Close
Nem megy a meló? A hiba vélhetően ebben keresendő

Nem megy a meló? A hiba vélhetően ebben keresendő

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az éjszakai egészségtelen étkezési szokások kifejezetten károsan hatnak a munkaképességünkre, illetve teljesítményünkre: kevésbé leszünk tőlük segítőkészek, és visszahúzódóbbá is tehetik az embereket.

Kapcsolat az étkezés és a másnapi hangulat között

Az Észak-Karolinai Állami Egyetem pszichológiai tanszékének kutatása bebizonyította azt, hogy az egészséges táplálkozás már rendkívül rövid távon is befolyásolja a munkahelyi viselkedésünket és teljesítményünket, ugyanígy pedig az egészségtelen táplálkozás hatásai is napokban mérhetők.

A kutatásba kilencvenhét főt vontak be, akik teljes munkaidőben dolgoztak. A résztvevők naponta három alkalommal, tíz egymást követő napon keresztül kérdőívek segítségével vezették táplálkozásukat, munkahelyi teljesítményüket, testi és szellemi jólétüket. Reggel rögzítették az aktuális tapasztalataikat, majd az egyes munkanapok végén megválaszolták az aznapi munkájukra vonatkozó kérdéseket. Végül este, lefekvés előtt a munka utáni étkezésük és italfogyasztásukat figyelték.

Fizikai, érzelmi és mentális hatásokkal is jár a félreevés

A kutatók megállapították, hogy amikor az emberek egészségtelenül étkeznek, nagyobb valószínűséggel számolnak be másnap reggel fizikai problémákról, így például fejfájásról, hasfájásról és hasmenésről.

Ezen túlmenően pedig nagyobb eséllyel tapasztaltak érzelmi megterheléseket is, például lelkiismeret-furdalásuk volt a rossz étrend megválasztása miatt.

Az egészségtelen táplálkozáshoz kapcsolódó fizikai és érzelmi megterhelések viszont kihatottak arra is, hogy miként viselkedtek a munkahelyükön.

Amikor az emberek az egészségtelen táplálkozáshoz kapcsolódó fizikai vagy érzelmi megterhelésekről számoltak be, akkor nagyobb valószínűséggel rögzítették azt, hogy kevésbé voltak segítőkészek, előzékenyek, illetve sokkal inkább bezárkóztak, antiszociális viselkedést tanúsítottak.

A kutatók azt is megállapították, hogy az érzelmileg stabilabb munkavállalók, vagyis azok, akik jobban meg tudnak birkózni a stresszel, az egészségtelen étkezés káros hatásait is kevésbé érzik magukon.

A Covid és a bizonytalanság okán folyamatosan emelkedik a stressz-szintünk, ráadásul a romló járványadatok és a végeláthatatlannak tűnő korlátozások csak fokozzák ezt. A stressz az életünk része, aggódni tehát csak akkor szükséges, ha nem vagyunk képesek kezelni, hiszen ez kihatással lehet a testi és lelki egészségünkre.

(Fotók: Getty Images)

munkahely | életmód | munka | táplálkozás | teljesítmény

FOLYTASD EZZEL

Egzotikus ízek, romantikus séták és egy mesebeli kastély – Ajándékötletek Valentin-napra

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram