A borok és az ételek párosítása nem egyszerű feladat, különösen akkor, ha snack-ek mellé választunk italt. Egy sommelier szerint ez utóbbi esetében egyáltalán nem mindegy, milyen italt nézünk akár a legegyszerűbb csipszhez.
Matt Strauch sommelier szerint a csipsz textúrája – legyen az sima vagy érdes – nagy szerepet játszik a megfelelő borpárosításban és olyan bor mellé érdemes tálalni, amelynek testtípusa illeszkedik a csipsz állagához.
A megfelelő választás esetén a bor kiegészíti a csipsz ropogósságát, és bizonyos esetekben még fokozza is az ital ízét.
A borok alapvetően lehetnek könnyed, friss ízűek, és testesebbek, összetettebb ízprofillal rendelkezők. A testes borokhoz rusztikus csipszek illenek, amelyek jobban ki tudják egészíteni a snack sűrűbb állagát és intenzívebb ízét. Ezzel szemben
a sima, kevésbé karakteres ropogtatni valókhoz üde, friss borok illenek.
Vannak olyan esetek, amikor a bor ízét a sós rágcsálni valók még fokozni is tudják. A könnyű vörösborokhoz például a bordázott textúrájú csipszek illenek, amelyek még inkább emelhetik a kóstolás élményét.
A sós ízű csipsz remek választás a száraz pezsgőkhöz is, a csípős változatok a savas sauvignon blanc tökéletes kiegészítői lehetnek.
(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)
chips | bor | borpárosítás
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!