Close
Már megint kitaláltak valami őrültséget a finnek arra, hogyan őrizzék meg az egészségüket

Már megint kitaláltak valami őrültséget a finnek arra, hogyan őrizzék meg az egészségüket

A finnek valahogy mindig a jó országok lista élére keverednek, és rendre ott találjuk őket a legboldogabb nemzetek között. Sokunk számára misztikumnak tűnhet, hogyan lehet egy egész ország folyamatosan derűs – még most, egy világjárvány közepén is képesek olyan megoldást találni egy-egy problémára, amire felkapjuk a fejünket.

Ahogyan mostanság  szinte mindenhol (már ahol egyáltalán lehetséges), úgy Finnországban sem szívesen járnak edzőterembe az emberek, a finnek ezért egy meglehetősen bizarr új módszert találtak ki az erőnlétük fejlesztésére:

a hóban futnak, de edzőcipő helyett vastag gyapjúzoknit húznak a lábukra.

“Ezen a télen Finnország bőségesen kapott a téli áldásból, a szabadban futás zokniban pedig nemcsak egy remek módszer megmozgatni az egész testet, hanem szabadságérzetet nyújt. Egy hagyományosan őrült finn dolog ez” – mondja Pekka Parviainen helikopterpilóta és egyben lelkes zokniban futó.

Ez egy erőteljes testmozgással járó, nagyon jó sport, de valójában a boldogságról szól.

A finnek imádnak telente nagyokat futni, szaunázni, és aztán a jéghideg tóba ugrani, de az utóbbi időben a zoknis hóban futás is bekerült a kedvencek közé, hála a megszokottnál valamivel enyhébb átlaghőmérsékletnek.

Zokniban futva a térdig érő hóban azonban már egy másik szintet jelent. “Ugyan rendkívül  fárasztó, de a végén nagyszerűen érzed magad. Mivel nem viselsz cipőt, a lábaid nincsenek szorosan becsomagolva. Az egész olyan, mint egy kellemes lábmasszázs” – mondja Pekka Parviainen, aki azt javasolja a kezdő gyapjúzoknis futóknak, hogy első alkalommal két, de leginkább három párat húzzanak fel a lábukra.

Hogyan legyünk egy kicsit finnebbek?

Az északi életmód iskolái kimeríthetetlenek, már csak azért is, mert ha esetleg belekóstolnánk mindenbe a hyggétől a lagomon át a fikáig, mindjárt felüti a fejét valamilyen újabb jelenség, mint például a kocogást a szemétszedéssel ötvöző plogga. Mi viszont – azontúl, hogy rácsodálkozunk az újabb és újabb hullámokra – egy kicsit átfogóbb perspektívát találtunk, ami a finn életszemlélet egészét igyekszik megragadni.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Bezárták a budapesti Szent István-bazilikát
Lefoglalta június végére Zamárdit a Balaton Sound
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom