Close
Oslo új, ötemeletes szuperkönyvtárában még mozizni is lehet

Oslo új, ötemeletes szuperkönyvtárában még mozizni is lehet

Méreteit tekintve hatalmas, de amúgy bensőséges hangulatú a norvég főváros vadiúj intézménye.

Békeidőben évente kétmillió látogatóval tervez Oslo napokban átadott csodakönyvtára, a Deichman Bjørvika.

A Snøhetta által tervezett operaház szomszédságában felhúzott ötemeletes épületre nagyon vártak már a helyiek, ami nem meglepő: modern külsejével sokat hozzátesz a városképhez, másrészt a társasági életben is főszerephez jut.

Persze a lényeg a könyvállomány: 450 ezer kötetből válogathatnak a látogatók, de a hely igazi multifunkciós platformként működik, ki lehet próbálni például a varrást, a 3D-nyomtatást, a dallamokra vágyó vállalkozó szelleműek pedig zongorázhatnak is.

A három bejárattal rendelkező könyvtárban gyerekrészleg, étterem, kávézó, mozi, előadó- és kiállítóterem, zenei stúdió és játékszoba is van,

vagyis igazi közösségi térként lép be Oslo kulturális életébe.

A terveket a LundHagem és az Atelier készítette, az enteriőr a Scenario munkája. Stílusát tekintve az épület inkább a modern kategóriába sorolható, de megálmodói nem feledkeztek meg a történelmi hagyományokról sem.

Az eredeti tervek szerint március végén nyitott volna, ám a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet jelentősen eltolta a szalagátvágást. Nevét egyébként Carl Deichman után kapta – ő volt az, aki gyűjteményével lerakta a könyvtár alapjait 1785-ben.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Dezeen, fotók: Dezeen)

oslo | közösségi tér | Deichman Bjørvika | norvégia | új

FOLYTASD EZZEL

Eladó Pablo Picasso egykori stúdiója

Faházkánaán Kapolcson - A Treehouses és a Hello Wood bevette a Balaton-felvidéket

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom