Close
Ezért a szuperkönyvtárért irigyelhetjük a finneket

Ezért a szuperkönyvtárért irigyelhetjük a finneket

Sokkal több egy könyvtárnál a Helsinkiben található Oodi: kulturális központ, munkahely, tanulóhely, játszóház, kiállítóterem, mozi, kávéház, valódi inspirációs közeg. És nem utolsósorban építészeti csoda.

A szupermodern épület inkább tűnik egy hatalmas, otthonos nappalinak vagy többfunkciós közösségi térnek, mint egy olyan átlagos helynek, ahová csak könyveket kölcsönözni megyünk.

Az ALA építészeti iroda álmodta meg a 98 millió euróból felhúzott könyvtárat. A fa- és üvegfelületekben gazdag Oodi (ami finnül annyit tesz: óda) gyűjteményében százezer kötetből lehet válogatni, de zenei és filmes projektek számára kialakított stúdiókat, egy mozit és háromdimenziós nyomtatókkal, valamint ingyenesen használható lézervágó gépekkel felszerelt műhelyeket is találni benne.

Az idén nyáron az Év Közkönyvtára címet elnyert Oodi egyik különlegessége a világon egyedülállónak számító könyvhordó robotok flottája. Az apró, szürke kocsik fel-alá járkálnak az épületben, és gondoskodnak arról, hogy minden könyv rendesen visszakerüljön a helyére.

További érdekesség, hogy vannak ugyan különtermek a csendes elvonulásra vágyóknak, ám az épület többi részében nincs csendszabály. Van viszont izgalmas akusztika: ha valaki kiabálni kezd az egyik végében, abból alig hallani valamit a másikban.

Maga a hagyományos és modern elemeket ötvöző épület fa- és üvegfelületekben gazdag, odabent fából készült boltíveket találni, íves gerendák díszítik a mennyezetét, a nyugalmat sugárzó belső faburkolatok lucfenyőből készültek.

Ebben a békés és harmonikus hangulatban az embereknek lehetőségük van olvasni, gondolkodni, és háborítatlanul élvezni az énidőt.

A könyvek az energiatakarékos épület legfelső szintjén kaptak helyet egy ötven méter hosszú, üvegfalakkal körbevett helyiségben, ami egy valóságos könyvmennyország. A másodikon egyébként a környező parkra és a Parlamentre néző csodás kilátásban is el lehet mélyülni. A földszinten a nyüzsgő fogadócsarnok, étterem, kávézó és rendezvénytermek találhatók, illetve onnan kanyarognak fölfelé a DNS kettős csavarját mintázó, nyolcvantonnás, fekete színű acéllépcsők.

A 2018-ban a világ legboldogabb országának választott Finnországban imádnak olvasni az emberek, évente átlagosan 68 millió könyvet kölcsönöznek.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

könyvtár | oodi | dizájn | közösségi tér | mozi

FOLYTASD EZZEL

Turisztikai dizájnversenyeken tarolt az ország két varázslatos szállodája

Így csaphatsz le a Budapest születésnapjára készült egyedi plakátra!

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram