Close
Egy szomszédos ország bekerült a világ tíz legboldogabb országa közé

Egy szomszédos ország bekerült a világ tíz legboldogabb országa közé

Hogy mi tesz boldoggá egy országot, azt nehéz meghatározni. A minőségi egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés? A várható hosszú élettartam? A pénzügyi stabilitás? A szabadság? A társadalmi kapcsolatok? Vagy mindezek kombinációja? És hogyan lehet egyáltalán rangsorolni az életminőséget, amit szinte lehetetlen számszerűsíteni? AWorld Happiness Report az elmúlt kilenc évet tekintve bevállalta a kihívást, és számos adatra támaszkodva meghatározta, hogy a világ egyes országai hogyan állnak a boldogság – vagy ahogyan az elemzés nevezi  – az “átlagos nemzeti életértékelés” tekintetében.

A szokásos mutatók mellett a csapat idén megvizsgálta a Covid életminőségre gyakorolt hatását is. Figyelembe vette még a mentális egészségtől és a társas kapcsolatoktól kezdve a munkahelyi biztonságon át egyes kormányok világjárványra adott válaszát.

Az eredményekből kiderül, melyek azok az országok, ahol nemcsak boldogságot és magas életminőséget biztosítanak a lakosoknak, hanem még a viharos járványidőszakban sem voltak híján a jólétnek.

Finnország

Lehet, hogy arrafelé hideg és sötét a tél, de az északi életmód egyértelműen jól áll a finn embereknek, akik hozzájárultak ahhoz, hogy az ország a harmadik egymást követő évben is aWorld Happiness Report (WHR) első helyén végezzen (2017-ben ötödik lett). A 7,889-es pontszámával Finnország ismét domináns teljesítményt nyújtott,

köszönhetően olyan tényezőknek, mint a társadalmi támogatottság, az egészséges életmód, a várható hosszú élettartam, a szabadság érzete, vagy a korrupcióhoz való hozzáállás.

Finnország esetében nem szabad elfelejteni a csodás természeti adottságokat sem, a hatalmas nemzeti parkokat, az ikonikus lappföldi területeket, a síközpontokat, és a több helyen felbukkanó lenyűgöző északi fényt, melyek mindegyike tesz valamennyit a boldogságérzetért.

Izland

A szigetországot a forrásokkal, vulkánokkal, gejzírekkel és látványos tengerparti vízesésekkel teli tájai miatt szeretik felkeresni a kalandorok.

Bár Izland az utóbbi években a turisták körében népszerű célpontnak tekinthető, de az ott élők olyan életminőséget élveznek, amely a WHR második helyéig repíti őket.

Dánia

Norvégia és Svédország, valamint az európai szárazföld közötti hidat képezi ez a vízben gazdag ország, számos bájos kis szigettel, az ikonikus Nyhavn kikötővel és a gyönyörű fővárossal, Koppenhágával.

Ugyan Dánia a 2020-ban kiérdemelt második helyéről egyet visszaesett, de évek óta következetesen a világ öt legboldogabb országa között találni.

Svájc

Az északi országok sorát megtörve Svájc következik, ahol a világ legszebb hegyei között fekvő festői alpesi falvak, gyönyörű tavak, síközpontok és túraútvonalak találhatóak, nem beszélve a világhírű óra- és csokoládéiparról.

Svájc többek között stabilan magas GDP-vel büszkélkedhet, ami anyagi biztonságot nyújt lakosainak.

Hollandia

A turisták által kedvelt Amszterdam csatornáiról, kerékpárosbarát utcáiról, múzeumairól, és arról a házról ismert, ahol Anna Frank a második világháború alatt rejtőzködött.

Amellett, hogy az ország minden évben kiemelkedően sok látogatót vonz, boldog lakosokkal rendelkezik, ami a 2021-es WHR ötödik helyére volt elég.

Svédország

A skandináv nemzeteket követve kiakad a boldogságmérő a hatalmas erdőkkel és tavakkal, szépséges szigetekkel és hegyekkel megrajzolt Svédországban is.

A népesség leginkább Stockholmban és a nagyobb városokban, Göteborgban vagy Malmőben koncentrálódik, az ország többek között a természethez való hozzáférést, a várható hosszú élettartamot, az erős társadalmi támogatást és a szabadságot biztosítja polgárai számára.

Németország

Németország a 2020-ban még csupán a tizenhetedik helyen tanyázott, idén viszont egészen a hetedik pozícióig kúszott fel.

A tanulmány szerint, amellett, hogy boldog életet biztosít, Németország leginkább a művészetekben és éjszakai életben lubickoló fővárosáról, Berlinről, valamint az évente megrendezett müncheni Oktoberfestről nevezetes.

Norvégia

Nem maradhat ki az északiak által uralt rangsorból Norvégia sem, amely a tavalyi ötödik és a 2019-es harmadik helye után most nyolcadikként végzett.

A Svédországgal határos tengerparti ország a vikingek hazájaként ismert, tájképét fjordok, hegyek és óriási gleccserek színezik.

Új-Zéland

Kilencedik helyezése még dicséretesebb, ha figyelembe vesszük, hogy egyetlen nem európai országként került be a top tízbe.

Évről évre erős versenyző a boldogság terén, köszönhetően (többek között) erős szociális támogatási rendszerének és alacsony disztópiaérzetének.

Ausztria

Nekünk különösebben nem kell bemutatni a gyönyörű hegyeiről, nagyszerű síterepeiről, vagy éppen a Bécs-vezette kiemelkedő kulturális szcénájáról nevezetes Ausztriát, amely továbbra is remekül szerepel az ország lakosságát boldoggá tevő tényezők, köztük a nagylelkűség, a GDP és a várható élettartam tekintetében.

Magyarország a lista negyvenharmadik helyen végzett.

World Travel Awards pedig kihirdette az idei év legjobb európai úti céljait. Olyan kategóriákban nevezték meg a győzteseket, mint a legkalandosabb és legjobb városnéző hely, vagy a legjobb tengerparti üdülőhely.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images, Unsplash, Pixabay)

FOLYTASD EZZEL
Vége a negyedik hullámnak? A járványügyi intézkedések enyhítéséről döntöttek ma Romániában
Jó hírek érkeztek! Ekkor nyithatnak a sípályák és a szállodák Szlovákiában
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
Négy különleges whisky a whiskykészítés bölcsőjéből, a hűvös Skóciából...
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom