Jelentős mértékben átalakul a borravaló és a szervizdíj rendszere. Az új turisztikai akcióterv keretében ugyanis utóbbit tizenkét százalékban maximalizálják, előbbi pedig közvetlenül a felszolgálóhoz kerül majd.
Ahogyan arra az Index cikkében emlékeztet, a jelenlegi szabályozás értelmében, ha a borravaló kifizetése például bankkártyával történik a szolgáltató pénztárába, akkor annak kifizetése a munkavállaló részére adó- és járulékköteles, miközben
ha a felszolgáló közvetlenül kapja kézhez készpénz formájában, akkor adómentes bevételnek számít.
A szakértő szerint ezt a problémát igyekszik feloldani a mostani javaslat, amely elsősorban a felszolgálók számára jár majd kedvező hatással.
De megváltozik a szervizdíj, vagy más néven a felszolgálási díj is. Ez a köznyelvben sokszor kötelező borravalóként jelenik meg, ugyanakkor szabályozási szempontból merőben eltér attól.
Ráadásul összességében a vendéglátóhelynek jelent többletbevételt, nem pedig a felszolgálónak.
Ennek értéke eddig akár húsz százalék is lehetett. Sőt még abban az esetben is felszámolhatták, ha a vendég csak elvitelre kérte az ételt, azaz tényleges felszolgálás nem is történt. Ennek következtében a fogyasztók sok esetben már nem adtak borravalót, ami bevételkiesést jelentett a felszolgálók számára.
A szakértő szerint éppen ezért a felszolgálási díj maximalizálása egyrészről fogyasztói szempontból árcsökkenéssel járhat. másrészről a borravaló adását is ösztönözheti, amely így a munkavállalók helyzetét is javíthatja.
(Forrás: Index, fotók: Getty)
itthon | vendéglátás | étterem | szervizdíj | fizetés
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!