Close
Ezek a magasból érkező, magas minőségű, egészséges borok lehetnek a piac új sztárjai

Ezek a magasból érkező, magas minőségű, egészséges borok lehetnek a piac új sztárjai

A bolíviai Tarijában munkálkodó bortermelők évszázados hagyományt követve egyedülálló és potenciálisan egészséges boraikkal szeretnének bejutni a világelitbe.

Az ország déli felében található megye kevéssé ismert szőlőültetvényein közel kétezer méterrel a tengerszint felett készítenek borokat. A szőlőtermesztés hagyománya ott egészen a 17. századig vezethető vissza, annak idején a jezsuita misszionáriusok fogtak bele.

A bortermelés arrafelé 1600 és kétezer méter közötti magasságra koncentrálódik, ám egyes andoki régiókban akár háromezer méterig is felmerészkednek a szakemberek. – A világ más részein a bortermelés ott ér véget, ahol mi kezdjük – mondja erre Helmut Kohlberg, a Bodegas Kohlberg pincészet igazgatója.  És valóban: a művelet általában tengerszinten, maximum nyolcszáz-ezer méter magasságban történik szerte a nagyvilágban.

Tarija ötezer hektáros szőlőültetvényei védve vannak az erős szelektől, és kiélvezik a mérsékelt éghajlat minden előnyét. Napközben például intenzív napsütéssel, éjszaka magas páratartalommal számolhatnak.

– Ebben a magasságban kevesebb ózonréteg szűri a sugarakat, ami azt jelenti, hogy a magasabban fekvő területeken több az ultraibolya sugárzás. Ez pedig a növény részéről reakciót vált ki – magyarázza Nelson Sfarcich, a borászat szakértője.

Az erős UV-sugarak hatására a szőlő héja vastagabb lesz, valamint tartalmaz egy bizonyos resveratrol nevű vegyi anyagot is, ami egyes tanulmányok szerint védelmet nyújthat a rák- és a szívbetegségek ellen. A magaslaton termő, vastag héjú szőlő pedig jóval nagyobb rezveratrol-tartalommal bír az alacsonyabb fekvésű területeken termesztett szőlőkhöz képest.

Milyen íze van a “magaslati” bornak?

Azt mondják, a magasan fekvő szőlőültetvényekről palackba kerülő italok leginkább azoknak tetszenek, akik   az elegáns borokat szeretik. Tudni kell róluk, hogy nem túl magas az alkoholtartalmuk, és lágy aromákra, ugyanakkor erős ízekre építenek. Carla Molina Garcia független sommelier szerint a jól ismert Muscat of Alexandria szőlőfajta, amely Bolívia bortermelésének hetven százalékában jelen van,  a fogyasztókat édes borokkal lepi meg, melyek meglehetősen aromásak.

A fentről érkező boroknak ez a különleges, aromás jellege pedig arra készteti a termelőket, hogy hiánypótló, magas minőségű termékeket kínáló piacot célozzanak meg.

Nincs egyszerű dolguk a bolíviaiaknak, hiszen a borokat tekintve a jóval magasabb polcon elhelyezkedő szomszédaikkal, Argentínával és Chilével kell versenyezniük. Ehhez csak annyit, hogy a két ország a világ hetedik, illetve nyolcadik legnagyobb bortermelőjeként mintegy kétszázezer hektárnyi szőlőültetvénnyel büszkélkedhet.

Bár a tarijaiaknak meglehetősen limitált helyük van arra, hogy bővíthessék a termelést, ennek ellenére mindent megtesznek a prémium minőség eléréséért, és nagyon remélik, hogy hamarosan Bolívia is jellegzetes borairól lesz ismert.

Ha már Bolívia, Santa Cruz-ban épült meg a Casa 54 névre keresztelt medencés villa a Sommet építészstúdió jóvoltából, akik nem komplikálták túl a paramétereket: ötvennégy méter hosszú, egyszintes, variálatlan téglatest a ház. A domináns alkotóanyag a beton, ami kívülről elsőre elég ridegnek tűnik – viszont amint belépünk a házba, máris ott vár a modernista pompa.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

luxus | bor | magaslati | hegy | prémium

FOLYTASD EZZEL

Bajban vannak a bortermelők, mert nem isznak eleget a fiatalok

Egyszerű trükkök, amivel több fehérjét vihetsz be a szervezetedbe

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram