Nem megy a meló? A hiba vélhetően ebben keresendő

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az éjszakai egészségtelen étkezési szokások kifejezetten károsan hatnak a munkaképességünkre, illetve teljesítményünkre: kevésbé leszünk tőlük segítőkészek, és visszahúzódóbbá is tehetik az embereket.

Kapcsolat az étkezés és a másnapi hangulat között

Az Észak-Karolinai Állami Egyetem pszichológiai tanszékének kutatása bebizonyította azt, hogy az egészséges táplálkozás már rendkívül rövid távon is befolyásolja a munkahelyi viselkedésünket és teljesítményünket, ugyanígy pedig az egészségtelen táplálkozás hatásai is napokban mérhetők.

A kutatásba kilencvenhét főt vontak be, akik teljes munkaidőben dolgoztak. A résztvevők naponta három alkalommal, tíz egymást követő napon keresztül kérdőívek segítségével vezették táplálkozásukat, munkahelyi teljesítményüket, testi és szellemi jólétüket. Reggel rögzítették az aktuális tapasztalataikat, majd az egyes munkanapok végén megválaszolták az aznapi munkájukra vonatkozó kérdéseket. Végül este, lefekvés előtt a munka utáni étkezésük és italfogyasztásukat figyelték.

Fizikai, érzelmi és mentális hatásokkal is jár a félreevés

A kutatók megállapították, hogy amikor az emberek egészségtelenül étkeznek, nagyobb valószínűséggel számolnak be másnap reggel fizikai problémákról, így például fejfájásról, hasfájásról és hasmenésről.

Ezen túlmenően pedig nagyobb eséllyel tapasztaltak érzelmi megterheléseket is, például lelkiismeret-furdalásuk volt a rossz étrend megválasztása miatt.

Az egészségtelen táplálkozáshoz kapcsolódó fizikai és érzelmi megterhelések viszont kihatottak arra is, hogy miként viselkedtek a munkahelyükön.

Amikor az emberek az egészségtelen táplálkozáshoz kapcsolódó fizikai vagy érzelmi megterhelésekről számoltak be, akkor nagyobb valószínűséggel rögzítették azt, hogy kevésbé voltak segítőkészek, előzékenyek, illetve sokkal inkább bezárkóztak, antiszociális viselkedést tanúsítottak.

A kutatók azt is megállapították, hogy az érzelmileg stabilabb munkavállalók, vagyis azok, akik jobban meg tudnak birkózni a stresszel, az egészségtelen étkezés káros hatásait is kevésbé érzik magukon.

A Covid és a bizonytalanság okán folyamatosan emelkedik a stressz-szintünk, ráadásul a romló járványadatok és a végeláthatatlannak tűnő korlátozások csak fokozzák ezt. A stressz az életünk része, aggódni tehát csak akkor szükséges, ha nem vagyunk képesek kezelni, hiszen ez kihatással lehet a testi és lelki egészségünkre.

(Fotók: Getty Images)

teljesítmény | munka | életmód | munkahely | táplálkozás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom