Close
Oslo új, ötemeletes szuperkönyvtárában még mozizni is lehet

Oslo új, ötemeletes szuperkönyvtárában még mozizni is lehet

Méreteit tekintve hatalmas, de amúgy bensőséges hangulatú a norvég főváros vadiúj intézménye.

Békeidőben évente kétmillió látogatóval tervez Oslo napokban átadott csodakönyvtára, a Deichman Bjørvika.

A Snøhetta által tervezett operaház szomszédságában felhúzott ötemeletes épületre nagyon vártak már a helyiek, ami nem meglepő: modern külsejével sokat hozzátesz a városképhez, másrészt a társasági életben is főszerephez jut.

Persze a lényeg a könyvállomány: 450 ezer kötetből válogathatnak a látogatók, de a hely igazi multifunkciós platformként működik, ki lehet próbálni például a varrást, a 3D-nyomtatást, a dallamokra vágyó vállalkozó szelleműek pedig zongorázhatnak is.

A három bejárattal rendelkező könyvtárban gyerekrészleg, étterem, kávézó, mozi, előadó- és kiállítóterem, zenei stúdió és játékszoba is van,

vagyis igazi közösségi térként lép be Oslo kulturális életébe.

A terveket a LundHagem és az Atelier készítette, az enteriőr a Scenario munkája. Stílusát tekintve az épület inkább a modern kategóriába sorolható, de megálmodói nem feledkeztek meg a történelmi hagyományokról sem.

Az eredeti tervek szerint március végén nyitott volna, ám a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet jelentősen eltolta a szalagátvágást. Nevét egyébként Carl Deichman után kapta – ő volt az, aki gyűjteményével lerakta a könyvtár alapjait 1785-ben.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Dezeen, fotók: Dezeen)

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom