Close
Mennyei borokat kóstolhat, aki rálel a láthatatlan apátsági étteremre

Mennyei borokat kóstolhat, aki rálel a láthatatlan apátsági étteremre

Pannonhalma felől érkezve gyakorlatilag láthatatlan a Viator Apátsági Étterem és Borbár, amely lenyűgözően sok funkciót képes ellátni, és még a bencés borászatban is kuriózumnak számító tételeket kínál.

Megélni a közösséget, odafigyelni a másik emberre, gondoskodni róluk – többek közt ezt jelenti a benedeki monostorokban a vendégek fogadása. Igaz, a nyolc éve átadott Viator Apátsági Étterem és Borbárban nem szerzetesek, hanem séfek tervezik az étkeket, a betérő vándorokat viszont a régi időkhöz hasonló odafigyeléssel fogadják.

A Pannonhalmi Főapátság szomszédságában, a Kosaras-dombon elhelyezkedő étterem tehát tradíciókat ötvöz modernitással, amire rendkívül okosan és körültekintően játszik rá a Roeleveld-Sikkes Architects tervezte épület, amely a Viator önvallomása szerint „tükrözi a szerzetesek egyszerűségre való törekvését, lényegét ugyanakkor a belső térbe lépve tárja fel: a település, a pannonhalmi táj, és az apátsági szőlőültetvények fölé emelkedik, és közelebb hozza vendégét a monostor látványához és szellemiségéhez”.

Ezzel együtt az épület nem kívánt illeszkedni sem az időben tőle rendkívül távol álló Apátsághoz, sem Pannonhalmához.

„Szerencsére a bencések is azon a véleményen voltak, hogy minden épületnek a saját kora építészeti stílusát kell reprezentálnia”

– fogalmazott a Roadsternek Albel Éva, a stúdió építésze.

Skardelli György 2004-es fogadóépületéhez viszont alkalmazkodik a két évvel későbbi versenypályázat győztes koncepciója. A fogadóépület „a domb közvetlen környékének leghangsúlyosabb építészeti eleme, ami a jelenlegi műemléki környezetében is erős vizuális dominanciával bír – mondja Albel. – A fogadóépület az általunk tervezett koncepcióban is megtartja szimbolikus jellegét, jelenlegi funkcióját a tervezett új létesítmény kiegészíti.”

Új funkciók alatt pedig korántsem csupán egyetlen étterem értendő. „Megrendelői igény volt az étterem rugalmas kialakítása.

A konyhatechnológia és a belsőépítészeti dizájn alkalmassá teszi á la carte-, önkiszolgáló étterem, esküvői vacsora, borkóstolók rendezésére, sőt a terasszal kiegészülve nyaranta zenei programoknak is kiváló helyszíne lehet.

Az alsó, a parkolókkal megegyező szinten található egy százhúsz fő befogadására alkalmas konferenciaterem, mely igény esetén akár kiállítótér funkcióval kiegészítve is használható. Mobilfallal elválasztva a két kisebb terem egy időben akár kétféle programnak is helyet tud biztosítani.”

A térkihasználásnak szinte csak a fantázia szab határt, ahogy a honlapon áll, üzleti tárgyalások, szakmai továbbképzések, csapatépítő programok, tudományos tanácskozások is szervezhetők ide.

Gyurik Gábor séf és Takács Gábor étteremvezető csapata évszakonként megújuló kínálattal rukkol elő. A lehetőleg minél közelebbi termelőktől származó, minőségi alapanyagokhoz főként az apátsági gyógy- és fűszernövénykert terményei társulnak ízesítésként. A bencés borászat tételei közül is kiemelkednek a pincészetnél már nem elérhető, régebbi évjáratok kuriózumai.

Adott tehát a gazdag műszaki és gasztronómiai tartalom, de ne feledkezzünk meg a fent méltatott visszafogottságról sem, amely „megjelenésében, tömegalakításában, és a meglévő fogadóépülethez való viszonyában” egyaránt jellemzi az épületet.

„Arra törekedtünk, hogy a fogadóépület technológiai útvonala az apátság bejárására kiegészüljön a tervezett látogatói épülettel, és azt erősítve működjön.

Ezt szolgálja a látogatói épület tengelyes szervezése, a látogatók vizuális irányítása, ami a fogadóépület bejáratához orientálja a közönségforgalmat.”

Ahogy a pályázat bírálata az étteremről és a fogadóépületről megállapítja, „a visszafogott architektúrának köszönhetően a két épület között nem jön létre konfliktus”. De ennél is többről van szó.

A Kosaras-domb „dél-nyugati oldala az eredeti tereplejtések szerint teljes egészében visszaállítható, észak-keleti oldala pedig az egyszintes parkoló fölött teljes egészében egységesen növényesíthető, ezáltal a domb táji szerepe szinte csonkítatlanul visszaállítható – állapítja meg a pályázat bírálata. –

Pannonhalma felől érkezve gyakorlatilag láthatatlan, és a teljes hossza a növényfedettség miatt gyakorlatilag sehonnan sem érzékelhető. Ez a rejtőzködő, de mégis jelenlévő habitus a terv nagy értéke.”

Arról nem is beszélve, hogy a parkoló elnyeli, elrejti az autókat, buszokat, és akár egyirányú, akár kétirányú forgalmat is lehetővé tesz.

De vajon nehéz-e építészként visszafogottságra törekedni? Nem hajlik eleve arra egy tervező, hogy előtérbe helyezze az épületét? „A terv erőssége az egyszerűségében rejlik – mondja Albel. – Építészként a legnagyobb kihívás ennek a megtartása volt. Végig az volt a célunk, hogy az épület ilyen is maradjon, a kivitelezés technológiai/műszaki/funkcionális feladatainak megoldása során is.”

Nyolc év elteltével éppen ezekre a megoldásokra – az épület telepítésére, a konyhára, a Kosaras-domb helyreállítására, és a nagy parkolóigényre adott válaszra – a legbüszkébbek az irodánál, míg a műszaki megoldások közül az „üvegbordás üvegfalat” említik.

És mindehhez még hozzátehetjük, hogy 2014 nyarától az étterem égisze alatt működik a Pausa Apátsági Kávéház is – de ez már ismét egy újabb történet.

Az épület fotóit Jaksa Bálint osztotta meg a Roadsterrel.

Ez is érdekelhet:

pannonhalmi apátság | borászat | dizájn | nagy sztori | design

FOLYTASD EZZEL

Turisztikai dizájnversenyeken tarolt az ország két varázslatos szállodája

Így csaphatsz le a Budapest születésnapjára készült egyedi plakátra!

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram