Jelentős mértékben átalakul a borravaló és a szervizdíj rendszere. Az új turisztikai akcióterv keretében ugyanis utóbbit tizenkét százalékban maximalizálják, előbbi pedig közvetlenül a felszolgálóhoz kerül majd.
Ahogyan arra az Index cikkében emlékeztet, a jelenlegi szabályozás értelmében, ha a borravaló kifizetése például bankkártyával történik a szolgáltató pénztárába, akkor annak kifizetése a munkavállaló részére adó- és járulékköteles, miközben
ha a felszolgáló közvetlenül kapja kézhez készpénz formájában, akkor adómentes bevételnek számít.
A szakértő szerint ezt a problémát igyekszik feloldani a mostani javaslat, amely elsősorban a felszolgálók számára jár majd kedvező hatással.
De megváltozik a szervizdíj, vagy más néven a felszolgálási díj is. Ez a köznyelvben sokszor kötelező borravalóként jelenik meg, ugyanakkor szabályozási szempontból merőben eltér attól.
Ráadásul összességében a vendéglátóhelynek jelent többletbevételt, nem pedig a felszolgálónak.
Ennek értéke eddig akár húsz százalék is lehetett. Sőt még abban az esetben is felszámolhatták, ha a vendég csak elvitelre kérte az ételt, azaz tényleges felszolgálás nem is történt. Ennek következtében a fogyasztók sok esetben már nem adtak borravalót, ami bevételkiesést jelentett a felszolgálók számára.
A szakértő szerint éppen ezért a felszolgálási díj maximalizálása egyrészről fogyasztói szempontból árcsökkenéssel járhat. másrészről a borravaló adását is ösztönözheti, amely így a munkavállalók helyzetét is javíthatja.
(Forrás: Index, fotók: Getty)
vendéglátás | borravaló | étterem | itthon | változás
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!