Close
Gyorsított eljárásban vették fel a veszélyeztetett örökségek listájára ezt az ukrajnai ételt

Gyorsított eljárásban vették fel a veszélyeztetett örökségek listájára ezt az ukrajnai ételt

Az UNESCO veszélyeztetett szellemi örökséggé nyilvánította az ukrajnai borscs, vagyis a céklából és burgonyából készült leves főzését arra hivatkozva, hogy a háború fenyegeti ezt a gyakorlatot. Ez pedig újabb okot adott a szócsatára az ukrán és orosz miniszterek között.

Bár Ukrajna nemzeti ételének tekinti a borscsot, valójában az eredete vitatott, miután Oroszországban és más szláv országokban is széles körben fogyasztják. Keleti szomszédunk 2020-ban kérte, hogy vegyék fel az étel főzési kultúráját a veszélyeztetett kulturális örökségek listájára, és a döntést eredetileg 2023-ban született volna meg, azonban a szervezet felgyorsította a folyamatot a háború negatív hatásainak okán. Mint írják,

a fegyveres konfliktus miatt a zöldségtermesztést és a főzést egyaránt nehezebb kivitelezni.

Míg Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter azt mondta, „a borscsért folytatott háborúban a győzelem a miénk!”, az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova azt írta a Telegramon: “a borscsunknak nincs szüksége védelemre, hanem azonnal és teljes mértékben el kell pusztítani a tányérról.”

A borscs nemcsak melegen, de hidegen is fogyasztható, és kellemesen hűsítő fogás lehet. Ha pedig már a leveseknél tartunk, ez a tipikus vasárnapi étel hétszeresen is támogatja az egészségünket.

(Forrás: BBC, képek: Getty Images)

 

 

borscs | ukrajna | leves | unesco | oroszország

FOLYTASD EZZEL

Bajban vannak a bortermelők, mert nem isznak eleget a fiatalok

Egyszerű trükkök, amivel több fehérjét vihetsz be a szervezetedbe

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram