Close
Ezért a szuper­könyvtárért irigyelhetjük a finneket

Ezért a szuper­könyvtárért irigyelhetjük a finneket

Sokkal több egy könyvtárnál a Helsinkiben található Oodi: kulturális központ, munkahely, tanulóhely, játszóház, kiállító terem, mozi, kávéház, valódi inspirációs közeg. És nem utolsó sorban egy építészeti csoda.

A szupermodern épület inkább tűnik egy hatalmas, otthonos nappalinak vagy többfunkciós közösségi térnek, mint egy olyan átlagos helynek, ahová csak könyveket kölcsönözni megyünk.

Az ALA építészeti iroda álmodta meg a 98 millió euróból felhúzott könyvtárat. A fa- és üvegfelületekben gazdag Oodi (ami finnül annyit tesz: óda) gyűjteményében 100 ezer kötetből lehet válogatni, de zenei és filmes projektek számára kialakított stúdiókat, egy mozit és háromdimenziós nyomtatókkal, valamint ingyenesen használható lézervágó gépekkel felszerelt műhelyeket is találni benne.

Az idén nyáron az Év Közkönvytára címet elnyert Oodi egyik különlegessége a világon egyedülállónak számító könyvhordó robotok flottája. Az apró, szürke kocsik fel-alá járkálnak az épületben, és gondoskodnak arról, hogy minden könyv rendesen visszakerüljön a helyére.

További érdekesség, hogy ugyan vannak különtermek a csendes elvonulásra vágyóknak, ám az épület többi részében nincs csendszabály. Van viszont izgalmas akusztika: ha valaki kiabálni kezd az egyik végében, abból alig hallani valamit a másik végén.

Maga a hagyományos és modern elemeket ötvöző épület fa- és üvegfelületekben gazdag, odabent fából készült boltíveket találni és íves gerendák díszítik a mennyezetét, a nyugalmat sugárzó belső faburkolatok lucfenyőből készültek.

Ebben a békés és harmonikus hangulatban az embereknek lehetőségük van olvasni, gondolkodni és háborítatlanul élvezni az énidőt.

A könyvek az energiatakarékos épület legfelső szintjén kaptak helyet egy ötven méter hosszú, üvegfalakkal körbevett helyiségben, ami egy valóságos könyvmennyország. A másodikon egyébként a környező parkra és a Parlamentre néző csodás kilátásban is el lehet mélyülni. A földszinten a nyüzsgő fogadócsarnok, étterem, kávézó és rendezvénytermek találhatók, illetve innen kanyarognak fölfelé a DNS kettős csavarját mintázó, nyolcvan tonnás fekete színű acéllépcsők.

A 2018-ban a világ legboldogabb országának választott Finnországban imádnak olvasni az emberek, évente átlagosan 68 millió könyvet kölcsönöznek.

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

Close