Close
Ezért a szuperkönyvtárért irigyelhetjük a finneket

Ezért a szuperkönyvtárért irigyelhetjük a finneket

Sokkal több egy könyvtárnál a Helsinkiben található Oodi: kulturális központ, munkahely, tanulóhely, játszóház, kiállítóterem, mozi, kávéház, valódi inspirációs közeg. És nem utolsósorban építészeti csoda.

A szupermodern épület inkább tűnik egy hatalmas, otthonos nappalinak vagy többfunkciós közösségi térnek, mint egy olyan átlagos helynek, ahová csak könyveket kölcsönözni megyünk.

Az ALA építészeti iroda álmodta meg a 98 millió euróból felhúzott könyvtárat. A fa- és üvegfelületekben gazdag Oodi (ami finnül annyit tesz: óda) gyűjteményében százezer kötetből lehet válogatni, de zenei és filmes projektek számára kialakított stúdiókat, egy mozit és háromdimenziós nyomtatókkal, valamint ingyenesen használható lézervágó gépekkel felszerelt műhelyeket is találni benne.

Az idén nyáron az Év Közkönyvtára címet elnyert Oodi egyik különlegessége a világon egyedülállónak számító könyvhordó robotok flottája. Az apró, szürke kocsik fel-alá járkálnak az épületben, és gondoskodnak arról, hogy minden könyv rendesen visszakerüljön a helyére.

További érdekesség, hogy vannak ugyan különtermek a csendes elvonulásra vágyóknak, ám az épület többi részében nincs csendszabály. Van viszont izgalmas akusztika: ha valaki kiabálni kezd az egyik végében, abból alig hallani valamit a másikban.

Maga a hagyományos és modern elemeket ötvöző épület fa- és üvegfelületekben gazdag, odabent fából készült boltíveket találni, íves gerendák díszítik a mennyezetét, a nyugalmat sugárzó belső faburkolatok lucfenyőből készültek.

Ebben a békés és harmonikus hangulatban az embereknek lehetőségük van olvasni, gondolkodni, és háborítatlanul élvezni az énidőt.

A könyvek az energiatakarékos épület legfelső szintjén kaptak helyet egy ötven méter hosszú, üvegfalakkal körbevett helyiségben, ami egy valóságos könyvmennyország. A másodikon egyébként a környező parkra és a Parlamentre néző csodás kilátásban is el lehet mélyülni. A földszinten a nyüzsgő fogadócsarnok, étterem, kávézó és rendezvénytermek találhatók, illetve onnan kanyarognak fölfelé a DNS kettős csavarját mintázó, nyolcvantonnás, fekete színű acéllépcsők.

A 2018-ban a világ legboldogabb országának választott Finnországban imádnak olvasni az emberek, évente átlagosan 68 millió könyvet kölcsönöznek.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

FOLYTASD EZZEL
A világ egyik legmeghatározóbb építészportálja méltatja a Magyar Zene Házát
New York és Koppenhága legstílusosabb konyhái rabolják el a budapestiek szívét
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom