Close
Gyorsított eljárásban vették fel a veszélyeztetett örökségek listájára ezt az ukrajnai ételt

Gyorsított eljárásban vették fel a veszélyeztetett örökségek listájára ezt az ukrajnai ételt

Az UNESCO veszélyeztetett szellemi örökséggé nyilvánította az ukrajnai borscs, vagyis a céklából és burgonyából készült leves főzését arra hivatkozva, hogy a háború fenyegeti ezt a gyakorlatot. Ez pedig újabb okot adott a szócsatára az ukrán és orosz miniszterek között.

Bár Ukrajna nemzeti ételének tekinti a borscsot, valójában az eredete vitatott, miután Oroszországban és más szláv országokban is széles körben fogyasztják. Keleti szomszédunk 2020-ban kérte, hogy vegyék fel az étel főzési kultúráját a veszélyeztetett kulturális örökségek listájára, és a döntést eredetileg 2023-ban született volna meg, azonban a szervezet felgyorsította a folyamatot a háború negatív hatásainak okán. Mint írják,

a fegyveres konfliktus miatt a zöldségtermesztést és a főzést egyaránt nehezebb kivitelezni.

Míg Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter azt mondta, „a borscsért folytatott háborúban a győzelem a miénk!”, az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova azt írta a Telegramon: “a borscsunknak nincs szüksége védelemre, hanem azonnal és teljes mértékben el kell pusztítani a tányérról.”

A borscs nemcsak melegen, de hidegen is fogyasztható, és kellemesen hűsítő fogás lehet. Ha pedig már a leveseknél tartunk, ez a tipikus vasárnapi étel hétszeresen is támogatja az egészségünket.

(Forrás: BBC, képek: Getty Images)

 

 

leves | kulturális örökség | unesco | ukrajna | borscs

FOLYTASD EZZEL

Tényleg finomabb a bor, ha a nyaraláson korytolgatod? Hamarosan kiderülhet

Hatalmasat bukott Gordon Ramsay

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom