereghajtó ötös mezőnyben szerepel Jemen, Szíria, Oroszország és Dél-Szudán is. Oroszország egyébként a 163 országot számláló listán a 160. helyre került, öt helyezéssel lejjebb, mint tavaly. Ukrajna 17 helyezést esett vissza, így a 153. helyre került.

Ha békés és nyugalmas helyet keresel a nyaraláshoz, akkor ezt a három kisvárost ajánljuk, ha pedig egyedül utazol, erre keresheted a legbiztonságosabb országokat.

(Forrás: MTI, ReliefWeb, képek: Unsplash)

béke | IEP | legbékésebb országok | Globális Békeindex | háború

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom