Hihetetlen sikert aratott a négynapos munkahét Izlandon

A termelékenység annak ellenére nőtt, hogy a munkaórák száma csökkent a 2015 és 2019 között végzett vizsgálatban.

A háromnapos hétvégék állandósulása ma már nem pusztán vágyálom. A héten közzétett izlandi tanulmány kimutatta ugyanis, hogy a négynapos munkahét nemcsak a munkavállalók hatékonyságát fokozza, de a stressz csökkentésében és a dolgozók kiégésének enyhítésében is segít.

Az izlandi Alda Szövetség és az Egyesült Királyságban működő Autonomy 2015 és 2019 között végzett adatgyűjtést. Ez idő alatt az izlandi lakosság több mint egy százalékának munkaidejét vették vissza anélkül, hogy a fizetésük is csökkent volna. A tanulmány különféle szakmákat ölelt fel, beleértve a múzeumi dolgozókat, az egészségügyi gondozókat, a kertészeket, a hr-eseket, a pénzügyi területen dolgozókat.

Az új munkarendben csökkentették és hatékonyabbá tették a meetingeket, az egyik hivatal vezetője a 15 órától kezdődő találkozókat be is tiltotta. Mindemellett ösztönözték az e-mailes kommunikációt, lerövidítették a kávészüneteket, valamint korlátozták a munkaidőben elvégzett személyes ügyek intézését is.

A vizsgálat eredménye szerint a kutatásban résztvevő munkavállalók kevesebb órát dolgoztak egy héten, ezzel párhuzamosan pedig javult a közérzetük, jobbá vált a munka és a magánélet közötti egyensúlyuk, együttműködési kedvük fokozódott a munkahelyükön, ez pedig mind a teljesítményük, mind pedig a termelékenységi normák növekedésében is megmutatkozott.

A kutatás eredményeinek köszönhetően a szigetország népességének nyolcvanhat százaléka csökkentett munkaidőben dolgozik a múlt hónaptól kezdve, így a tesztidőszak egyértelmű sikernek könyvelhető el.

Mint ismert, nem Izlandon vetődött fel kizárólag a négynapos munkahétre való átállás, hiszen hasonlót javasolt Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök és Spanyolország is kipróbálta már a csökkentett munkaidőt. Sőt, egy 2018-as ausztrál tanulmány kifejezetten arra a következtetésre jutott, hogy a negyven évnél idősebbeknek nem is szabadna többet dolgozniuk, mint heti három nap.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az éjszakai egészségtelen étkezési szokások kifejezetten károsan hatnak a munkaképességünkre, illetve teljesítményünkre: kevésbé leszünk tőlük segítőkészek, és visszahúzódóbbá is tehetik az embereket.

(Fotók: Getty Images)

siker | izland | munka | négynapos | munkahét

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom