Close
Mitikus norvég történetekről mesél ez a lenyűgöző arany szauna

Mitikus norvég történetekről mesél ez a lenyűgöző arany szauna

Hogy milyen lehet a kifogástalan szaunaélmény, nyilván ízlésfüggő, de amit ebben a norvégiai tóparti kabinban kapunk, az alulról súrolja a tökéletest.

Kezdjük mindjárt a mesébe illő miliővel. Esetünkben a mítoszt szó szerint kell érteni, mert ezt az Oslótól százhatvan kilométerre, dél-nyugatra fekvő kis házikót egy klasszikus norvég fabula ihlette, amely egy hegyek között rejtőző aranypalotáról regél.

Első ránézésre simán hihetjük annak a Bandak tó partján felhúzott, vakító aranyszínben pompázó épületet.

Közelebbről megvizsgálva, a hozzá vezető sétányt végigjárva derül csak ki, hogy egy minimalista stílusban megálmodott szaunával van dolgunk itt, a daleni erdők mélyén.

Maga a szaunázás egyébként a közhiedelemmel ellentétben nem konkrétan Finnországból ered, hanem az északon vándorló nomád népeknek köszönhetjük. Eredetileg mosakodásra, fürdésre és amolyan hütte-elődként melegedésre építettek szaunákat: gödröt ástak a földbe, amelybe tüzet raktak, és felülről befedték. A magas hőfokú bódék tisztasága lehetővé tette a betegek ápolását is, ezért a szauna egyre fontosabb szerepet játszott a közösségek életében.

David Fjågesund építész a helyi hagyományokat és technikákat figyelembe véve vetette papírra a Soria Moria szauna alapjainak vonalait.

Az aranymánia a Dalen-környéki folklórra, és arra a kontrasztra utal, amely a megye úgymond hétköznapi lakosai, és az odaérkező jómódú turisták között alakult ki még valamikor a 19. század végén.

Az építményben a szaunán kívül öltözőt és pihenősarkot találunk, de a legcsodálatosabb adománya az egészen döbbenetes panoráma, amit izzadás közben élvezhetünk: a gyűrött hegycsúcsok, a suttogó fenyvesek és a fénylő víztükör látványa együtt katartikus élményben részesíti a Norvégia háborítatlan szépségébe minden bizonnyal azonnal beleszerető vendéget.

A víz egyébként a tó eme részén elég sekély, úgyhogy két szaunázás között nyugodtan sokkolhatjuk a szervezetünket, és megmártózhatunk a hideg vízben – bár miért is akarnánk akár egy percre is elhagyni ezt a fantasztikus kuckót?

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Archdaily)

Close