Close
Már megint kitaláltak valami őrültséget a finnek arra, hogyan őrizzék meg az egészségüket

Már megint kitaláltak valami őrültséget a finnek arra, hogyan őrizzék meg az egészségüket

A finnek valahogy mindig a jó országok lista élére keverednek, és rendre ott találjuk őket a legboldogabb nemzetek között. Sokunk számára misztikumnak tűnhet, hogyan lehet egy egész ország folyamatosan derűs – még most, egy világjárvány közepén is képesek olyan megoldást találni egy-egy problémára, amire felkapjuk a fejünket.

Ahogyan mostanság  szinte mindenhol (már ahol egyáltalán lehetséges), úgy Finnországban sem szívesen járnak edzőterembe az emberek, a finnek ezért egy meglehetősen bizarr új módszert találtak ki az erőnlétük fejlesztésére:

a hóban futnak, de edzőcipő helyett vastag gyapjúzoknit húznak a lábukra.

“Ezen a télen Finnország bőségesen kapott a téli áldásból, a szabadban futás zokniban pedig nemcsak egy remek módszer megmozgatni az egész testet, hanem szabadságérzetet nyújt. Egy hagyományosan őrült finn dolog ez” – mondja Pekka Parviainen helikopterpilóta és egyben lelkes zokniban futó.

Ez egy erőteljes testmozgással járó, nagyon jó sport, de valójában a boldogságról szól.

A finnek imádnak telente nagyokat futni, szaunázni, és aztán a jéghideg tóba ugrani, de az utóbbi időben a zoknis hóban futás is bekerült a kedvencek közé, hála a megszokottnál valamivel enyhébb átlaghőmérsékletnek.

Zokniban futva a térdig érő hóban azonban már egy másik szintet jelent. “Ugyan rendkívül  fárasztó, de a végén nagyszerűen érzed magad. Mivel nem viselsz cipőt, a lábaid nincsenek szorosan becsomagolva. Az egész olyan, mint egy kellemes lábmasszázs” – mondja Pekka Parviainen, aki azt javasolja a kezdő gyapjúzoknis futóknak, hogy első alkalommal két, de leginkább három párat húzzanak fel a lábukra.

Hogyan legyünk egy kicsit finnebbek?

Az északi életmód iskolái kimeríthetetlenek, már csak azért is, mert ha esetleg belekóstolnánk mindenbe a hyggétől a lagomon át a fikáig, mindjárt felüti a fejét valamilyen újabb jelenség, mint például a kocogást a szemétszedéssel ötvöző plogga. Mi viszont – azontúl, hogy rácsodálkozunk az újabb és újabb hullámokra – egy kicsit átfogóbb perspektívát találtunk, ami a finn életszemlélet egészét igyekszik megragadni.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

covid-19 | finnország | futás | zokni | természet

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram