Hatalmas világjárványnak köszönhetők a ma annyira népszerű olasz borablakok

A történelem során számos alkalommal ütötték fel a fejüket hatalmas világjárványok, amelyek, bár rengeteg tragikus halálesethez vezettek, olyan különleges innovációkat is magukkal hoztak, amelyek évszázadok távlatából nézve új értelmet nyerhetnek. Ilyenek például a ma annyira népszerű borablakok az olasz városokban, amelyeket korábban a pestis terjedésének megelőzése érdekében hoztak létre.

A pestis, vagy más néven fekete halál a 14. században sújtotta Európát, így Olaszországot is. A járvány az 1600-as években ismét fellángolt, különösen Toszkánában, ahol egyes adatok szerint bizonyos városokban a lakosság egynegyedét a sírba vitte.

Már ebben az időszakban is felismerték a társadalmi távolságtartás szükségességét, ugyanakkor

az emberek továbbra is vágytak a borokra, amelyekkel a kevésbé biztonságos ivóvizet helyettesítették.

A borászok ekkor találták ki azt a módot, amivel úgy értékesíthetik a boraikat, hogy ne kelljen senkivel se kontaktusba kerülniük.

A borablak a reneszánsz találmánya volt

A borablakokat főként a 16. és 19. század között építették, elődeik már az 1500-as években megjelentek. A nemesi családok a munkásosztálynak adták el a boraikat úgy, hogy bekopogtattak egy faajtón, megtöltötték a korsójukat, fizettek és továbbmentek. A borablakok ennek a gyakorlatnak a továbbgondolt változatai.

A borablakok kizárólag Toszkánában találhatók meg, számuk kétszázötvenre tehető.

Ebből mintegy százötven található a régió központjában, Firenzében.

Az 1630-as pestisjárvány idején a borárusok a készpénzt nem vették át a lakosságtól, hanem egy fémlappal szedték azt össze a borablakokban, kiadták a bort, majd ecettel fertőtlenítették az érméket. Később ennek mintájára más élelmiszereket is elkezdtek árulni, hogy elkerüljék az egymással való érintkezést. A járvány elmúlásával párhuzamosan azonban a borablakok szerepe is elhalványult.

Újraéledő hagyományok

Az utóbbi időben azonban ismét reneszánszukat érik az olasz borablakok, ebben pedig ismét egy világjárvány, a koronavírus játszott közre. A karanténok ideje alatt nemcsak bort, hanem fagylaltot, kávét és szendvicseket is árultak ilyen ablakoknál. Nemrég pedig megalakult a Borablak Egyesület is, amelynek feladata, hogy kiálljon e kulturálisan jelentős örökség megőrzése mellett.

(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)

borablak | bor | toszkána | olaszország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom