Close
Hihetetlen sikert aratott a négynapos munkahét Izlandon

Hihetetlen sikert aratott a négynapos munkahét Izlandon

A termelékenység annak ellenére nőtt, hogy a munkaórák száma csökkent a 2015 és 2019 között végzett vizsgálatban.

A háromnapos hétvégék állandósulása ma már nem pusztán vágyálom. A héten közzétett izlandi tanulmány kimutatta ugyanis, hogy a négynapos munkahét nemcsak a munkavállalók hatékonyságát fokozza, de a stressz csökkentésében és a dolgozók kiégésének enyhítésében is segít.

Az izlandi Alda Szövetség és az Egyesült Királyságban működő Autonomy 2015 és 2019 között végzett adatgyűjtést. Ez idő alatt az izlandi lakosság több mint egy százalékának munkaidejét vették vissza anélkül, hogy a fizetésük is csökkent volna. A tanulmány különféle szakmákat ölelt fel, beleértve a múzeumi dolgozókat, az egészségügyi gondozókat, a kertészeket, a hr-eseket, a pénzügyi területen dolgozókat.

Az új munkarendben csökkentették és hatékonyabbá tették a meetingeket, az egyik hivatal vezetője a 15 órától kezdődő találkozókat be is tiltotta. Mindemellett ösztönözték az e-mailes kommunikációt, lerövidítették a kávészüneteket, valamint korlátozták a munkaidőben elvégzett személyes ügyek intézését is.

A vizsgálat eredménye szerint a kutatásban résztvevő munkavállalók kevesebb órát dolgoztak egy héten, ezzel párhuzamosan pedig javult a közérzetük, jobbá vált a munka és a magánélet közötti egyensúlyuk, együttműködési kedvük fokozódott a munkahelyükön, ez pedig mind a teljesítményük, mind pedig a termelékenységi normák növekedésében is megmutatkozott.

A kutatás eredményeinek köszönhetően a szigetország népességének nyolcvanhat százaléka csökkentett munkaidőben dolgozik a múlt hónaptól kezdve, így a tesztidőszak egyértelmű sikernek könyvelhető el.

Mint ismert, nem Izlandon vetődött fel kizárólag a négynapos munkahétre való átállás, hiszen hasonlót javasolt Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök és Spanyolország is kipróbálta már a csökkentett munkaidőt. Sőt, egy 2018-as ausztrál tanulmány kifejezetten arra a következtetésre jutott, hogy a negyven évnél idősebbeknek nem is szabadna többet dolgozniuk, mint heti három nap.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az éjszakai egészségtelen étkezési szokások kifejezetten károsan hatnak a munkaképességünkre, illetve teljesítményünkre: kevésbé leszünk tőlük segítőkészek, és visszahúzódóbbá is tehetik az embereket.

(Fotók: Getty Images)

siker | izland | munka | négynapos | munkahét

FOLYTASD EZZEL

Így befolyásolja az energiaválság a magyarok idei karácsonyi költéseit

Öt csodás gasztrokönyv karácsonyra

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram