Close
Mitikus norvég történetekről mesél ez a lenyűgöző arany szauna

Mitikus norvég történetekről mesél ez a lenyűgöző arany szauna

Hogy milyen lehet a kifogástalan szaunaélmény, nyilván ízlésfüggő, de amit ebben a norvégiai tóparti kabinban kapunk, az alulról súrolja a tökéletest.

Kezdjük mindjárt a mesébe illő miliővel. Esetünkben a mítoszt szó szerint kell érteni, mert ezt az Oslótól százhatvan kilométerre, dél-nyugatra fekvő kis házikót egy klasszikus norvég fabula ihlette, amely egy hegyek között rejtőző aranypalotáról regél.

Első ránézésre simán hihetjük annak a Bandak tó partján felhúzott, vakító aranyszínben pompázó épületet.

Közelebbről megvizsgálva, a hozzá vezető sétányt végigjárva derül csak ki, hogy egy minimalista stílusban megálmodott szaunával van dolgunk itt, a daleni erdők mélyén.

Maga a szaunázás egyébként a közhiedelemmel ellentétben nem konkrétan Finnországból ered, hanem az északon vándorló nomád népeknek köszönhetjük. Eredetileg mosakodásra, fürdésre és amolyan hütte-elődként melegedésre építettek szaunákat: gödröt ástak a földbe, amelybe tüzet raktak, és felülről befedték. A magas hőfokú bódék tisztasága lehetővé tette a betegek ápolását is, ezért a szauna egyre fontosabb szerepet játszott a közösségek életében.

David Fjågesund építész a helyi hagyományokat és technikákat figyelembe véve vetette papírra a Soria Moria szauna alapjainak vonalait.

Az aranymánia a Dalen-környéki folklórra, és arra a kontrasztra utal, amely a megye úgymond hétköznapi lakosai, és az odaérkező jómódú turisták között alakult ki még valamikor a 19. század végén.

Az építményben a szaunán kívül öltözőt és pihenősarkot találunk, de a legcsodálatosabb adománya az egészen döbbenetes panoráma, amit izzadás közben élvezhetünk: a gyűrött hegycsúcsok, a suttogó fenyvesek és a fénylő víztükör látványa együtt katartikus élményben részesíti a Norvégia háborítatlan szépségébe minden bizonnyal azonnal beleszerető vendéget.

A víz egyébként a tó eme részén elég sekély, úgyhogy két szaunázás között nyugodtan sokkolhatjuk a szervezetünket, és megmártózhatunk a hideg vízben – bár miért is akarnánk akár egy percre is elhagyni ezt a fantasztikus kuckót?

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Archdaily)

FOLYTASD EZZEL
Egyedi és jövőbemutató anyagkönyvtár nyílt a Momén
Ez a portugál ház olyan mint egy Fernando Pessoa-vers
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom