Egy szomszédos ország bekerült a világ tíz legboldogabb országa közé

Hogy mi tesz boldoggá egy országot, azt nehéz meghatározni. A minőségi egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés? A várható hosszú élettartam? A pénzügyi stabilitás? A szabadság? A társadalmi kapcsolatok? Vagy mindezek kombinációja? És hogyan lehet egyáltalán rangsorolni az életminőséget, amit szinte lehetetlen számszerűsíteni? AWorld Happiness Report az elmúlt kilenc évet tekintve bevállalta a kihívást, és számos adatra támaszkodva meghatározta, hogy a világ egyes országai hogyan állnak a boldogság – vagy ahogyan az elemzés nevezi  – az "átlagos nemzeti életértékelés" tekintetében.

A szokásos mutatók mellett a csapat idén megvizsgálta a Covid életminőségre gyakorolt hatását is. Figyelembe vette még a mentális egészségtől és a társas kapcsolatoktól kezdve a munkahelyi biztonságon át egyes kormányok világjárványra adott válaszát.

Az eredményekből kiderül, melyek azok az országok, ahol nemcsak boldogságot és magas életminőséget biztosítanak a lakosoknak, hanem még a viharos járványidőszakban sem voltak híján a jólétnek.

Finnország

Lehet, hogy arrafelé hideg és sötét a tél, de az északi életmód egyértelműen jól áll a finn embereknek, akik hozzájárultak ahhoz, hogy az ország a harmadik egymást követő évben is aWorld Happiness Report (WHR) első helyén végezzen (2017-ben ötödik lett). A 7,889-es pontszámával Finnország ismét domináns teljesítményt nyújtott,

köszönhetően olyan tényezőknek, mint a társadalmi támogatottság, az egészséges életmód, a várható hosszú élettartam, a szabadság érzete, vagy a korrupcióhoz való hozzáállás.

Finnország esetében nem szabad elfelejteni a csodás természeti adottságokat sem, a hatalmas nemzeti parkokat, az ikonikus lappföldi területeket, a síközpontokat, és a több helyen felbukkanó lenyűgöző északi fényt, melyek mindegyike tesz valamennyit a boldogságérzetért.

Izland

A szigetországot a forrásokkal, vulkánokkal, gejzírekkel és látványos tengerparti vízesésekkel teli tájai miatt szeretik felkeresni a kalandorok.

Bár Izland az utóbbi években a turisták körében népszerű célpontnak tekinthető, de az ott élők olyan életminőséget élveznek, amely a WHR második helyéig repíti őket.

Dánia

Norvégia és Svédország, valamint az európai szárazföld közötti hidat képezi ez a vízben gazdag ország, számos bájos kis szigettel, az ikonikus Nyhavn kikötővel és a gyönyörű fővárossal, Koppenhágával.

Ugyan Dánia a 2020-ban kiérdemelt második helyéről egyet visszaesett, de évek óta következetesen a világ öt legboldogabb országa között találni.

Svájc

Az északi országok sorát megtörve Svájc következik, ahol a világ legszebb hegyei között fekvő festői alpesi falvak, gyönyörű tavak, síközpontok és túraútvonalak találhatóak, nem beszélve a világhírű óra- és csokoládéiparról.

Svájc többek között stabilan magas GDP-vel büszkélkedhet, ami anyagi biztonságot nyújt lakosainak.

Hollandia

A turisták által kedvelt Amszterdam csatornáiról, kerékpárosbarát utcáiról, múzeumairól, és arról a házról ismert, ahol Anna Frank a második világháború alatt rejtőzködött.

Amellett, hogy az ország minden évben kiemelkedően sok látogatót vonz, boldog lakosokkal rendelkezik, ami a 2021-es WHR ötödik helyére volt elég.

Svédország

A skandináv nemzeteket követve kiakad a boldogságmérő a hatalmas erdőkkel és tavakkal, szépséges szigetekkel és hegyekkel megrajzolt Svédországban is.

A népesség leginkább Stockholmban és a nagyobb városokban, Göteborgban vagy Malmőben koncentrálódik, az ország többek között a természethez való hozzáférést, a várható hosszú élettartamot, az erős társadalmi támogatást és a szabadságot biztosítja polgárai számára.

Németország

Németország a 2020-ban még csupán a tizenhetedik helyen tanyázott, idén viszont egészen a hetedik pozícióig kúszott fel.

A tanulmány szerint, amellett, hogy boldog életet biztosít, Németország leginkább a művészetekben és éjszakai életben lubickoló fővárosáról, Berlinről, valamint az évente megrendezett müncheni Oktoberfestről nevezetes.

Norvégia

Nem maradhat ki az északiak által uralt rangsorból Norvégia sem, amely a tavalyi ötödik és a 2019-es harmadik helye után most nyolcadikként végzett.

A Svédországgal határos tengerparti ország a vikingek hazájaként ismert, tájképét fjordok, hegyek és óriási gleccserek színezik.

Új-Zéland

Kilencedik helyezése még dicséretesebb, ha figyelembe vesszük, hogy egyetlen nem európai országként került be a top tízbe.

Évről évre erős versenyző a boldogság terén, köszönhetően (többek között) erős szociális támogatási rendszerének és alacsony disztópiaérzetének.

Ausztria

Nekünk különösebben nem kell bemutatni a gyönyörű hegyeiről, nagyszerű síterepeiről, vagy éppen a Bécs-vezette kiemelkedő kulturális szcénájáról nevezetes Ausztriát, amely továbbra is remekül szerepel az ország lakosságát boldoggá tevő tényezők, köztük a nagylelkűség, a GDP és a várható élettartam tekintetében.

Magyarország a lista negyvenharmadik helyen végzett.

World Travel Awards pedig kihirdette az idei év legjobb európai úti céljait. Olyan kategóriákban nevezték meg a győzteseket, mint a legkalandosabb és legjobb városnéző hely, vagy a legjobb tengerparti üdülőhely.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images, Unsplash, Pixabay)

nagy sztori | világ | toplista | ausztria | finnország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom