Close
A hygge és a lagom után itt az új skandináv őrület, ami beveszi a világot

A hygge és a lagom után itt az új skandináv őrület, ami beveszi a világot

#plogging. Ha rákeresünk erre az Instagramon, futócuccban szemetet szedő embereket találunk. Nagyjából ez a Skandináviából indult mozgalom lényege: futás közbeni szemétszedés, amivel mind magunkkal, mind a környezetünkkel jót teszünk.

Svédországban  – és immáron a határain túl is – a közelmúltban olyan plogging-közösségek alakultak, melyek tagjai kocogás közben összeszedik a széthagyott hulladékot, majd széles mosollyal az ábrázatukon fotókat készítenek a szeméthalommal.

Maga a plogga szó egyébként az angol “kocogás” (jogging) és a svéd “felkapni” (plocka) kifejezés kombinációjából ered. Egy Erik Ahlström nevű svéd környezetvédőhöz köthető a mozgalom: a férfi egy kisvárosból Stockholmba költözve nem egyszer belefutott néhány kupac szeméthalomba, akkor kezdett el szemeteszsákkal és kesztyűvel felszerelt kocogócsapatokat szervezni, hogy tisztába tegye a fővárost.

Bár az utóbbi hónapokban lett igazán trendi a plogging, az első ilyen jellegű Instagram-posztokat már 2016 októberében kidobta az internet.

Sőt, a hetvenes évek végén egy mesefilmben megjelentek a hasonló tevékenységet végző szőrös kis állatfigurákból álló The Wombles család tagjai, akik a mások által hátrahagyott szemét összegyűjtésére tették fel életüket.

A környezetbarát fitneszhóborthoz a lelkesedésen, a sportfelszerelésen és a szemeteszacskókon kívül más nem igazán szükséges (esetleg még kesztyű).

A plogging másik pozitív tulajdonsága, hogy az egyes futósorozatok közti pihenőidőt aktívan tölti el az ember, plusz a szemétért lehajlás lényegében egy mobilitást fejlesztő gyakorlat, ezáltal nagyobb mozgástartományban mozgunk.

Make a difference 1st Plogging RYT #plogging #plogginggto #plogga #ploggaontour #runningtour #runningtours

Run Your Tour (@runyourtour) által megosztott bejegyzés,

Természetesen nem csupán futás közben válhatunk ploggerré.

Ugyanúgy csatlakozhatunk, ha bringázni, kutyát sétáltatni vagy nordic walkingozni támad kedvünk, illetve baráti társasággal összeállva akár versenyt is lehet hirdetni, hogy sportolás közben ki szedi össze a legtöbb szemetet.

Néhány korábbi, a közösségi médiában elterjedt haszontalan kihívással ellentétben a plogging egyértelműen pozitív hozadékú, remélhetőleg hamarosan Skócia vagy Franciaország után itthoni posztokat is találunk, ha rákeresünk a plogging hashtagre.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: unsplash.com)

környezetvédelem | plogging | szemétszedés | lagom | hygge

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram