Öt magyar bor a fa alá, amivel nem lesz megúszós a karácsony

Bort ajándékozni sokszor olyannak tűnhet, mint sálat vagy könyvet adni – klasszikus letudtuk kategória. De mi van akkor, ha tudjuk, hogy az ajándékozott rajong a borokért, minden boros eseményen ott van, és a leglehetetlenebb beszélgetést is képes a borra terelni? A válasz: választunk neki egy olyan bort, amit még jó eséllyel sosem kóstolt, és a sztorijával együtt adjuk át.

Az idei karácsonyi válogatásunk mögött is ugyanez a gondolat: olyan remek borokat gyűjtöttünk össze, amelyeknek mi is nagyon örülnénk, és akár évek múlva is öröm lesz őket kóstolni. Persze, közben bízunk benne, hogy akinek adjuk, azonnal ki akarja majd bontani.

BOTT FRIGYES Szűretlen Rajnai Rizling-Sauvignon Blanc 2017

Bott Frigyesék bár a határ túloldalán, a muzslai borvidéken gazdálkodnak, legalább annyira szívesen emlegetjük őket magyarként, mint bármelyik borászatot az országhatárokon innen.

Botték a natúrborok zászlóvivői, és ezt ezzel a házasítással is bizonyítják. A fajták sauvignon blanc és rajnai rizling, amforában és egész fürtben erjesztve, kilenc hónapig magyar hordókban érlelve. A bor különlegessége, hogy a palackozás előtt nem derítik és szűrik, amiről a mézes-opálos szín árulkodik – így viszont a borban még jobban koncentrálódnak az illatok és az ízek.

Ízében komlós, kapros, teás és kamillás jegyeket is felfedezni – tényleg olyan bor, ami a kísérletező kedvűeknek és rutinos kóstolóknak is nagy élmény lesz.

KÁRÁSZTELEK Carassia Blanc de Blancs Brut

Az erdélyi Szilágyságban a kétezres évek elején kezdett bort és pezsgőt készíteni négy egykori pannonhalmi diák. A Szilágy megyei faluról elnevezett borászat azóta folyamatosan fejlődik, pezsgőik különösen figyelemreméltók.

A pezsgőalapanyagot mindig legalább két héttel a csendes borokba kerülő szőlő előtt szüretelik, csak egészséges fürtökből, kíméletes préseléssel készülhet az alapbor. A nagy odafigyelésnek pedig már kézzelfogható eredménye is van: ez a kizárólag chardonnay-ból készült Blanc de Blancs pezsgő a 2018-as Pezsgő Világbajnokságon a legjobb lett a kategóriájában. Kreinbacherék mellett így ők a másik magyar pince, akikre büszkék lehetünk pezsgőfronton, és az első kortynál meg is értjük, miért:

elegáns, krémes pezsgő, gyümölcsös frissességgel, és francia champagne-okra emlékeztető briósos, mézes aromákkal.

A legjobb, hogy rögtön az asztalra tehetjük az ünnepi menüvel, mert bármelyik fogás mellett megállja a helyét.

HEIMANN Barbár 2016

Heimannéké igazi családi ikonborászat lett Szekszárdon: bármit kóstolunk tőlük, sosem okoznak csalódást. Különösen, ha a csúcsborukról, a Barbárról van szó.

A név itt tényleg beszédes: a bor sűrű, testes, hömpölygő – ha eddig Gere vagy Bock csúcsborokat vittünk ajándékba, a Barbár az elegánsabb, szofisztikáltabb alternatíva idén. A név és a történet ötletét egyébként Bartók Béla adta: a zeneszerző, miután egyes darabjait a kritikusok barbárnak nevezték, megkomponálta az Allegro Barbarót.

A bor és a zenemű között így lett párhuzam: mindkettő úgy erős és tartalmas, hogy közben elegáns, kifinomult és jól fogyasztható.

A házasításba négy fajta, cabernet franc, tannat, merlot és kékfrankos kerül, minden évjáratban egy kicsit különböző arányban. A gondosan válogatott alapanyag a feldolgozás után másfél évig érik tölgyhordókban, a palackokat pedig speciális, ArdeaSeal lélegző dugókkal zárják le – így, akár a parafánál, a bor tud fejlődni a palackban, sokkal kisebb viszont az esély a rossz tárolásból, vagy a hosszas palackos érlelésből adódó borhibákra. Aki a komoly vörösborokat kedveli, garantáltan rajongójává válik.

DEMETER ZOLTÁN Anett 2016

Ha valahol, Tokajban tényleg fontosak a részletek, és ezt Demeter Zoltán pontosan tudja. A borászt nyugodtan fel lehetne tüntetni a precizitás vagy maximalizmus szinonimájaként a szótárban.

Tokaji pincéjében nyugodtan ehetnénk a földről, a mosdóban finom dzsessz gondoskodik a szükséges ellazulásról, mindennek helye és oka van. Ez a 2016-ban készített szamorodni – amely tipikusan tokaji kategória, készítésének alapja pedig, hogy az aszúsodott és egészséges szemeket együtt dolgozzák fel – tisztán sárgamuskotályból készült, kajszibarackos, mézes aromáival és 180 grammos cukortartalmával az édesbor-kedvelők aduásza.

PANNONHALMI ajándékcsomagok

Pannonhalmán idillinek tűnik a magyar vidék: a település rendezett, remek cukrászdát és éttermet is találunk, gyógynövénykertben kutathatjuk a hosszú élet titkát, világszínvonalú borokat kóstolhatunk, és a bencés apátságban tényleg él a történelem.

Ha ilyen, amikor az évezredes múlt és tradíció találkozik a modern, haladó gondolkodással, akkor kérünk még belőle!

Nem kérdés, hogy Pannonhalma megér legalább egy hosszú hétvégét, de a környék esszenciáját könnyű ajándék formájában is átadni. Az Apátsági Pincészetnél az ünnepre olyan válogatásokat állítottak össze, amit a jó társasjátékhoz hasonlóan 18-99 éves korig bárkinek jó szívvel ajánlanánk.

Ha szeretnénk, választhatunk egy egyszerű hatos borválogatást, de a minden évben pillanatok alatt elfogyó Pannonhalmi Infusio, Ruber csokoládéval és helyben készített szappannal kombinált csomagja is pazar.

Hamarosan még több bort mutatunk, kimondottan az ünnepi időszakra hangolva, és tradicionális karácsonyi menü mellé.

(Fotók: Gyana Dániel, Pannonhalmi Apátsági Pincészet)

tokaj | borválogatás | magyar bor | carassia | pannonhalmi apátság

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom