Close
Mennyei borokat kóstolhat, aki rálel a láthatatlan apátsági étteremre

Mennyei borokat kóstolhat, aki rálel a láthatatlan apátsági étteremre

Pannonhalma felől érkezve gyakorlatilag láthatatlan a Viator Apátsági Étterem és Borbár, amely lenyűgözően sok funkciót képes ellátni, és még a bencés borászatban is kuriózumnak számító tételeket kínál.

Megélni a közösséget, odafigyelni a másik emberre, gondoskodni róluk – többek közt ezt jelenti a benedeki monostorokban a vendégek fogadása. Igaz, a nyolc éve átadott Viator Apátsági Étterem és Borbárban nem szerzetesek, hanem séfek tervezik az étkeket, a betérő vándorokat viszont a régi időkhöz hasonló odafigyeléssel fogadják.

A Pannonhalmi Főapátság szomszédságában, a Kosaras-dombon elhelyezkedő étterem tehát tradíciókat ötvöz modernitással, amire rendkívül okosan és körültekintően játszik rá a Roeleveld-Sikkes Architects tervezte épület, amely a Viator önvallomása szerint „tükrözi a szerzetesek egyszerűségre való törekvését, lényegét ugyanakkor a belső térbe lépve tárja fel: a település, a pannonhalmi táj, és az apátsági szőlőültetvények fölé emelkedik, és közelebb hozza vendégét a monostor látványához és szellemiségéhez”.

Ezzel együtt az épület nem kívánt illeszkedni sem az időben tőle rendkívül távol álló Apátsághoz, sem Pannonhalmához.

„Szerencsére a bencések is azon a véleményen voltak, hogy minden épületnek a saját kora építészeti stílusát kell reprezentálnia”

– fogalmazott a Roadsternek Albel Éva, a stúdió építésze.

Skardelli György 2004-es fogadóépületéhez viszont alkalmazkodik a két évvel későbbi versenypályázat győztes koncepciója. A fogadóépület „a domb közvetlen környékének leghangsúlyosabb építészeti eleme, ami a jelenlegi műemléki környezetében is erős vizuális dominanciával bír – mondja Albel. – A fogadóépület az általunk tervezett koncepcióban is megtartja szimbolikus jellegét, jelenlegi funkcióját a tervezett új létesítmény kiegészíti.”

Új funkciók alatt pedig korántsem csupán egyetlen étterem értendő. „Megrendelői igény volt az étterem rugalmas kialakítása.

A konyhatechnológia és a belsőépítészeti dizájn alkalmassá teszi á la carte-, önkiszolgáló étterem, esküvői vacsora, borkóstolók rendezésére, sőt a terasszal kiegészülve nyaranta zenei programoknak is kiváló helyszíne lehet.

Az alsó, a parkolókkal megegyező szinten található egy százhúsz fő befogadására alkalmas konferenciaterem, mely igény esetén akár kiállítótér funkcióval kiegészítve is használható. Mobilfallal elválasztva a két kisebb terem egy időben akár kétféle programnak is helyet tud biztosítani.”

A térkihasználásnak szinte csak a fantázia szab határt, ahogy a honlapon áll, üzleti tárgyalások, szakmai továbbképzések, csapatépítő programok, tudományos tanácskozások is szervezhetők ide.

Gyurik Gábor séf és Takács Gábor étteremvezető csapata évszakonként megújuló kínálattal rukkol elő. A lehetőleg minél közelebbi termelőktől származó, minőségi alapanyagokhoz főként az apátsági gyógy- és fűszernövénykert terményei társulnak ízesítésként. A bencés borászat tételei közül is kiemelkednek a pincészetnél már nem elérhető, régebbi évjáratok kuriózumai.

Adott tehát a gazdag műszaki és gasztronómiai tartalom, de ne feledkezzünk meg a fent méltatott visszafogottságról sem, amely „megjelenésében, tömegalakításában, és a meglévő fogadóépülethez való viszonyában” egyaránt jellemzi az épületet.

„Arra törekedtünk, hogy a fogadóépület technológiai útvonala az apátság bejárására kiegészüljön a tervezett látogatói épülettel, és azt erősítve működjön.

Ezt szolgálja a látogatói épület tengelyes szervezése, a látogatók vizuális irányítása, ami a fogadóépület bejáratához orientálja a közönségforgalmat.”

Ahogy a pályázat bírálata az étteremről és a fogadóépületről megállapítja, „a visszafogott architektúrának köszönhetően a két épület között nem jön létre konfliktus”. De ennél is többről van szó.

A Kosaras-domb „dél-nyugati oldala az eredeti tereplejtések szerint teljes egészében visszaállítható, észak-keleti oldala pedig az egyszintes parkoló fölött teljes egészében egységesen növényesíthető, ezáltal a domb táji szerepe szinte csonkítatlanul visszaállítható – állapítja meg a pályázat bírálata. –

Pannonhalma felől érkezve gyakorlatilag láthatatlan, és a teljes hossza a növényfedettség miatt gyakorlatilag sehonnan sem érzékelhető. Ez a rejtőzködő, de mégis jelenlévő habitus a terv nagy értéke.”

Arról nem is beszélve, hogy a parkoló elnyeli, elrejti az autókat, buszokat, és akár egyirányú, akár kétirányú forgalmat is lehetővé tesz.

De vajon nehéz-e építészként visszafogottságra törekedni? Nem hajlik eleve arra egy tervező, hogy előtérbe helyezze az épületét? „A terv erőssége az egyszerűségében rejlik – mondja Albel. – Építészként a legnagyobb kihívás ennek a megtartása volt. Végig az volt a célunk, hogy az épület ilyen is maradjon, a kivitelezés technológiai/műszaki/funkcionális feladatainak megoldása során is.”

Nyolc év elteltével éppen ezekre a megoldásokra – az épület telepítésére, a konyhára, a Kosaras-domb helyreállítására, és a nagy parkolóigényre adott válaszra – a legbüszkébbek az irodánál, míg a műszaki megoldások közül az „üvegbordás üvegfalat” említik.

És mindehhez még hozzátehetjük, hogy 2014 nyarától az étterem égisze alatt működik a Pausa Apátsági Kávéház is – de ez már ismét egy újabb történet.

Az épület fotóit Jaksa Bálint osztotta meg a Roadsterrel.

Ez is érdekelhet:

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom